Wężymord z brokułami w sosie chrzanowym

Wężymord zwany jest również skorzonerą oraz zimowymi szparagami.  W medycynie dawnej korzeń ten stosowany był na ukąszenia węży stąd nazwa wężymord. Nazwa skorzonera pochodzi od włoskiego słowa „scorzone” i oznacza jadowitego węża.  Zagadka tajemniczej nazwy rozwiązana. 🙂

Wężymord w smaku przypomina znane nam szparagi. Dlatego można go jeść po prostu ugotowanego, jako dodatek do obiadu. Ja jednak chciałabym zaproponować Wam wężymorda w towarzystwie brokułu i chrzanu, który dodaje potrawie charakteru.  Jeżeli potrzebujecie więcej węglowodanów, to polecam podawać zapiekankę z brązowym ryżem.

Ważna uwaga dotycząca brokułu. Popularnym jest gotowanie go w wodzie, ale zabija to witaminy i sprawia, że brokuł jest papkowaty. Dlatego proponuje sparzyć go jedynie wodą, dzięki czemu odrobinę zmięknie zachowując jednocześnie świeżość i chrupkość.

Składniki  (2 porcje):

-7 korzeni wężymordu

-1 mały brokuł lub ½ dużego

-165 ml mleka kokosowego (mała puszka)

-1 łyżka mąki ryżowej

-około 10 cm korzenia chrzanu

-sok z 1 cytryny

-⅓ szklanki wody

– sól i pieprz do smaku

 

  1. Brokuł dzielimy na średniej wielkości różyczki, wrzucamy do miski, zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na 15 minut. Po tym czasie odcedzamy wodę.
  2. Wężymord obieramy (w rękawiczkach!) i wrzucamy zaraz po obraniu do miski z wodą i sokiem z ½ cytryny. Płuczemy i gotujemy około 15 minut, aż lekko zmięknie.
  3. Chrzan ścierami na tarce na najmniejszych oczkach.
  4. Do oddzielnego naczynia np. miski, wlewamy mleko kokosowe, sok wyciśnięty z ½ cytryny, wodę, wsypujemy mąkę ryżową, starty chrzan i dodajemy trochę soli i pieprzu. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy.
  5. W naczyniu żaroodpornym układamy sparzony brokuł, wężymord pokrojony na 5 cm kawałki i zalewamy wszystko sosem.
  6. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180 stopni na około pół godziny. Na ostatni 10 minut pieczenia można odkryć pokrywkę, żeby warzywa się podpiekły.

 

Na zdrowie! 🙂

Zostaw komentarz


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.