Czekoladowe muffiny z ziarnami

Czasem, gdy nie jestem pewna czy to, co stworzyłam będzie smakowało również innym łasuchom, wtedy oddaje moje dzieło do testu. Najlepszymi testerami są współpracownicy mojego chłopaka. Panowie jako typowi wszystkożercy świetnie znają się na tym, co dobre a co nie. Komisja jest bardzo wymagająca, dlatego oczekiwanie na werdykt jest dość stresujące. 🙂  Tym razem jednogłośnie uchwalili, że muffinki są bardzo smaczne i sycące.  Jupi! Egzamin zdany. Teraz ze spokojnym sumieniem mogę polecić wam wypieki. Panie i Panowie, będzie pysznie zdrowo i czekoladowo. Zapraszam! 🙂

 

Składniki (10 szt.)

–  100g  zmielonych płatków owsianych bezglutenowych

– 100g zmielonych orzechów włoskich

– 100g pestek dyni

– 50g słonecznika

– 100g rodzynek

– 3 łyżki siemienia lnianego

– 2 duże rozgniecione na papkę banany

– 200ml mleka roślinnego

– 3 łyżki kakao

– ksylitol lub inny słodzik ( opcjonalnie)

 

Czekolada:

– 8 łyżek kakao zwykłego lub surowego

– 8 łyżek mleka roślinnego

– 2 łyżeczki oleju kokosowego

– 2 łyżki ksylitolu

– szczypta wanilii w proszku (opcjonalnie)

 

  1. Wszystkie składniki na muffinki wsypujemy do jednego naczynia i dokładnie mieszamy.
  2. Gotowe ciasto przekładamy do foremek i pieczemy 50 min w temperaturze 180 stopni.
  3. Zabieramy się do robienia czekoladowej polewy. Do małego garnuszka wsypujemy/wlewamy wszystkie składniki i mieszamy do uzyskania jednolitej masy. Chwilę gotujemy, aż polewa zgęstnieje.
  4. Przestygnięte muffinki oblewamy polewą i dekorujemy wg uznania. Moje posypane są płatkami kwiatów ślazu.

 

Najlepiej smakują po wystygnięciu.

 

Na zdrowie! 🙂

3 Komentarze

Zostaw komentarz


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.