Domowe chipsy wielowarzywne

Chipsy wielowarzywne bardzo dobrze zastępują tradycyjne, ziemniaczane. W przeciwieństwie do chipsów ze sklepu domowe nie zawierają substancji chemicznych, dlatego warto poświęcić pół godziny na ich przygotowanie.

Chipsom możemy nadać smak paprykowy (użyjcie do tego wybranej, sproszkowanej papryki: słodkiej, ostrej lub wędzonej) , ziołowy (do wyboru: bazylia, oregano, tymianek, rozmaryn itd.) lub czosnkowy. Można również zmieszać różne przyprawy.

Smacznie, zdrowe, kolorowe i bardzo chrupiące. W sam raz na piątkowy wieczór filmowy.

 

Skadniki:

– 1 marchewka

– 1 burak

– 1 batat

– 2 – 4 łyżki oleju

– dowolne przyprawy: zioła, papryka, czosnek (przeciśnięty przez praskę)

– sól

  1. Warzywa kroimy w bardzo cienkie plasterki, wrzucamy do miski, dodajemy olej, sól, przyprawy i dokładnie mieszamy.
  2. Wykładamy na blaszkę,tak żeby się nie stykały (można piec na 2 razy).
  3. Wkładamy do piekarnika, rozgrzanego do 150 stopni C na minimum 20 minut.

Zjadamy tego samego dnia.

 

Na zdrowie! 🙂

 

2 Komentarze

  • Marta
    Opublikowane 2017-12-08 11:07 0Polubienia

    Blaszka wyłożona papierem do pieczenia? 🙂

    • Ewa Ługowska
      Opublikowane 2017-12-08 11:20 0Polubienia

      Tak, jeśli nie chcesz jej myć później, ale nie jest to konieczne. 🙂 Moja jest bardzo stara i muszę ją wykładać papierem zawsze.

Zostaw komentarz


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.