10 powodów, dlaczego warto jeść chleby na zakwasie

Często słyszymy, że chleb na zakwasie jest zdrowszy niż pozostałe pieczywo. Dlaczego tak jest? Oto 10 powodów, dlaczego warto jeść chleby na zakwasie.

1. W zakwasie (dzikich drożdżach) znajdują się bakterie probiotyczne podobne do tych, które znajdziesz również w jogurtach i kiszonkach.

2. Pierwiastki tj. żelazo, magnez i cynk są bardziej dostępne, czyli lepiej przyswajalne.

3. Podczas fermentacji wytwarzają się bioaktywne peptydy, które mają właściwości antyoksydacyjne.

4. Fermentacja zwiększa biodostępność foliantów (kwas foliowy).

5. Chleb na zakwasie pozytywnie wpływa na obniżenie cholesterolu, a to dzięki większej ilości beta-glukanów.

6. Chleby na zakwasie mają niższy indeks glikemiczny.

7. Spożycie takiego chleba daje większe uczucie sytości.

8. Bezglutenowe chleby na zakwasie mogą zmniejszyć stan zapalny u osób z celiakią, którzy dopiero zaczynają wprowadzać dietę bezglutenową.

9. Kwaśne środowisko na długo zapobiega powstawaniu pleśni i tym samym szkodliwych substancji (aflatoksyn), które produkują.

10. Nie trzeba być naukowcem, żeby intuicyjnie widzieć, że wszystko, co naturalne jest zawsze zdrowsze i bardziej wartościowe. A chleby przygotowane w domu, które doprawiamy dobrymi intencjami, wysokimi wibracjami, pasją i miłością zawsze smakują najlepiej!

(źródło: damianparol.com)

Zdj. Antonina Dolani

Sprawdź mój przewodnik po bezglutenowym pieczywie, który wprowadzi Cię w świat wielu mozliwości!

Zostaw komentarz


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.