Kruche ciasto kakaowe z malinami i bananem

W zeszły weekend byliśmy w jednej z nielicznych wegańskich, bezglutenowych restauracji, w której kuchnia wyróżnia się wysoką jakością produktów. Zjedliśmy tam pyszną szarlotkę, która zainspirowała mnie w wyniku czego powstało kruche ciasto kakaowe z malinami i bananami. Skoro ktoś potrafi zrobić kruche ciasto, nie używając mąki pszennej, mleka i jaj to ja też spróbuję. Jedynym problemem było brak jabłek na straganie, dlatego zastąpiłam je innymi owocami. I szczerze mówiąc, była to znakomita decyzja.

Niesamowite jest, jak kuchnia wegańska i bezglutenowa jest prosta. Wystarczy zmieszać kilka składników i zawsze wychodzi coś innego, fajnego, ciekawego i pysznego. Wbrew pozorom jest dużo prostsza od tradycyjnej.

Kruche ciasto kakaowe z malinami

Ciasto najlepiej smakuje na ciepło. Można upajać się wtedy nieziemsko pyszną i gorącą czerwienią malin oblewającą kakaowe sąsiedztwo kruszonki. W połączeniu ze słodyczą banana, obsypanego aromatycznym cynamonem, robi się niebezpiecznie kusząco. Może nawet okazać się, że jeden kawałek to o wiele za mało dla nieposkromionej chęci doświadczania rozkoszy i poezji smaków zawartej w cieście.

Kruche ciasto kakaowe z malinami i bananem:

Składniki:
– 100 g mąki gryczanej
– 200 g mąki owsianej bezglutenowej
– 100 g mąki kukurydzianej
– 2 łyżki mąki ziemniaczanej do ciasta i a łyżka do malin
– 50 g oleju kokosowego
– 1 płaska łyżeczka sody
– 1 łyżka octu
– 10 łyżek ksylitolu
– 2 czubate łyżki kakao
– 100-200 ml mleka roślinnego
– 1 łyżka cynamonu
– 1 łyżeczka sproszkowanej wanilii (opcjonalnie)
– 4 banany
– maliny (około 250 – 500g )
– puder z ksylitolu

  1. Mieszamy suche składniki (mąki, sodę, kakao, 5-7 łyżek ksylitolu) dodajemy ocet, pokrojone 2 banany, olej kokosowy oraz mleko i zagniatamy ciasto.
  2. Na wysmarowaną tłuszczem blaszkę (22-25 cm), obsypaną mąką, wykładamy ⅔ ciasta. Robimy to tak jak w przypadku tradycyjnej szarlotki, rozkruszając ciasto na małe kawałki lub wkładamy do zamrażalnika na 30 min i ścieramy na tarce.
  3. Tak przygotowany spód wkładamy na 30 minut do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180 stopni C.
  4. Maliny mieszamy z 1 łyżką skrobi. Na podpieczony spód układamy pokrojone w cienkie plasterki banany, posypujemy cynamonem i wanilią. Wysypujemy  maliny, delikatnie ugniatamy i posypujemy ksylitolem. Przykrywamy pozostałym, rozkruszonym/startym ciastem.
  5. Wkładamy do piekarnika na około 30- 40 minut.
  6. Po upieczeniu posypujemy cukrem pudrem z ksylitolu i ewentualnie ozdabiamy owocami.

Ciasto doskonale smakuje z mlekiem z orzechów laskowych http://misamocy.pl/mleko-orzechow-laskowych-szybkie-ciasteczka-miazgi-orzechowej/

Jeśli spodobał Ci się przepis na kruche ciasto kakaowe z malinami zachęcam do sprawdzenia innych wegańskich  ciast.

Na zdrowie! 🙂

Więcej ciekawych i równie prostych przepisów znajdziesz w e-bookach. Kliknij tu i wypróbuj!

19 Komentarze

  • Darek Maciborski
    Opublikowane 2017-07-26 11:12 0Polubienia

    Ładowanie strony trwa bardzo długo…

  • Stanisław Misiaczek
    Opublikowane 2017-09-12 01:56 0Polubienia

    Hej, bardzo wolno ładuje się strona na mobilce

  • Śledzenie: Kruche ciasto z budyniem jaglanym i rabarbarem - Misa Mocy
  • Dorota
    Opublikowane 2018-06-20 12:20 0Polubienia

    Brzmi niesamowicie kusząco i pięknie, ale gdzie np. znaleźć mąkę owsianą? nie mówiąz już żeby była bezglutenowa? 🙂

    • Ewa Ługowska
      Opublikowane 2018-06-20 14:29 0Polubienia

      Mąkę owsianą bezglutenową znajdziesz w każdym ekologicznym sklepie stacjonarnym i internetowym oraz hipermarketach. 🙂

  • Różanecznik
    Opublikowane 2018-08-19 15:44 0Polubienia

    Zrobione. Proste a efektowne. Zjedzone na weekendowe 2 śniadanie 🙂

  • Aneta
    Opublikowane 2019-06-22 06:22 0Polubienia

    Czy zamiast ksylitolu mogę dodać syrop z agawy? 🙂
    Wyglada bardzo apetycznie .
    Myśle o zrobieniu własnej maki owsianej w Thermomix z płatków górskich

  • Karol
    Opublikowane 2019-06-23 15:22 0Polubienia

    Jaki ocet dodać? Zwykły spirytusowy czy winny ? Można czyms innym to zastąpić ?

  • Adrianna
    Opublikowane 2019-09-12 12:28 0Polubienia

    Czy można zamienić mąkę gryczaną na jakąś inną mąkę? Jaką?

    • Ewa Ługowska
      Opublikowane 2019-09-12 15:12 0Polubienia

      Spróbuj owsianą. Owsiana inaczej się zachowuje i ma inną chłonność więc i proporcje będzie trzeba zmienić, ale pewnie wyjdzie.

  • Edyta
    Opublikowane 2019-12-15 22:14 0Polubienia

    czy sprawdzą się mrożone maliny jak je obsypię łyżka maki ryżowej?

    • Ewa Ługowska
      Opublikowane 2019-12-16 06:30 0Polubienia

      Raczej nie wyjdzie. Ewentualnie mozesz sprobować zrobić gęstą frużelinę. Przepis na frużelinę jest na blogu. Proporcje musisz sobie dostosować.

  • Asia
    Opublikowane 2020-04-23 10:56 0Polubienia

    Wygląda niesamowicie niestety mam nietolerancję m.in na kukurydze czyli również mąkę kukurydzianą…. Czym moglabym spokojnie ją zastąpić ??
    Z góry dziękuję za odpowiedź

    • Ewa Ługowska
      Opublikowane 2020-04-23 16:12 0Polubienia

      Możesz, ale musisz przetestować. Bardzo chciałabym, żeby było to takie proste. :))) Niestety bez testów nic nie polecę. 🙂

Zostaw komentarz


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.