Tabbouleh z panierowanymi pieczarkami sprawia, że zwykły posiłek staje się wulkanem smaków i aromatów. Bogactwo warzyw, a przede wszystkim ziół, intensyfikuje doznania i pozwala poczuć obfitość, w której na co dzień opływamy.
Będąc na świątecznym urlopie, pokazywałam na stories kilka przygotowanych tam posiłków. Jednym z nich był tabbouleh z panierowanymi pieczarkami portobello (niestety nie mogłam ich znaleźć w Polsce, dlatego w przepisie użyłam zwykłych pieczarek). Coś wspaniałego! Świeże, intensywne w smaku warzywa i bardzo aromatyczne przyprawy, dawały niezwykłą pełnię smaku. Dostałam wiele pytań o dokładny przepis, dlatego zgodnie z obietnicą zrobiłam, spisałam, obzdjęciowałam i udostępniam na blogu. Mam nadzieję, że będzie Wam równie bardzo smakował.
A to zdjęcie mojej sałatki z Cypru. Pyszności!!!!
Tabbouleh z panierowanymi pieczarkami
Składniki na 4 porcje sałatki:
– 100 g komosy ryżowej lub kaszy jaglanej
– 1 papryka (kolor dowolny)
– 30 pomidorków koktajlowych
– ½ długiego ogórka
– ½ granata
– 1 pęczek natki pietruszki
– 1 pęczek szczypiorku
– 1 pęczek kolendry
– 1 pęczek mięty
– sok z 1 cytryny
– 1-2 ząbki czosnku
– 5 łyżek oliwy z oliwek
– sól i pieprz do smaku
Panierowane pieczarki:
– 12 pieczarek
– 1 łyżeczka mielonego siemienia lnianego
– ¼ szklanki wrzątku
– sól do smaku
– mąka do panierowania: kukurydziana, z ciecierzycy, owsiana, gryczana (do wyboru)
– olej do smażenia
- Siemię lniane wsypujemy do szklanki, zalewamy wrzątkiem, mieszamy i odstawiamy.
- Komosę ryżową gotujemy na sypko w wodzie, w proporcji 1:2.
- Pomidorki przekrawamy na pół, pozostałe warzywa kroimy w bardzo drobną kostkę, czosnek przeciskamy przez praskę.
- Zioła bardzo drobno siekamy. Wyjmujemy pestki granata.
- Wszystkie składniki przekładamy do dużej misy i dokładne mieszamy. Doprawiamy solą i pieprzem. Odstawiamy.
- Pieczarki myjemy, przekrawamy na pół. Na talerz wsypujemy wybraną mąkę do panierowania.
- Pieczarki przekładamy do miski, zalewamy siemieniem, solimy oraz dokładnie i bardzo delikatnie mieszamy.
- Każdą z pieczarek obtaczamy w mące.
- Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy z obu stron. Smażymy krótko, żeby grzyby zachowały swoją jędrność i wodę.
Uwagi:
Sałatka jest najsmaczniejsza na drugi dzień po przygotowaniu. Można przygotować ją dzień wcześniej. Idealna na lunch do pracy.
Pieczarki można również upiec w piekarniku.
Na zdrowie! 🙂