Kulki matcha z miętą i sokiem z limonki

Zakochałam się w limonce. Jest idealna na upały, świetnie chłodzi i orzeźwia.  W połączeniu z miętą i sproszkowaną zieloną herbatą sprawia, że kulka jest jak powiew przyjemnego, chłodnego wiatru prosto z wyspy Bali. Tam, wszechobecna zieleń koi zmysły i sprawia, że doświadczamy rajskiej błogości. Zjeść takie kulki z łupiny kokosa i popić świeżą wodą kokosową…marzenie.  🙂  Na Bali nie mogę was teleportować, ale zachęcam do zrobienia kulek matcha z miętą i sokiem z limonki. To pobudzi wasze zmysły do egzotycznych fantazji i sprawi, że doświadczycie niebiańskich rozkoszy.

 

Składniki (20 szt):

– 200 g nerkowców moczonych przez noc

– 2 czubate łyżeczki sproszkowanej zielonej herbaty matcha

– 2 łyżki oleju kokosowego

– 50 g daktyli

– garstka świeżej mięty

– sok z 1 ½ limonki

– 150 g wiórków kokosowych

 

  1. Nerkowce blendujemy z matcha, olejem, zmiękczonymi w gorącej wodzie daktylami, miętą i sokiem z limonki.
  2. Dodajemy połowę wiórków kokosowych i dokładnie mieszamy. Jeżeli masa będzie za rzadka można dodać więcej wiórków.
  3. Wstawiamy do lodówki na 30 minut. Po tym czasie formujemy kulki i obtaczamy w pozostałych wiórkach.
  4. Kulki przechowujemy w lodówce.

Na zdrowie! 🙂

Zostaw komentarz


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.