Burakowe brownie

Kocham buraki. Dlatego burakowe brownie jest dla mnie idealnym połączeniem słodkości z tym cudownym warzywem. Dużym atutem jest  przepiękny burakowo- czekoladowy kolor ciasta. Wygląda naprawdę zachęcająco.

Burakowe brownie jest tym bardziej cenne, bo zrobione z własnych buraków.  Własnoręcznie zasianych, pielonych i zerwanych (no dobra, z pomocą teściowej 🙂 ).  Ciasto jest końcową podróżą nasionka zasianego wiosną. Wspaniale jest patrzeć, jak warzywo kiełkuje, zamienia się w botwinkę, jak wyrasta bulwa, która z czasem coraz bardziej rozpycha się na grządce, by w końcu zostać wyrwana.  W kolejnym wcieleniu  przybiera zupełnie inną formę. Tym razem nadałam mu regularny kształt ciasta i dodałam słodyczy, by mogło cieszyć podniebienia smakoszy jako niecodzienny buraczany deser.

Zachęcam do zrobienia. Jestem pewna, że docenicie jego atuty .

 

Składniki:

– 200 g buraka startego na drobnych oczkach

– 100 g mąki gryczanej

– 1 łyżka oleju kokosowego

– 40 g kakao

– 250 ml mleka roślinnego

– 2 łyżeczki proszku do pieczenia

– 30 g ksylitolu

– orzechy włoskie lub pekan do ozdobienia ciasta

 

Polewa:

– 2 łyżki kakao

– 1 łyżka syropu daktylowego

– 2 łyżki mleka roślinnego

 

  1. Starte buraki oraz pozostałe składniki dokładnie łączymy.
  2. Ciasto wylewamy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia.
  3. Pieczemy godzinę w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni.
  4. Składniki na polewę wrzucamy do jednego rondelka, podgrzewamy cały czas mieszając.
  5. Gdy składniki się połączą, możemy wylać polewę na ostudzone ciasto. Na koniec dekorujemy orzechami.

 

Na zdrowie! 🙂

11 Komentarze

  • Kamila
    Opublikowane 2019-01-31 11:00 0Polubienia

    Czy mogę zastąpić ksylitol słodkim syropem z agawy lub daktyli, czy nie wyjdzie?

  • Kasia
    Opublikowane 2019-02-01 13:53 0Polubienia

    Buraki surowe?

  • Kamila
    Opublikowane 2019-02-05 09:36 0Polubienia

    Upiekłam z syropem z agawy. Wyszło całkiem ok. Mąka gryczana lekko się spiekła na wierzchu, ale dzięki temu brownie miało chrupiącą skorupkę. Dodałam ciut więcej mąki. Smak troszkę ziemisty – to zasługa buraka, ale przyjemna konsystencja. Dziś zrobię kolejną porcję 🙂

  • Ania
    Opublikowane 2019-02-27 10:33 0Polubienia

    Mam upieczone buraki czy mogę je użyć do tego przepisu czy lepszy smak będzie z surowymi burakami? Pozdrawiam serdecznie:)

    • Ewa Ługowska
      Opublikowane 2019-02-27 10:54 0Polubienia

      Polecam surowe. Jeśli zdecydujesz się, mimo wszystko, na gotowane, to potraktuj to jako eksperyment. Na zdrowie! 🙂

  • Jagoda
    Opublikowane 2020-04-27 05:05 0Polubienia

    Upiekłam wczoraj, zamiast startych buraków użyłam pulpy z soku. Pewnie przez to nie ma takiego pięknego koloru, ale za to jest przepyszne. 🙂

  • Agnieszka
    Opublikowane 2020-10-21 17:56 0Polubienia

    Zamierzam przetestować przepis. Zastanawiam się czy mleko można zastąpić sokiem pomarańczowym?

Zostaw komentarz


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.