Zdarza mi się słyszeć, że wegańskie dania są bez smaku!!!????? Słyszeliście taki mit? Zupełnie się z tym nie zgadzam, bo bez smaku jest wszystko, co nie zostało dobrze doprawione. Nie ma znaczenia, czy to potrawa wegańska, czy mięsna.
W daniach wegańskich nie ma tłuszczy zwierzęcych, dlatego tu należy wykazać się pomysłowością, ale z pewnością nie ustępują w niczym tradycyjnym!
Mam kilka swoich sprawdzonych sposobów, by nadać głębi potrawie np. podsmażanie lub podprażanie przypraw albo dodatek sosu sojowego, który ma naturalny smak umami. Idealnie sprawdza się w wielu klasycznych przepisach jak sosy lub zupy. Mówić można wiele, ale najlepiej spróbować. Zapraszam na Bajecznie kremowy sos pieczarkowy.
Macie swoje sprawdzone sposoby na doprawianie? Podzielcie się w komentarzu!
Bajecznie kremowy sos pieczarkowy
(4 porcje)
Składniki:
– 250 g pieczarek
– 1 marchewka
– 1 pietruszka
– 1 cebula
– 2 ząbki czosnku
– 2 łyżeczki soku z cytryny
– 4-5 łyżek sosu sojowego
– 4 łyżki oleju do smażenia
– około 300 ml wody
Przyprawy:
– 4 ziarna mielonego lub startego w moździerzu ziela angielskiego
– ½ łyżeczki mielonego kminu
– 1 łyżeczka majeranku
– 1 łyżeczka papryki wędzonej w proszku
– 1 łyżeczka czosnku granulowanego
– szczypta pieprzu
Śmietana nerkowcowa:
– 30 g nerkowców moczonych min. 8 godzin w wodzie
– 100 ml wody
Wykonanie:
- Zrób śmietanę. Odlej wodę z nerkowców i wypłucz. Zblenduj z czystą wodą.
- Cebulę i czosnek pokrój w drobną kostkę, marchewkę oraz pietruszkę zetrzyj na tarce o drobnych oczkach, pieczarki pokrój w grube plastry.
- W garnku rozgrzej olej, dorzuć kmin i ziele angielskie i chwilę smaż. Dodaj czosnek oraz cebulę.
- Gdy cebulka się zeszkli, dodaj marchewkę oraz pietruszkę oraz pozostałe przyprawy. Smaż 5 minut, co jakiś czas mieszając. Dodaj 100 ml wody , przykryj garnek pokrywką i duś warzywa, aż będą miękkie.
- Dorzuć pieczarki oraz sos sojowy, wymieszaj i duś pod przykryciem. Powinny delikatnie zmięknąć, a jednocześnie zachować sprężystość.
- Dolej wodę, sok z cytryny oraz „śmietanę nerkowcową” i mieszaj, aż całość zgęstnieje.
Zobacz wykonanie przepisu na Youtube i subskrybuj kanał, żeby nie przegapić olejnych kulinarnych inspiracji!
Podawaj z: kaszą gryczaną, jaglaną, ryżem, makaronem lub ziemniakami.