Naleśniki bananowo-gruszkowe

Naleśniki bananowo-gruszkowe to w rzeczywistości coś pomiędzy  tradycyjnymi naleśnikami a  racuchami.  Mimo, że nie ma w nich cukru są bardzo słodkie.  Najlepiej podawać je ze świeżymi owocami.  Do tego herbata z odrobiną lawendy i życie staje się lepsze.

Zamiast gruszki można dodać pół jabłka i cynamon.

 

Składniki  (10 sztuk o średnicy 14 cm):

– 1 średni banan

– ½ dojrzałej gruszki

– 100 g mąki ryżowej

– 30 g mąki kukurydzianej

– 20 g mąki z tapioki

– 300 ml mleka roślinnego

– 1 płaska łyżeczka oleju kokosowego

– olej do smażenia

 

  1. Banan obieramy, kroimy na mniejsze kawałki i blendujemy z pozostałymi składnikami na gładką masę, jak na tradycyjnie naleśniki.
  2. Patelnie zwilżamy olejem (najlepiej robić to przy pomocy pędzelka) i wlewamy średnią warstwę ciasta. Ciasto nie może być bardzo cienkie, bo się nie rozpadnie przy przewracaniu ani bardzo grube, bo się nie usmaży.

 

Jeżeli macie problem z przywieraniem naleśników to proponuję wypróbować taki sposób.  Gdy ciasto naleśnikowe już się podsmaży tak, że na wierzchu będzie suche, można przy pomocy pędzelka posmarować olejem, wtedy samo odstanie.

 

Na zdrowie! 🙂

6 Komentarze

  • Malina
    Opublikowane 2017-06-12 10:16 0Polubienia

    Witam, jaką inną mąkę można dać zamiast tej z tapioki?

    • Ewa Ługowska
      Opublikowane 2017-06-12 11:00 0Polubienia

      Hej Malina 🙂 Mąka z tapioki to skrobia więc spokojnie można użyć ziemniaczanej, tylko w mniejsze ilości. I tu będziesz musiała poeksperymentować…

  • Nina
    Opublikowane 2019-11-26 17:41 0Polubienia

    Jaką maką mogę zastąpić mąkę ryżową? Właśnie mi się skończyła 🙁

  • Adrian
    Opublikowane 2020-01-27 15:43 0Polubienia

    Prosty przepis i pyszne naleśniki.
    Dziękuję Ci bardzo za obiad!

Zostaw komentarz


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.