Pieczone gruszki z kaszą jaglaną i cynamonem

Magia jesieni to dźwięki spadających liści, odcienie żółci, brązu i czerwieni, zapach deszczu i smak cynamonu.  Prawdziwa uczta dla zmysłów. O ile trzy pierwsze elementy występują niezależnie od nas, o tyle rozniecanie zapachu cynamonu leży już w naszej gestii. Ważne, żeby to, co cynamonowe było również smaczne i zdrowe.  Najlepiej z dużą dawką naturalnej słodyczy.  A jak wiadomo nic nie mam jej tyle, co owoce.  Jesienią najlepiej korzystać z owoców sezonowych tj. śliwki, jabłka i gruszki od lokalnych dostawców z pobliskich bazarków.  Dzięki temu mamy pewność, że są świeżo zerwane i kupujemy to, co dla nas najlepsze.

Ostatnio nabyłam  całkiem spore gruszki. Postanowiłam zrobić z nich deser z udziałem kaszy jaglanej, płatków migdałowych, suszonych moreli no i oczywiście dużą ilości cynamonu.

Przy pieczeniu gruszek ważne jest by  nie spiec ich za bardzo, wystarczy około 15 minut, by zmiękły i upiekły się, zachowując jednocześnie chrupkość i soczystość.

 

Składniki:

– 4 duże gruszki

– 40 g kaszy jaglanej

– 200 ml mleka (około)

– 8 suszonych moreli

– 20 g płatków migdałowych

– 1 łyżeczka cynamonu

  1. Kaszę jaglaną dokładnie płuczemy i gotujemy na mleku do miękkości. Jeżeli jest taka potrzeba, dodajemy więcej mleka.
  2. Dodajemy drobno pokrojone morele, płatki migdałowe oraz cynamon i dokładnie mieszamy.
  3. Gruszki przekrawamy do pół i wykrawamy środek. Jeżeli wykroicie za dużo miąższu, można dodać go do kaszy.
  4. Do otworków w gruszkach wkładamy kaszę jaglaną z dodatkami.
  5. Gruszki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180 stopni na około 15 minut.

Na zdrowie! 🙂

Zostaw komentarz


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.