Jelitami i wszystkim, co z nimi związane interesuje się już od długiego czasu. Oczywiście ta fascynacja wynika z moich problemów z  nadwrażliwością pokarmową. Pisałam na ten temat w artykule „Testy na alergie pokarmowe_ gdzie i za ile zrobić?”. Jelita to jeden z najważniejszych organów, stąd pochodzi odporność, dobre samopoczucie, ładna sylwetka i zdrowy wygląd. Niestety niewiele lekarzy zdaje sobie z tego sprawę i zazwyczaj osoby z dolegliwościami jelitowymi postrzegane są jako dziwacy. W pierwszej kolejności przepisywane są leki, później skierowanie na badania często trwające miesiącami (w przypadku państwowej opieki medycznej dużo dłużej). Przez te wszystkie lata wizyt u lekarzy zrozumiałam, że badać się trzeba, ale przede wszystkim należy brać sprawy w swoje ręce i samemu poszukiwać naturalnych metod leczenia. Dlatego dziś trochę o tym, dlaczego dbanie o jelita jest tak bardzo ważne oraz w jaki sposób możemy się o nie troszczyć. Na końcu artykułu znajdziecie polecane produkty, które odkryłam kilka miesięcy temu i jestem nimi szczerze zafascynowana.

 

Zdrowie

W jelitach trawione są pokarmy, wchłaniane substancje odżywcze, produkowane niektóre witaminy z grupy B oraz witamina K.  W układzie pokarmowym znajdują się komórki układu immunologicznego (odpornościowego), które współdziałają z mikrobami jelitowymi, „ucząc” je odróżniać dobre pokarmy od złych. I to one są odpowiedzialne za to, jak zareaguje układ odpornościowy na konkretne zagrożenie. Przekładając to na codzienne życie, to od tego, co znajduje się w jelitach zależy, jak zostanie skategoryzowany konkretny pokarm i czy np. pszenica, nabiał lub jaja zostaną uznane za wroga, czy przyjaciela. Oznacza to, że ilość nadwrażliwości pokarmowych świadczy o stanie jelit. Ponadto wiele chorób jest powiązanych z ułomnością tej części układu pokarmowego np. cukrzyca typu 2, choroba Alzhaimera, czy autyzm.

 

Uroda

Wiosna i lato to czas, kiedy większą uwagę przykładamy do naszego wyglądu zewnętrznego. Więcej czasu spędzamy na domowej pielęgnacji  oraz w gabinetach kosmetycznych. Te wszystkie zabiegi służą odżywieniu i zregenerowaniu włosów, skóry i paznokci po zimie.  Jednak nie wiele osób zdaje sobie sprawę, że nasz wygląd w dużej mierze zależy od stanu odżywienia organizmu. Niestety zdrowe sałatki i zielone koktajle to często za mało. Gdy jelita nie funkcjonują prawidłowo, organizm nie jest w stanie przyswoić tych wszystkich dobrodziejstw, płynących ze zdrowej diety. Co więcej, przez nieszczelne jelita, toksyny dostają się do naszego organizmu i mimo regularnych zabiegów skóra cały czas wraca do poprzedniego stanu.

 

Sylwetka

Istnieje również związek pomiędzy bakteriami jelitowymi a otyłością.  Często to bakterie jelitowe decydują o naszych wyborach żywieniowych. Taką prawidłowość widzę u siebie. Im lepiej się czuję (stan moich jelit jest w równowadze), tym lepsze decyzje żywieniowe podejmuję. Bywa też tak, że w momencie, gdy układ pokarmowy nie jest w najlepszej kondycji, częściej mam ochotę na cukier i niezdrowe tłuste jedzenie. Jeśli w przewodzie pokarmowym zadomowiły się pasożyty i grzyby będą domagały się węglowodanów prostych i oczywiście cukru. Pojawia się wtedy wzmożona ochota na słodycze. Jest  również teoria mówiąca o tym, że bakterie żyjące w jelitach przeciwdziałają lub sprzyjają otyłości. Istnieją bakterie, które rozkładają węglowodany na tłuszcze, przez co tyjemy (tak w dużym skrócie). Łasuchom polecam sprawdzić, co w nich zamieszkuje. ;)

 

Samopoczucie

Dowiedziono również, że od flory bakteryjnej mogą zależeć nasze zachowania, odporność na stres, przebojowość, chęć działania, konsekwencja i zdeterminowanie. W jelitach  produkowana jest serotonina, zwana również hormonem szczęścia, dlatego istnieje powiązanie pomiędzy ich kondycją a depresją i stanami lękowymi. Myślę, że diagnozowanie depresji powinno zaczynać się od dokładnego zbadania jelit. Pewnie wielu osobom by to pomogło.

 

Dieta dobra dla jelit

Aby odpowiednio zadbać o jelita i tym samym nasze zdrowie, samopoczucie oraz wygląd zewnętrzny, należy pamiętać o tym by w diecie przeważały węglowodany złożone: warzywa, orzechy, ziarna zbóż, zdrowe tłuszcze. Wśród warzyw na szczególną uwagę zasługują te liściaste, gdyż zawierają dużo chlorofilu i dzięki temu dostarczają tlen dobrym bakteriom jelitowym. Ważny do prawidłowego funkcjonowania jelit jest błonnik, który w największej ilości występuje w warzywach i pełnych ziarnach (w przepisach często używam błonnika w postaci łupiny (łuki) babki jajowatej, fantastycznie spulchnia wypieki). Warto wspomnieć też o przyprawach, które zawierają antyoksydanty i chronią organizm przed stanem zapalnym. Unikamy produktów przetworzonych, nabiału, cukru, mięsa.

