Sałatka z surowej dyni piżmowej

Wiesz, że są odmiany dyni, które można jeść na surowo?  Należy do nich dynia piżmowa. Delikatna, maślana i słodka w smaku doskonale sprawdza się jako zdrowa przekąska.

Informacja, że niektóre dynie można jeść na surowo była dla mnie ogromnym odkryciem.  Taka wiedza otwiera drogę do nowych, nietypowych pomysłów na pyszne wegańskie dania.

Dynia piżmowa jest baaardzo smaczna: słodka, chrupiąca z delikatnie maślanym posmakiem. Wspaniale sprawdza się jako przekąska, element sałatki lub surówki. Można użyć jej zamiast marchewki i przygotować w klasyczny sposób z tartym jabłkiem, wrzucić do smoothie, pokroić w drobną kosteczkę i posypać danie jednogarnkowe.  To miła odmiana w codziennej diecie.

Więcej na temat dyń pisałam w artykule: https://misamocy.pl/rozsmakuj-sie-w-dyniach/

Sałatka z surowej dyni piżmowej

Ilość porcji
4 porcje
¼ dużej dyni piżmowej
garść świeżej kolendry
1 ząbek czosnku
4 łyżki oliwy z oliwek
sok z 1 limonki lub ½ cytryny
garść pestek dyni
sól do smaku
  1. Dynię obieramy i kroimy na bardzo cienkie paseczki.
  2. Kolendrę drobno szatkujemy, czosnek przeciskamy przez praskę, pestki smażymy na suchej patelni.
  3. Wszystkie składniki łączymy i dokładnie mieszamy.

Uwagi:

Sałatkę podajemy jako przystawka lub dodatek do kanapek.

Zostaw komentarz