Bajecznie kremowy sos pieczarkowy

Zdarza mi się słyszeć, że wegańskie dania są bez smaku!!!????? Słyszeliście taki mit? Zupełnie się z tym nie zgadzam, bo bez smaku jest wszystko, co nie zostało dobrze doprawione. Nie ma znaczenia, czy to potrawa wegańska, czy mięsna.

W daniach wegańskich nie ma tłuszczy zwierzęcych, dlatego tu należy wykazać się pomysłowością, ale z pewnością nie ustępują w niczym tradycyjnym!

Mam kilka swoich sprawdzonych sposobów, by nadać głębi potrawie np. podsmażanie lub podprażanie przypraw albo dodatek sosu sojowego, który ma naturalny smak umami. Idealnie sprawdza się w wielu klasycznych przepisach jak sosy lub zupy. Mówić można wiele, ale najlepiej spróbować. Zapraszam na Bajecznie kremowy sos pieczarkowy.

Macie swoje sprawdzone sposoby na doprawianie?  Podzielcie się w komentarzu!

Bajecznie kremowy sos pieczarkowy
sos pieczarkowy, pieczarki, sos

Bajecznie kremowy sos pieczarkowy

(4 porcje)

Składniki:

– 250 g pieczarek

– 1 marchewka

– 1 pietruszka

– 1 cebula

– 2 ząbki czosnku

– 2 łyżeczki soku z cytryny

– 4-5 łyżek sosu sojowego

– 4 łyżki oleju do smażenia

– około 300 ml wody

Przyprawy:

– 4 ziarna mielonego lub startego w moździerzu ziela angielskiego

– ½ łyżeczki mielonego kminu

– 1 łyżeczka majeranku

– 1 łyżeczka papryki wędzonej w proszku

– 1 łyżeczka czosnku granulowanego

–  szczypta pieprzu

Śmietana nerkowcowa:

– 30 g nerkowców moczonych min. 8 godzin w wodzie

– 100 ml wody

Wykonanie:

  1. Zrób śmietanę. Odlej wodę z nerkowców i wypłucz. Zblenduj z czystą wodą.
  2. Cebulę i czosnek pokrój w drobną kostkę, marchewkę oraz pietruszkę zetrzyj na tarce o drobnych oczkach, pieczarki pokrój w grube plastry.
  3. W garnku rozgrzej olej, dorzuć kmin i ziele angielskie i chwilę smaż. Dodaj czosnek oraz cebulę.
  4. Gdy cebulka się zeszkli, dodaj marchewkę oraz pietruszkę oraz pozostałe przyprawy. Smaż 5 minut, co jakiś czas mieszając. Dodaj 100 ml wody , przykryj garnek pokrywką i duś warzywa, aż będą miękkie.
  5. Dorzuć pieczarki oraz sos sojowy, wymieszaj i duś pod przykryciem. Powinny delikatnie zmięknąć, a jednocześnie zachować sprężystość.
  6. Dolej wodę, sok z cytryny oraz „śmietanę nerkowcową” i mieszaj, aż całość zgęstnieje.

Zobacz wykonanie przepisu na Youtube i subskrybuj kanał, żeby nie przegapić olejnych kulinarnych inspiracji!

Podawaj z: kaszą gryczaną, jaglaną, ryżem, makaronem lub ziemniakami.

Zostaw komentarz


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.