Aksamitny krem z pieczonego buraka jest przepyszny! Dzięki wcześniejszemu upieczeniu warzyw zyskujemy głębię smaku. Dodatek soku z limonki sprawia, że smaki doskonale się równoważą i słodycz delikatnie przeplata się z kwaśną nutką.
Składniki na „Aksamitny krem z pieczonego buraka”, powinniście kupić w jednym sklepie. Szybkie zakupy i bardzo proste przygotowanie. Myślę, że to coś, co przyciąga większość miłośników domowych obiadów. Doskonały smak uzyskujemy z ciekawego połączenia popularnych składników. Dodatek masła orzechowego lub pasty tahini jako zdrowego tłuszczu, cudownie łączy i dodaje wyjątkowości daniu. Polecam wypróbować!
Aksamitny krem z pieczonego buraka
Ilość porcji
6 porcji- Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni C.
- Warzywa myjemy, obieramy i kroimy: batat i seler na duże kawałki, cebulę na pół, burak w dużo drobniejszą kostkę, ząbki czosnku dajemy w całości. Wykładamy do naczynia żaroodpornego, polewamy olejem i mieszamy. Zamykamy naczynie i pieczemy około 30 minut.
- Upieczone warzywa przekładamy do blendera kielichowego, dodajemy masło orzechowe, tymianek, sól oraz pieprz i zalewamy taką ilością wrzątku, by po zblendowaniu powstał gęsty krem.
- Krem przelewamy do miseczek i dekorujemy poszatkowanym szczypiorkiem oraz koperkiem.
- Podajemy z ćwiartkami limonki lub cytryny i skrapiamy sokiem tuż przed zjedzeniem.
Uwagi:
Aksamitny krem z pieczonego buraka można mrozić. Przed włożeniem do zamrażalnika należy go podzielić na porcje.