Lekkie ciasto z ryżu preparowanego

Pamiętacie jeszcze szyszki czekoladowe z ryżu preparowanego? To ciasto jest zdrowszą i dużo szybszą alternatywą.  Można przygotować je w dużej bądź małej blaszce, w kwadratowej lub okrągłej. Zamiast ciasta można zrobić również batony. Wystarczy użyć dużą, kwadratową blaszkę i pokroić ciasto w prostokąty.

Polecam zrobić dla samej frajdy jedzenia.

 

Składniki na spód:

– 100 g orzechów włoskich

– 70 g podprażonych na patelni wiórków kokosowych

– 10 -15 daktyli

– szczypta soli

– 2 łyżki kakao

 

Składniki na ryż:

– 80 g oleju kokosowego

–  2 łyżki syropu daktylowego lub syropu z agawy

–  3 łyżki kakao

– 60-80 g ryżu preparowanego

 

Składniki na polewę:

– 1 łyżka oleju kokosowego

– 2 łyżki kakao

– 1 łyżka syropu daktylowego

 

  1. Daktyle zalewamy wrzątkiem i moczymy, aż zmiękną. Po namoczeniu przecedzamy.
  2. Orzechy, kakao i podprażone wiórki rozdrabniamy w kruszarce do lodu, dodajemy zmiękczone daktyle i jeszcze raz blendujemy w kruszarce, aż składniki się połączą.
  3. Wykładamy na blaszkę o wielkości około 20 cm (u mnie 16 cm) i ugniatamy na spodzie.
  4. Przygotowujemy ryż. Olej, syrop i kakao wrzucamy do dużego garnka, podgrzewamy, cały czas mieszając.
  5. Gdy składniki się połączą, dorzucamy ryż preparowany i dokładnie mieszamy, aż wszystko obklei się czekoladą.
  6. Tak przygotowany ryż wykładamy na spód i dość mocno ugniatamy. Przykładamy talerzem i dociskamy ciężkim przedmiotem.
  7. Zabieramy się za polewę. Wszystkie składniki wrzucamy do małego rondelka, podgrzewamy, cały czas mieszając. Gdy składniki się połączą, polewamy warstwę z ryżem. Wstawiamy na kilka godzin do lodówki, aż się ściśnie.
  8. Ciasto przechowujemy w lodówce.

Na zdrowie! 🙂

9 Komentarze

  • Monika
    Opublikowane 2017-11-25 20:32 0Polubienia

    Ewa a można czymś zastąpić orzechy ? Musiałam je odstawić bo młodeg wysypuje zawsze jak zjem :/

  • Olga
    Opublikowane 2019-05-16 17:07 0Polubienia

    Witam, czy mogę zastąpić syrop z agawy lub daktylowy naturalnym miodem?

  • Marta
    Opublikowane 2019-11-20 16:56 0Polubienia

    Dzień dobry, czy chodzi o daktyle suszone czy świeże i duże czy małe?

  • Marta
    Opublikowane 2019-11-20 16:56 0Polubienia

    Dzień dobry, czy chodzi o daktyle suszone czy świeże i duże czy małe?

  • Anna
    Opublikowane 2022-02-05 17:59 0Polubienia

    Witam wygląda apetycznie a ile jest kcal w takim cieście ? Pozdrawiam

Zostaw komentarz


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.