Naleśniki bananowo-gruszkowe

Naleśniki bananowo-gruszkowe to w rzeczywistości coś pomiędzy  tradycyjnymi naleśnikami a  racuchami.  Mimo, że nie ma w nich cukru są bardzo słodkie.  Najlepiej podawać je ze świeżymi owocami.  Do tego herbata z odrobiną lawendy i życie staje się lepsze.

Zamiast gruszki można dodać pół jabłka i cynamon.

 

Składniki  (10 sztuk o średnicy 14 cm):

– 1 średni banan

– ½ dojrzałej gruszki

– 100 g mąki ryżowej

– 30 g mąki kukurydzianej

– 20 g mąki z tapioki

– 300 ml mleka roślinnego

– 1 płaska łyżeczka oleju kokosowego

– olej do smażenia

 

  1. Banan obieramy, kroimy na mniejsze kawałki i blendujemy z pozostałymi składnikami na gładką masę, jak na tradycyjnie naleśniki.
  2. Patelnie zwilżamy olejem (najlepiej robić to przy pomocy pędzelka) i wlewamy średnią warstwę ciasta. Ciasto nie może być bardzo cienkie, bo się nie rozpadnie przy przewracaniu ani bardzo grube, bo się nie usmaży.

 

Jeżeli macie problem z przywieraniem naleśników to proponuję wypróbować taki sposób.  Gdy ciasto naleśnikowe już się podsmaży tak, że na wierzchu będzie suche, można przy pomocy pędzelka posmarować olejem, wtedy samo odstanie.

 

Na zdrowie! 🙂

6 Komentarze

  • Malina
    Opublikowane 2017-06-12 10:16 0Polubienia

    Witam, jaką inną mąkę można dać zamiast tej z tapioki?

    • Ewa Ługowska
      Opublikowane 2017-06-12 11:00 0Polubienia

      Hej Malina 🙂 Mąka z tapioki to skrobia więc spokojnie można użyć ziemniaczanej, tylko w mniejsze ilości. I tu będziesz musiała poeksperymentować…

  • Nina
    Opublikowane 2019-11-26 17:41 0Polubienia

    Jaką maką mogę zastąpić mąkę ryżową? Właśnie mi się skończyła 🙁

  • Adrian
    Opublikowane 2020-01-27 15:43 0Polubienia

    Prosty przepis i pyszne naleśniki.
    Dziękuję Ci bardzo za obiad!

Zostaw komentarz

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.