Na spacer, do szkoły, do pracy, do pociągu, przed i po treningu. Pyszna, zdrowa i słodka przekąska, którą można wszędzie ze sobą zabrać. Zrobienie jej zajmuje dosłownie 15 minut.
Batoniki składają się z samych orzechów i daktyli. Na 20 sztuk potrzebne jest:
-130g orzechów laskowych
-60g słonecznika
-70g migdałów
-200g daktyli
1. Najpierw mielimy orzechy. Ja to robię w ice cruscherze, czyli młynku do kruszenia lodu.
2. Do zmielonych orzechów dodajemy daktyle i wszystko razem blendujemy.
3. Z powstałej masy formujemy 3 kule, które rozgniatamy na papierze do pieczenia i rozwałkowujemy na tafle o grubości ok. 1cm.
4. Wycinamy kwadraciki wielkości 5×5 cm. Czynność powtarzamy, aż ciasto się skończy.
Równie dobrze z powstałej masy możemy uformować kulki. Jest to o wiele łatwiejsza i mniej pracochłonna metoda.
Orzechy wymienione w składzie są tylko przykładem. Można dodać takie na które macie ochotę lub takie, którymi akurat dysponujecie.
Życzę Wam udanego niedzielnego spaceru