Naleśniki bananowo-gruszkowe to w rzeczywistości coś pomiędzy  tradycyjnymi naleśnikami a  racuchami.  Mimo, że nie ma w nich cukru są bardzo słodkie.  Najlepiej podawać je ze świeżymi owocami.  Do tego herbata z odrobiną lawendy i życie staje się lepsze.

Zamiast gruszki można dodać pół jabłka i cynamon.

 

Składniki  (10 sztuk o średnicy 14 cm):

– 1 średni banan

– ½ dojrzałej gruszki

– 100 g mąki ryżowej

– 30 g mąki kukurydzianej

– 20 g mąki z tapioki

– 300 ml mleka roślinnego

– 1 płaska łyżeczka oleju kokosowego

– olej do smażenia

 

  1. Banan obieramy, kroimy na mniejsze kawałki i blendujemy z pozostałymi składnikami na gładką masę, jak na tradycyjnie naleśniki.
  2. Patelnie zwilżamy olejem (najlepiej robić to przy pomocy pędzelka) i wlewamy średnią warstwę ciasta. Ciasto nie może być bardzo cienkie, bo się nie rozpadnie przy przewracaniu ani bardzo grube, bo się nie usmaży.

 

Jeżeli macie problem z przywieraniem naleśników to proponuję wypróbować taki sposób.  Gdy ciasto naleśnikowe już się podsmaży tak, że na wierzchu będzie suche, można przy pomocy pędzelka posmarować olejem, wtedy samo odstanie.

 

Na zdrowie! :)

Zostaw komentarz

  1. Malina 2017-06-12 at 10:16 - Reply

    Witam, jaką inną mąkę można dać zamiast tej z tapioki?

    • Ewa Ługowska 2017-06-12 at 11:00 - Reply

      Hej Malina :) Mąka z tapioki to skrobia więc spokojnie można użyć ziemniaczanej, tylko w mniejsze ilości. I tu będziesz musiała poeksperymentować…

  2. Nina 2019-11-26 at 17:41 - Reply

    Jaką maką mogę zastąpić mąkę ryżową? Właśnie mi się skończyła :(

    • Ewa Ługowska 2019-12-04 at 15:16 - Reply

      Użyj tą, którą masz.

  3. Adrian 2020-01-27 at 15:43 - Reply

    Prosty przepis i pyszne naleśniki.
    Dziękuję Ci bardzo za obiad!

    • Ewa Ługowska 2020-01-27 at 19:29 - Reply

      Miód na serce! Dziękuję i na zdrowie!