Dużym  sprzymierzeńcem są naturalne probiotyki. Zakwasy i kiszonki postrzegane są często jako produkty sezonowe i przypominamy sobie o nich jesienią, wierząc, że pomogą nam zbudować odporność na nadchodzącą zimę.  Stosujemy przez jakiś czas i na tym kończy się kuracja. Tymczasem, jak w każdej kuracji, również w tej probiotycznej, ważna jest konsekwencja i regularność. Zasilanie organizmu porannym kieliszkiem zakwasu oraz codzienną porcją kiszonek pomaga zachować dobrą kondycję jelit przez cały rok.

Przykładowe produkty fermentowane wspomagające zdrowie jelit:

– zakwas z buraków – bogaty w witaminy A, C, E oraz witaminy z grupy B, żelazo, potas, wapń, kobalt i biotynę. Ze względu na wysoką zawartość kwasu foliowego polecany jest szczególnie kobietom w ciąży, osobom z niskim poziomem żelaza, sportowcom przy intensywnych treningach.

– zakwas z kapusty – bogaty w witaminy K, E, C, witaminy z grupy B oraz rzadką witaminę U. Szczególnie polecany przy diecie oczyszczającej z toksyn, a dzięki wysokiej zawartości potasu wpływa na poszerzenie naczyń krwionośnych.

Zakwasownie, zdrowe jedzenie, zdrowe odżywianie, zdrowe jedzenie, jelita, dieta dla jelit, jak zadbac o jelita, alergia pkarmowa, celiakia, bakterie jelitowe, kiszonki

– kiszonki – może to być popularna kapusta kiszona, ogórki lub coś bardziej orientalnego np. moje ulubione Kimchi, które jak wszystkie kiszonki zawiera masę bakterii probiotycznych i wspomaga walkę z pasożytami oraz drożdżami w organizmie.

Zakwasownie, zdrowe jedzenie, zdrowe odżywianie, zdrowe jedzenie, jelita, dieta dla jelit, jak zadbac o jelita, alergia pkarmowa, celiakia, bakterie jelitowe, kiszonki

Gdzie kupować kiszonki?

Jeśli nie macie czasu lub ochoty przygotować własnych kiszonek polecam wybrać te najlepszej jakości.  Jakieś pół roku temu trafiłam na wspaniałą polską firmę z Trójmiasta – Zakwasownia, która zajmuje się produkcją zakwasów i kiszonek. Zakwasy sprzedawane są w pięknych butelkach przypominających butelki na wino. Wyglądają bardzo uroczo. Cena za butelkę to około 20 zł. Czyli podobnie jak wino. ;) Zwarzywszy na to, że dziennie pijemy jedynie kieliszek, cena nie jest wygórowana. Tym bardziej, że zakwas jest ekologiczny oraz rekomendowany przez Dr Ewę Dąbrowską.

Smak kimchi nie da się porównać z niczym innym. Na samą myśl dostaję ślinotoku. Kimchi to warzywa, zazwyczaj kapusta pekińska z kilkoma dodatkami np. marchewką, papryką itd. To wszystko razem fermentuje, tworząc niepowtarzalny smak. Można dodawać je do różnych potraw, ale ja uwielbiam zajadać prosto ze słoika. W Zakwasowni znajdziecie kimchi ekologiczne (również rekomendowane przez Dr. Dąbrowską) w cenie 18-19 zł za słoik 300 g.  Polecam wypróbować.

Więcej o produktach i ich właściwościach dowiecie się na stronie producenta: https://zakwasownia.pl/

Tu znajdziecie listę sklepów, w których możecie kupić produkty https://zakwasownia.pl/kontakt/

O jelitach można by jeszcze wiele pisać. Właściwie ten temat chyba nigdy się nie wyczerpie, wciąż robione są nowe badania, a naukowcy dochodzą do coraz to ciekawszych wniosków.  Nie zmienia się jedynie fakt, że aby cieszyć się dobrym zdrowiem, młodym wyglądem i dobrym samopoczuciem należy zadbać o to, co dzieje się wewnątrz organizmu, a dobre paliwo do podstawa funkcjonowania maszyny, jaką jest ciało ludzkie.

 

Żródło: Giulia Enders „Historia wewnętrzna. Jelita- najbardziej fascynujący organ naszego ciała”. Wydawnictwo JK , Łódź 2016

„Gdy chorują jelita, choruje cały organizm. Jak rozpoznać i leczyć schorzenia jelit.” Zdrowie bez tajemnic nr 4/2019

Lina Nertby Aurella & Mia Clase  „Food Pharmacy”, Wydawnictwo Otwarte, Kraków 2017

Zostaw komentarz

  1. Katarzyna 2019-06-27 at 09:11 - Reply

    Dla mnie moje zdrowie zawsze było, jest i będzie najważniejsze, dlatego staram się po prostu odpowiednio zadbać o siebie. Regularne posiłki, zróżnicowane i wszystko zdrowe. Kiedyś miałam nieprzyjemne dolegliwości związane z niestrawnością i często dopadały mnie wzdęcia, ale dzięki wyrobowi Intesta i zmianie swojego odżywiania udało mi się wszystko naprostować

    • Ewa Ługowska 2019-06-27 at 10:38 - Reply

      Tak, jedzenie to podstawa.