Porady

10 sposobów jak nie marnować jedzenia+kalendarz do pobrania

Dodany przez on Styczeń 30, 2018

Jedzenie marnuje się na masową skalę. Nie ma co ukrywać, jest dramatycznie. Rocznie w Polsce wyrzuca się 9 mln ton żywności.  Najczęściej jest to pieczywo (51% respondentów zaznaczyło tą opowiedz), następnie wędliny (39%), warzywa (33%), owoce (32%), jogurt (16%). Zazwyczaj jedzenie wyrzuca się z powodu, przedawnienia terminu ważności (34%) oraz zbyt dużych zakupów (15%). Razem z wyrzucanymi produktami, wylewamy do ścieków  ponad 1,72 miliardów m³ wody. Produkuje 22,77 mln ton CO2 (czyli tyle, co wszystkie samochody osobowe w jeden rok).

Na całym świecie wyrzuca się 1/3 wyprodukowanej żywności. Jest to, wystarczająca ilość, by wyżywić miliard osób.

Gdy zobaczyłam te informacje na stronie Banów Żywności, ogarnęła mnie złość i ogromny smutek.  Przede wszystkim  z powodu zwierząt, które nie dość tego, że nie mają godziwych warunków życia, to jeszcze na koniec wyrzucane są do śmietnika. To jest potworność! Zastanawiam się, czy ludzie, którzy robią takie rzeczy, mają świadomość tego, że mięso, wędlina, kotlet, to zwierzę?  O ile nie mam problemu z jedzeniem mięsa, bo jest to dla naszego gatunku naturalne, o tyle nie mogę zgodzić się  z takim postępowaniem. Jest to wbrew prawom natury. Zwierzęta zabijają tylko z głodu i nigdy nie polują, jeżeli mają co jeść.  Instytut Żywności i Żywienia zaleca spożywanie jedynie 0,5 kg mięsa w tygodniu.  Człowiek więcej nie potrzebuje więc odrobina świadomości i empatii, by się przydała wśród naszych obywateli.

Co możemy zrobić  by nie dopuścić by jedzenie marnowało się w naszych domach? Jest na to kilka sposobów:

  1. Planuj posiłki i zakupy.
  2. Sprawdzaj terminy przydatności do spożycia.
  3. Przechowuj żywność w odpowiednich warunkach.

Niska temperatura w lodówce spowalnia proces psucia się jedzenia. Jednak nie w każdym miejscu lodówki jest taka sama temperatura.  Zacznijmy od dołu, czyli miejsc najzimniejszych.

– 2˚C – pojemniki na warzywa, jest to dobre miejsce na przechowywania mięsa i ryb

– 4˚-5˚C- środkowe półki: biały ser, twarożek, kawałki wędliny, mleko, kefir i jogurty

– 8˚C  – górna półka: dżemy i powidła, warzywa w słoikach, gotowe potrawy (zupę w pojemnikach)

– 10 ˚C – szuflady na dole: warzywa i owoce, które w niższych temperaturach mogłyby być uszkodzone np. maliny, truskawki, można trzymać dzień lub dwa bez mycia, natomiast sałatę czy szczypiorek nawet kilka dni

– 10 ˚C – 15 ˚C – pojemniki i półki na drzwiach lodówki: jaja, napoje,  masło, olej,  słoiki z przetworami, chrzan, soki w kartonach, butelki z sosami, np. ketchup, musztarda

W lodówce nie powinno trzymać się zbyt dużej ilości jedzenia, ponieważ zakłóca to cyrkulację powietrza i zaburza osiągnięcie prawidłowej temperatury. Należy dbać również o czystość w lodówce, regularnie ją rozmrażać i myć za pomocą wody z octem.

Poza lodówką przechowuj:

– egzotyczne owoce, pomidory, rośliny strączkowe, ogórki i cukinię i owoce

  1. Mroź owoce, warzywa i zupy, których nie możesz teraz zjeść np. wyjeżdżając na wakacje lub jeżeli nie masz na nie teraz ochoty.
  2. Zjadaj najpierw te produkty, które szybko się psują lub mają szybki termin do spożycia.

Aby sobie to ułatwić w codziennym wyborze, możesz ustawiać je na początku półek.

  1. Wykorzystuj resztki.

– resztki warzyw i kasz: pasztety, kotlety lub pasty

Przykład:

Kotlety z naci warzyw z włoszczyzny http://misamocy.pl/kotlety-lupin-bobu/

Kotlety z łupin bobu http://misamocy.pl/koteciki-natki-wloszczyzny/

– resztki ziaren, płatków i suszonych owoców: musli, ciasteczka, batony, kulki mocy

Przykład:

Domowe musli http://misamocy.pl/domowe-musli/

– nieudane ciasto: bajaderki, kulki mocy

  1. Podawaj poszczególne składniki na oddzielnych talerzach, tak by później móc je wykorzystać do innych potraw.
  2. Nakładaj mniejsze porcje, zawsze możesz dołożyć.
  3. Bądź elastyczny w gotowaniu z przepisów i dodawaj to, czym dysponujesz.
  4. Zapisuj wszystko ,co wyrzucasz i rezygnuj z nadmiaru przy kolejnych zakupach.

Poniżej znajdziecie kalendarz do pobrania i wydrukowania na miesiąc luty. Powieś go na lodówce. Z pewnością przyda się do weryfikacji ile i jakie wyrzucasz jedzenie.  Znajdziesz w nim miejsce na notatki z każdego dnia oraz na tygodniowe wyliczenia straconych pieniędzy. Na końcu miesiąca podsumuj jakie produkty najczęściej wyrzucasz i uwzględnij to przy kolejnych zakupach.  Podsumuj również wydaną kwotę, którą wyrzuciłeś/-łaś, zamiast odłożyć na wakacje czy inne przyjemności. Przygotuj puszkę, bo od następnego miesiąca będziesz mógł/mogła wkładać do niej, tyle ile zaoszczędziłeś/-łaś na wprowadzonych zmianach.

Zachęć do udziału w akcji swoich domowników. Na liście powinny znaleźć się wszystkie wyrzucone produkty, łącznie z resztkami z obiadu.

Pobierz: kalendarz_luty_Sprawdz, ile wyrzucasz jedzenia!

 

Powodzenia! 🙂

 

Źródło:

http://www.izz.waw.pl/pl/zasady-prawidowego-ywienia

http://www.greenpeace.org/poland/pl/wydarzenia/polska/Czas-skonczyc-z-marnowaniem-zywnosci/

https://bankizywnosci.pl/banki-zywnosci-apeluja-nie-marnuj-jedzenia-wyniki-badania-2/

http://niemarnujemy.pl/#s3

http://bzsos.pl/niemarnowaniezywnosci/jak-prawidlowo-przechowywac-produkty-w-lodowce/

 

 

TAG
Podobne wpisy
2 komentarze
  1. Odpowiedz

    Magda

    Styczeń 30, 2018

    Wow doskonałe pomysły, nie znoszę marnować jedzenia więc temat jest mi znany, ale znalazłam u Ciebie kilka pomysłów, które na pewno sprawdzę. Dzięki <3

    • Odpowiedz

      Ewa Ługowska

      Styczeń 30, 2018

      Bardzo się cieszę! :))) Dziękuję i powodzenia.

Dodaj odpowiedź

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.