Babeczki morelowe

Babeczki to najłatwiejszy sposób na szybkie i zdrowe słodkości. Idealnie sprawdzają się jako śniadanie lub przekąska do pracy. Przygotowanie polega jedynie na wymieszaniu składników i upieczeniu. Nie trzeba mieć zdolności kulinarnych by jeść smacznie, wystarczy odrobina wyobraźni.

Zamiast moreli można użyć innych owoców np. truskawek, malin  lub wiśni a w sezonie zimowym bananów, jabłek lub pomarańczy.

 

Składniki (8 sztuk):

– 200 g mąki owsianej bezglutenowej lub zmielonych płatków owsianych bezglutenowych

– 6 moreli

– 100 g mleka kokosowego w puszce (18%)

– 50 g mąki kukurydzianej

– 3 łyżki nasion chia

– 200 g bakalii ( można skomponować własną mieszankę)

– 50 g ksylitolu

– 30 g inuliny ( opcjonalnie)

 

  1. Morele myjemy, wyjmujemy z nich pestki i blendujemy na gładko.
  2. Dodajemy pozostałe składniki i dokładnie mieszamy.
  3. Wykładamy do pojemników na muffiny i pieczemy około 40 minut w temperaturze 180 stopni.

 

Na zdrowie! 🙂

Zostaw komentarz


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.