10 zdrowych dodatków do smoothie

Smoothie jest świetnym pomysłem na codzienną porcję owoców i zielonych liści. Warto wzbogacić je o dodatkowe składniki odżywcze dzięki czemu, stanie się prawdziwą bombą witaminową. Poniżej znajdziecie 10 ciekawych propozycji, które polecam zastosować w zależności od potrzeb waszego organizmu.

 

  1. Zdrowe oleje

W każdym smoothie powinny znaleźć się zdrowe tłuszcze. Podstawowym argumentem, by zastosować tę zasadę jest fakt, że witaminy A, E i K  rozpuszczają się w tłuszczach i bez ich udziału nasz organizm ich nie przyswoi.  Do koktajlu najlepiej dodawać jest tłuszcze o neutralnym smaku np. awokado, olej z ostropestu, olej lniany lub o orzechowym posmaku np. olej z pestek dyni lub orzechów włoskich.

  1. Inulina

W trosce o nasze jelita a właściwie o pokarm dla dobrych bakterii warto dosypać łyżeczkę inuliny. Inulina naturalnie występuje np. w cykorii, topinamburze oraz mniszku lekarskim. Jest cukrem o niewielkiej słodkości i niskiej kaloryczności więc bez obaw można jej używać.

  1. Ashwagandha

To sproszkowany korzeń o wielu właściwościach leczniczych. Posiada działanie przeciwbakteryjne, antynowotworowe, przeciwstresowe, przeciwdepresyjne, poprawia funkcje układu immunologicznego, wspomaga układ nerwowy, reguluje układ hormonalny,  wspomaga pracę nerek, wątroby i trzustki ,a także zwiększa  wydajność fizyczną. Posiada dużo żelaza, dlatego polecana jest osobom chorym na anemię.

  1. Nasiona chia

Nasiona szałwii hiszpańskiej to ostatnio bardzo popularny super food pochodzący z Meksyku i Gwatemali. Chia zawierają więcej wapnia niż mleko, więcej żelaza niż szpinak, więcej kwasów omega-3 niż łosoś atlantycki, witaminy C, A, E, B1, B3, tiaminy, wapń, żelazo, magnez, fosfor, potas, sód, cynk, niacynę oraz antyoksydanty.

  1. Spirulina

Spirulina, to sproszkowane algi, które dzięki zawartości kwasu  gamma linolenowego posiadają wiele właściwości prozdrowotnych m.in. zwiększają odporność, działjąa przeciwnowotworowo, przeciwzapalnie, obniżają ciśnienie krwi, wzmagają aktywność układu immunologicznego oraz łagodzą objawy napięcia przedmiesiączkowego.

  1. Chlorella

To alga wspomagająca oczyszczanie organizmu. Dzięki dużej zawartości chlorofilu przyspiesza usuwanie toksyn z organizmu. Posiada również działanie przeciwwirusowe, wzmacnia odporność, chroni przed zaparciami, przyspiesza trawienie.

  1. Maca

Ten sproszkowany korzeń warzywa, posiada właściwości  przeciwosteoropozowe. Pomaga w utrzymaniu zdrowych kości, poprawia sprawność seksualną,  zwiększa płodność, łagodzi objawy miesiączki i menopauzy oraz wzmacnia organizm.

  1. Nasiona konopi

Nasiona konopi zmniejszają ryzyko udaru, zawału serca oraz miażdżycy, regulują trawienie, poprawiają wygląd skóry, włosów i paznokci.  Są dobrym źródłem witaminy E, żelaza, wapnia, cynku, fosforu, magnezu.  Posiadają wysokiej jakości białko, kwasy omega-3 oraz omega-6 w odpowiednich proporcjach.

  1. Imbir

Imbir posiada działanie przeciwzapalne, odkażające i odświeżające, dzięki czemu niweluje nieprzyjemny zapach z ust. Poprawia sprawność umysłową, łagodzi migrenę oraz chorobę lokomocyjną, poprawia trawienie, daje ulgę przy wzdęciach oraz leczy przeziębienia.

  1. Witaminy

Codzienną porcję smoothie można wzbogacić  również witaminami np. C, D3, których suplementacja jest zalecana w okresie zimowym oraz B12 – witaminą, którą wszyscy weganie powinni suplementować, gdyż zawarta jest wyłącznie w produktach odzwierzęcych  tj. nabiał, jaja i mięso.

 

 

Źródło:

http://www.poradnikzdrowie.pl/

Karolina i Maciej Szaciłło „ Detoksy dla zdrowia i urody”.

Zostaw komentarz


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.