Aksamitny krem z pieczonego buraka

Aksamitny krem z pieczonego buraka jest przepyszny! Dzięki wcześniejszemu upieczeniu warzyw zyskujemy głębię smaku. Dodatek soku z limonki sprawia, że smaki doskonale się równoważą i słodycz delikatnie przeplata się z kwaśną nutką. 

Składniki na „Aksamitny krem z pieczonego buraka”, powinniście kupić w jednym sklepie.  Szybkie zakupy i  bardzo proste przygotowanie. Myślę, że to coś, co przyciąga większość miłośników domowych obiadów. Doskonały smak uzyskujemy z ciekawego połączenia popularnych składników. Dodatek masła orzechowego lub pasty tahini jako zdrowego tłuszczu, cudownie łączy i dodaje wyjątkowości daniu. Polecam wypróbować!

Aksamitny krem z pieczonego buraka

Ilość porcji
6 porcji
350 g batata
250 g selera
600 g buraka
1 cebula
6 ząbków czosnku
1 łyżka tymianku świeżego lub suszonego
3 łyżki oleju
pęczek szczypiorku
pęczek koperku
2 łyżki gładkiego masła orzechowego lub pasty tahini
sól i pieprz do smaku
limonka lub cytryna
wrzątek
  1. Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni C.
  2. Warzywa myjemy, obieramy i kroimy: batat i seler na duże kawałki, cebulę na pół, burak w dużo drobniejszą kostkę, ząbki czosnku dajemy w całości. Wykładamy do naczynia żaroodpornego, polewamy olejem i mieszamy. Zamykamy naczynie i pieczemy około 30 minut.
  3. Upieczone warzywa przekładamy do blendera kielichowego, dodajemy masło orzechowe, tymianek, sól oraz pieprz i zalewamy taką ilością wrzątku, by po zblendowaniu powstał gęsty krem.
  4. Krem przelewamy do miseczek i dekorujemy poszatkowanym szczypiorkiem oraz koperkiem.
  5. Podajemy z ćwiartkami limonki lub cytryny i skrapiamy sokiem tuż przed zjedzeniem.

Uwagi:

Aksamitny krem z pieczonego buraka można mrozić. Przed włożeniem do zamrażalnika należy go podzielić na porcje.

Zostaw komentarz