Babeczki to najłatwiejszy sposób na szybkie i zdrowe słodkości. Idealnie sprawdzają się jako śniadanie lub przekąska do pracy. Przygotowanie polega jedynie na wymieszaniu składników i upieczeniu. Nie trzeba mieć zdolności kulinarnych by jeść smacznie, wystarczy odrobina wyobraźni.
Zamiast moreli można użyć innych owoców np. truskawek, malin lub wiśni a w sezonie zimowym bananów, jabłek lub pomarańczy.
Składniki (8 sztuk):
– 200 g mąki owsianej bezglutenowej lub zmielonych płatków owsianych bezglutenowych
– 6 moreli
– 100 g mleka kokosowego w puszce (18%)
– 50 g mąki kukurydzianej
– 3 łyżki nasion chia
– 200 g bakalii ( można skomponować własną mieszankę)
– 50 g ksylitolu
– 30 g inuliny ( opcjonalnie)
- Morele myjemy, wyjmujemy z nich pestki i blendujemy na gładko.
- Dodajemy pozostałe składniki i dokładnie mieszamy.
- Wykładamy do pojemników na muffiny i pieczemy około 40 minut w temperaturze 180 stopni.
Na zdrowie! 🙂