Makowe kulki mocy

Już jakiś czas temu obiecałam przepis na makowe kulki mocy. Słowa dotrzymuje. Mam nadzieję, że będą Wam smakowały. 🙂

Kulki charakteryzują się dużą zawartością fosforu, potasu, żelaza, magnezu i wapnia.  Dlatego są idealne dla osób, które borykają się z niedoborem tych składników.

 

Składniki:

– 100g pestek słonecznika lub dyni

– 100g orzechów włoskich + 50g do obtaczania

– 50g maku

– 100g daktyli

– sok z jednej pomarańczy

 

  1. Daktyle zmiękczamy na parze.
  2. Mielimy 50g orzechów włoskich i wysypujemy na talerz. Posłużą nam do obtaczania kulek.
  3. Do młynka wsypujemy pestki, pozostałe orzechy i mak oraz mielimy na gruboziarnistą mąkę.
  4. Do mieszanki dodajemy daktyle oraz sok z pomarańczy. Wszystkie składniki dokładnie łączymy ( Używam do tego kruszarki do lodu, która jest w zestawie z blenderem ręcznym).
  5. Z powstałej masy formujemy kulki (najlepiej robić to zwilżonymi dłońmi) i obtaczamy we wcześniej przygotowanych orzechach.
  6. Wstawiamy do lodówki na kilka godzin.

 

Na zdrowie! 🙂

2 Komentarze

  • Dante
    Opublikowane 2017-12-11 09:22 0Polubienia

    Biję pokłony.
    Od dawna jadam na drugie śniadanie kulki. Zwykle na bazie mieszanki orzechów, kakao, miodu, białka serwatkowego, daktyli i przypraw (cynamon, imbir, papryka chili). Szukając urozmaicenia trafiłem tutaj i doznałem oświecenia. Mak… zwykły mak. Tego mi było trzeba.

Zostaw komentarz


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.