Azjatycka misa

Sałatka w zupełnie nowej odsłonie. W składzie zawiera wiele wartościowych produktów tj. kiełki czy glony. Kompozycja składników jest bardzo różnorodna a jednocześnie wszystko świetnie do siebie pasuje. Jedyny dresing jaki w niej występuje to sos z sałatki z glonów. Nic więcej nie trzeba. 🙂

 

Składniki (4-5 porcji):

– 100 g ugotowanej białej komosy ryżowej

– 200 g makaronu ryżowego

– opakowanie kiełków fasoli mung

– 1 awokado

– pęczek szczypiorku

– 1 melon

– sok z ½ cytryny

– sałatka z glonów wakame (przepis poniżej)

 

  1. Przygotowujemy sałatkę z glonów (przepis poniżej)
  2. Makaron zalewamy wrzątkiem, zostawiamy pod przykryciem na 10-15 minut i przecedzamy.
  3. Awokado obieramy, kroimy na kawałki i oblewamy sokiem z cytryny, żeby nie ściemniało.
  4. Melon , szczypiorek kroimy na kawałki. (Do wyżłobienia melona i awokado użyłam łyżeczki do carvingu.)
  5. Wszystkie składniki układamy na około misy.

 

Sałatka z glonów wakame

– 30 g suszonych wakame
– 1 ogórek wężowy
– 3 łyżki białego sezamu – możemy go wcześniej uprażyć, będzie bardziej aromatyczny

Sos
– 9 łyżek octu ryżowego
– 3 łyżki sosu sojowego
– 2 łyżki miodu lub innego słodzika
– 2 łyżki oleju sezamowego (można go zastąpić również rzepakowym).

Glony zalewamy letnią wodą i odstawiamy na 10-15 minut aż napęcznieją (przygotujmy odpowiednio duże naczynie, bo dziesięciokrotnie zwiększają swoją objętość). W tym czasie obieramy ogórek. Możemy go pokroić w półplasterki lub w pasy obieraczką do warzyw. Jeżeli użyjecie obieraczki należy pociąć plastry ogórka na mniejsze części. Mieszamy w oddzielnym naczyniu wszystkie składniki na sos. Gdy glony już napęcznieją, odlewamy wodę, dodajemy ogórek, sos i sezam. Wszystkie składniki delikatnie mieszamy.

Na zdrowie! 🙂

Zostaw komentarz


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.