Sałatka w zupełnie nowej odsłonie. W składzie zawiera wiele wartościowych produktów tj. kiełki czy glony. Kompozycja składników jest bardzo różnorodna a jednocześnie wszystko świetnie do siebie pasuje. Jedyny dresing jaki w niej występuje to sos z sałatki z glonów. Nic więcej nie trzeba. 🙂
Składniki (4-5 porcji):
– 100 g ugotowanej białej komosy ryżowej
– 200 g makaronu ryżowego
– opakowanie kiełków fasoli mung
– 1 awokado
– pęczek szczypiorku
– 1 melon
– sok z ½ cytryny
– sałatka z glonów wakame (przepis poniżej)
- Przygotowujemy sałatkę z glonów (przepis poniżej)
- Makaron zalewamy wrzątkiem, zostawiamy pod przykryciem na 10-15 minut i przecedzamy.
- Awokado obieramy, kroimy na kawałki i oblewamy sokiem z cytryny, żeby nie ściemniało.
- Melon , szczypiorek kroimy na kawałki. (Do wyżłobienia melona i awokado użyłam łyżeczki do carvingu.)
- Wszystkie składniki układamy na około misy.
Sałatka z glonów wakame
– 30 g suszonych wakame
– 1 ogórek wężowy
– 3 łyżki białego sezamu – możemy go wcześniej uprażyć, będzie bardziej aromatyczny
Sos
– 9 łyżek octu ryżowego
– 3 łyżki sosu sojowego
– 2 łyżki miodu lub innego słodzika
– 2 łyżki oleju sezamowego (można go zastąpić również rzepakowym).
Glony zalewamy letnią wodą i odstawiamy na 10-15 minut aż napęcznieją (przygotujmy odpowiednio duże naczynie, bo dziesięciokrotnie zwiększają swoją objętość). W tym czasie obieramy ogórek. Możemy go pokroić w półplasterki lub w pasy obieraczką do warzyw. Jeżeli użyjecie obieraczki należy pociąć plastry ogórka na mniejsze części. Mieszamy w oddzielnym naczyniu wszystkie składniki na sos. Gdy glony już napęcznieją, odlewamy wodę, dodajemy ogórek, sos i sezam. Wszystkie składniki delikatnie mieszamy.
Na zdrowie! 🙂