Banoffee pie w słoiczku z kruchymi ciasteczkami

Banoffee pie w słoiczku z kruchymi ciasteczkami nie da się nie kochać. Jest po prostu przepyszny! Słodycz, przeplata się ze smakiem słonym i kwaśnym. Jest jednocześnie delikatny i wyrazisty, do tego chrupiące ciasteczka i prażone orzechy ziemne sprawiają, że jedzenie przyjmuje formę medytacji i pozwala totalnie oddać się rozkoszy.

Banoffee pie w słoiczku z kruchymi ciasteczkami to deser, który posmakuje absolutnie wszystkim, więc jeżeli macie w swoim gronie niedowiarków, którzy twierdzą, że wegańskie, bezglutenowe nie może być smaczne, to koniecznie go zaserwujcie! Jestem przekonana, że będą przepraszać co najmniej przez tydzień!

Sekretem tego deseru jest bogactwo smaków i struktur.  Aksamitne mleko kokosowe, gęsty karmel, chrupiące orzeszki, delikatne ciasteczka, a także duże kawałki banana do przegryzienia. Każda warstwa kryje w sobie coś nowego. Słodki, słony, kwaśny przeplatają się ze sobą i uzupełniają, a posypka z gorzkiej czekolady jest jak wisienka na torcie.

Dodatkowym atutem banoffee pie w słoiczku z kruchymi ciasteczkami jest forma podania. Słoiczki sprawdzą się na imprezach dla dzieci i dorosłych. Z poniższych składników można zrobić 2 lub 4 porcje dla dorosłych.  Deser jest bardzo sycący, więc dla mniejszych dzieci polecam przygotować nawet 6 lub 8 słoiczków.

Banoffee pie w słoiczku z kruchymi ciasteczkami

Składniki na 2-4 porcje:

– ciasteczka z ½ porcji ciasta

– 1 puszka mleka kokosowego schłodzonego w lodówce min. 8 godzin

– ½ tabliczki wegańskiej gorzkiej czekolady (bez cukru)

– 2 solidne garście orzechów ziemnych

– 10-15 suszonych daktyli

– 2 łyżki gładkiego masła orzechowego

– około 1 łyżeczka soli

– 2 banany  

– sok z ½ cytryny

Wykonanie:

  1. Daktyle wrzuć do szklanki i zalej wrzątkiem. Odstaw.
  2. Gęstą część mleka kokosowego wyjmij do wysokiego naczynia i ubijaj około 2 minuty,  blenderem ręcznym z końcówką do ubijania. Wstaw do lodówki.
  3. Orzechy poszatkuj odrobinę nożem. Wsyp na patelnię i praż z odrobiną soli. Gdy delikatnie zbrązowieją, zdejmij je z patelni i wystudź.
  4. Daktyle odlej (wodę zachowaj) i zblenduj z masłem orzechowym i odrobiną soli.  Dodaj tyle wody z moczenia, by powstał aksamitny karmel.
  5. Banany pokrój na duże kawałki i dokładnie polej sokiem z cytryny, żeby nie ściemniały.
  6. Do słoiczków włóż kolejno: orzechy, karmel, banany, mleko kokosowe, posyp startą na tarce czekoladą i udekoruj ciasteczkami.

Uwagi:

Nie każde mleko kokosowe da się ubić. Użyj sprawdzonego. Polecam marki: Lidl oraz Kier.

Wodę pozostałą po mleku kokosowym użyj do smoothie, zupy, ciasta itd.

Jeśli spodobało Ci się banoffee pie w słoiczku z kruchymi ciasteczkami, zobacz również przepisy na: szybki deser ze spiruliną i kiwi oraz pudding czekoladowy.

Zostaw komentarz


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.