Tabbouleh z panierowanymi pieczarkami

Tabbouleh z panierowanymi pieczarkami sprawia, że zwykły posiłek staje się wulkanem smaków i aromatów. Bogactwo warzyw, a przede wszystkim ziół, intensyfikuje doznania i pozwala poczuć obfitość, w której na co dzień opływamy.

Będąc na świątecznym urlopie, pokazywałam na stories kilka przygotowanych tam  posiłków. Jednym z nich był tabbouleh z panierowanymi pieczarkami portobello (niestety nie mogłam ich znaleźć w Polsce, dlatego w przepisie użyłam zwykłych pieczarek).  Coś wspaniałego! Świeże, intensywne w smaku warzywa i bardzo aromatyczne przyprawy, dawały niezwykłą pełnię smaku.  Dostałam wiele pytań o dokładny przepis, dlatego zgodnie z obietnicą zrobiłam, spisałam, obzdjęciowałam i udostępniam na blogu. Mam nadzieję, że będzie Wam równie bardzo smakował.

A to zdjęcie mojej sałatki z Cypru. Pyszności!!!!

Tabbouleh z panierowanymi pieczarkami

Składniki na 4 porcje sałatki:

– 100 g komosy ryżowej lub kaszy jaglanej

– 1 papryka (kolor dowolny)

– 30 pomidorków koktajlowych

– ½ długiego ogórka

– ½ granata

– 1 pęczek natki pietruszki

– 1 pęczek szczypiorku

– 1 pęczek kolendry

– 1 pęczek mięty

– sok z 1 cytryny

– 1-2 ząbki czosnku

– 5 łyżek oliwy z oliwek

– sól i pieprz do smaku

 

Panierowane pieczarki:

– 12 pieczarek

– 1 łyżeczka mielonego siemienia lnianego

– ¼ szklanki wrzątku

– sól do smaku

– mąka do panierowania: kukurydziana, z ciecierzycy, owsiana, gryczana (do wyboru)

– olej do smażenia

 

  1. Siemię lniane wsypujemy do szklanki, zalewamy wrzątkiem, mieszamy i odstawiamy.
  2. Komosę ryżową gotujemy na sypko w wodzie, w proporcji 1:2.
  3. Pomidorki przekrawamy na pół, pozostałe warzywa kroimy w bardzo drobną kostkę, czosnek przeciskamy przez praskę.
  4. Zioła bardzo drobno siekamy. Wyjmujemy pestki granata.
  5. Wszystkie składniki przekładamy do dużej misy i dokładne mieszamy. Doprawiamy solą i pieprzem. Odstawiamy.
  6. Pieczarki myjemy, przekrawamy na pół. Na talerz wsypujemy wybraną mąkę do panierowania.
  7. Pieczarki przekładamy do miski, zalewamy siemieniem, solimy oraz dokładnie i bardzo delikatnie mieszamy.
  8. Każdą z pieczarek obtaczamy w mące.
  9. Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy z obu stron. Smażymy krótko, żeby grzyby zachowały swoją jędrność i wodę.

Uwagi:

Sałatka jest najsmaczniejsza na drugi dzień po przygotowaniu. Można przygotować ją dzień wcześniej. Idealna na lunch do pracy.

Pieczarki można również upiec w piekarniku.

 

Na zdrowie! 🙂

Zostaw komentarz


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.