Naleśniki bananowo-gruszkowe to w rzeczywistości coś pomiędzy tradycyjnymi naleśnikami a racuchami. Mimo, że nie ma w nich cukru są bardzo słodkie. Najlepiej podawać je ze świeżymi owocami. Do tego herbata z odrobiną lawendy i życie staje się lepsze.
Zamiast gruszki można dodać pół jabłka i cynamon.
Składniki (10 sztuk o średnicy 14 cm):
– 1 średni banan
– ½ dojrzałej gruszki
– 100 g mąki ryżowej
– 30 g mąki kukurydzianej
– 20 g mąki z tapioki
– 300 ml mleka roślinnego
– 1 płaska łyżeczka oleju kokosowego
– olej do smażenia
- Banan obieramy, kroimy na mniejsze kawałki i blendujemy z pozostałymi składnikami na gładką masę, jak na tradycyjnie naleśniki.
- Patelnie zwilżamy olejem (najlepiej robić to przy pomocy pędzelka) i wlewamy średnią warstwę ciasta. Ciasto nie może być bardzo cienkie, bo się nie rozpadnie przy przewracaniu ani bardzo grube, bo się nie usmaży.
Jeżeli macie problem z przywieraniem naleśników to proponuję wypróbować taki sposób. Gdy ciasto naleśnikowe już się podsmaży tak, że na wierzchu będzie suche, można przy pomocy pędzelka posmarować olejem, wtedy samo odstanie.
Na zdrowie! 🙂
6 Komentarze
Malina
Witam, jaką inną mąkę można dać zamiast tej z tapioki?
Ewa Ługowska
Hej Malina 🙂 Mąka z tapioki to skrobia więc spokojnie można użyć ziemniaczanej, tylko w mniejsze ilości. I tu będziesz musiała poeksperymentować…
Nina
Jaką maką mogę zastąpić mąkę ryżową? Właśnie mi się skończyła 🙁
Ewa Ługowska
Użyj tą, którą masz.
Adrian
Prosty przepis i pyszne naleśniki.
Dziękuję Ci bardzo za obiad!
Ewa Ługowska
Miód na serce! Dziękuję i na zdrowie!