Bezglutenowa granola z cynamonem

Bezglutenowa granola z cynamonem ma dwa rodzaje zastosowania. Można zjeść ją z ciepłym mlekiem roślinnym/wegańskim jogurtem lub potraktować, jako zdrową przekąskę. Super chrupiące kawałeczki idealnie sprawdzą się do popołudniowej kawy, a zapach cynamonu pozwoli na chwilę uważności i oddaniu się rozkoszy smaku.

W domowej granoli lub musli (pieczone lub prażone) lubię to, że mam kontrolę nad ich składem. Nie dodaję białego cukru i innych zbędnych substancji za to skład komponuję według swojego uznania, zazwyczaj na bazie tego, co aktualnie mam w domu.  Dlatego, jeśli  brakuje Ci składnika z podanej listy, nie martw się i użyj tego, który masz pod ręką. Pestki dyni i orzechy włoskie możesz zastąpić dowolnymi ziarnami, nasionami lub orzechami.  Za każdym razem, Twoja mieszanka może być inna.

Do bezglutenowej granoli z cynamonem super sprawdzi się domowe mleko roślinne. Moje ulubione to… ups! Jest ich wiele! Z pewnością uwielbiam makowe (przepis będzie w nowej książce- premiera w maju 2021) i to z orzechów laskowych. Pamiętaj tylko, że domowe mleko można tylko podgrzewać, nie gotować, bo z pewnością się zważy.

Bezglutenową granolę z cynamonem możesz przechowywać w zamkniętym słoiku do miesiąca, więc praktycznym rozwiązaniem jest zrobienie większej porcji, która wystarczy na dłużej.

Bezglutenowa granola z cynamonem

Składniki na 3-4 porcje:
– 160 g płatków owsianych bezglutenowych

–  25 g pestek dyni

– 25 g orzechów włoskich

– 1 łyżka masła orzechowego lub oleju kokosowego

– 5 łyżek dowolnego słodzika np. syropu klonowego

– około 100 ml mleka roślinnego (dowolne)

– 1 łyżeczka cynamonu

  1. Włącz piekarnik na 160 stopni C.  Blaszkę z piekarnika wyłóż papierem do pieczenia.
  2. Suche składniki wrzuć do miski i wymieszaj. Dodaj pozostałe (mleko dodawaj stopniowo) i ugniataj dłonią przez chwilę, aż płatki delikatnie nasiąkną.
  3. Na blaszkę wyłóż zawartość miski, tak, żeby płatki się stykały, dzięki czemu będą mogły się skleić.
  4. Piecz 20 minut, wymieszaj i piecz jeszcze 10 minut.

Uwagi:

Każdy z nas ma inny piekarnik, więc czas pieczenia może być dłuższy lub krótszy.

Płatki owsiane, w zależności od wybranego produktu, mogą wchłaniać inną ilość płynów. Dostosuj ilość mleka.

Zostaw komentarz