Aromatyczny hummus dyniowy nie dość tego, że pięknie wygląda, to jeszcze jest nieziemsko pyszny. Dodatki fantastycznie podkreślają jego smak. Po ułożeniu wszystkiego na talerzu pomyślałam, że dobrym pomysłem byłoby upiec więcej czosnku i obficie posypać nim hummus. Pieczony czosnek jest tak doskonały, że im więcej, tym lepiej! Do kompozycji smaków idealnie wpisuje się domowy, bezglutenowy chleb na zakwasie! Fantastycznie uzupełnia paletę doznań.
Aromatyczny hummus dyniowy
Składniki na 4 porcje:
– 800 g dyni (bez skórki)
– 220 g ciecierzycy z puszki/słoika/gotowanej
– 4 ząbki czosnku do pieczenia + 1 na surowo
– oliwa lub olej do skropienia dyni
– 2 łyżki tahini
– sól do smaku
Dodatki do posypania: świeże zioła np. tymianek lub majeranek, papryka wędzona w proszku lub inne.
Wykonanie:
- Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia, piekarnik rozgrzej do 200 stopni C.
- Dynię pokrój na mniejsze kawałki, czosnek obierz. Wrzuć na blaszkę, polej olejem/oliwą, wymieszaj i włóż do piekarnika na 40 minut. Przestudź. Odłóż kilka małych kawałków dyni i 1 ząbek czosnku do ozdobienia hummusu.
- Ciecierzycę wypłucz.
- Sos po upieczonej dyni (ten, który zostaje na blaszce) zlej do naczynka.
- Wszystkie składniki wrzuć do blendera i zmiel na gładki hummus. Wyłóż na talerz, posyp dodatkami i polej sosem z pieczenia.
Na zdrowie!