Zdarza mi się słyszeć, że wegańskie dania są bez smaku!!!????? Słyszeliście taki mit? Zupełnie się z tym nie zgadzam, bo bez smaku jest wszystko, co nie zostało dobrze doprawione. Nie ma znaczenia, czy to potrawa wegańska, czy mięsna.

W daniach wegańskich nie ma tłuszczy zwierzęcych, dlatego tu należy wykazać się pomysłowością, ale z pewnością nie ustępują w niczym tradycyjnym!

Mam kilka swoich sprawdzonych sposobów, by nadać głębi potrawie np. podsmażanie lub podprażanie przypraw albo dodatek sosu sojowego, który ma naturalny smak umami. Idealnie sprawdza się w wielu klasycznych przepisach jak sosy lub zupy. Mówić można wiele, ale najlepiej spróbować. Zapraszam na Bajecznie kremowy sos pieczarkowy.

Macie swoje sprawdzone sposoby na doprawianie?  Podzielcie się w komentarzu!

Bajecznie kremowy sos pieczarkowy
sos pieczarkowy, pieczarki, sos

Bajecznie kremowy sos pieczarkowy

(4 porcje)

Składniki:

– 250 g pieczarek

– 1 marchewka

– 1 pietruszka

– 1 cebula

– 2 ząbki czosnku

– 2 łyżeczki soku z cytryny

– 4-5 łyżek sosu sojowego

– 4 łyżki oleju do smażenia

– około 300 ml wody

Przyprawy:

– 4 ziarna mielonego lub startego w moździerzu ziela angielskiego

– ½ łyżeczki mielonego kminu

– 1 łyżeczka majeranku

– 1 łyżeczka papryki wędzonej w proszku

– 1 łyżeczka czosnku granulowanego

–  szczypta pieprzu

Śmietana nerkowcowa:

– 30 g nerkowców moczonych min. 8 godzin w wodzie

– 100 ml wody

Wykonanie:

  1. Zrób śmietanę. Odlej wodę z nerkowców i wypłucz. Zblenduj z czystą wodą.
  2. Cebulę i czosnek pokrój w drobną kostkę, marchewkę oraz pietruszkę zetrzyj na tarce o drobnych oczkach, pieczarki pokrój w grube plastry.
  3. W garnku rozgrzej olej, dorzuć kmin i ziele angielskie i chwilę smaż. Dodaj czosnek oraz cebulę.
  4. Gdy cebulka się zeszkli, dodaj marchewkę oraz pietruszkę oraz pozostałe przyprawy. Smaż 5 minut, co jakiś czas mieszając. Dodaj 100 ml wody , przykryj garnek pokrywką i duś warzywa, aż będą miękkie.
  5. Dorzuć pieczarki oraz sos sojowy, wymieszaj i duś pod przykryciem. Powinny delikatnie zmięknąć, a jednocześnie zachować sprężystość.
  6. Dolej wodę, sok z cytryny oraz „śmietanę nerkowcową” i mieszaj, aż całość zgęstnieje.

Zobacz wykonanie przepisu na Youtube i subskrybuj kanał, żeby nie przegapić olejnych kulinarnych inspiracji!

Podawaj z: kaszą gryczaną, jaglaną, ryżem, makaronem lub ziemniakami.

Zostaw komentarz