Aksamitny krem z pieczonego buraka

Aksamitny krem z pieczonego buraka jest przepyszny! Dzięki wcześniejszemu upieczeniu warzyw zyskujemy głębię smaku. Dodatek soku z limonki sprawia, że smaki doskonale się równoważą i słodycz delikatnie przeplata się z kwaśną nutką. 

Składniki na „Aksamitny krem z pieczonego buraka”, powinniście kupić w jednym sklepie.  Szybkie zakupy i  bardzo proste przygotowanie. Myślę, że to coś, co przyciąga większość miłośników domowych obiadów. Doskonały smak uzyskujemy z ciekawego połączenia popularnych składników. Dodatek masła orzechowego lub pasty tahini jako zdrowego tłuszczu, cudownie łączy i dodaje wyjątkowości daniu. Polecam wypróbować!

Aksamitny krem z pieczonego buraka

Ilość porcji
6 porcji
350 g batata
250 g selera
600 g buraka
1 cebula
6 ząbków czosnku
1 łyżka tymianku świeżego lub suszonego
3 łyżki oleju
pęczek szczypiorku
pęczek koperku
2 łyżki gładkiego masła orzechowego lub pasty tahini
sól i pieprz do smaku
limonka lub cytryna
wrzątek
  1. Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni C.
  2. Warzywa myjemy, obieramy i kroimy: batat i seler na duże kawałki, cebulę na pół, burak w dużo drobniejszą kostkę, ząbki czosnku dajemy w całości. Wykładamy do naczynia żaroodpornego, polewamy olejem i mieszamy. Zamykamy naczynie i pieczemy około 30 minut.
  3. Upieczone warzywa przekładamy do blendera kielichowego, dodajemy masło orzechowe, tymianek, sól oraz pieprz i zalewamy taką ilością wrzątku, by po zblendowaniu powstał gęsty krem.
  4. Krem przelewamy do miseczek i dekorujemy poszatkowanym szczypiorkiem oraz koperkiem.
  5. Podajemy z ćwiartkami limonki lub cytryny i skrapiamy sokiem tuż przed zjedzeniem.

Uwagi:

Aksamitny krem z pieczonego buraka można mrozić. Przed włożeniem do zamrażalnika należy go podzielić na porcje.

Zostaw komentarz


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.