Bezglutenowa granola z cynamonem

Bezglutenowa granola z cynamonem ma dwa rodzaje zastosowania. Można zjeść ją z ciepłym mlekiem roślinnym/wegańskim jogurtem lub potraktować, jako zdrową przekąskę. Super chrupiące kawałeczki idealnie sprawdzą się do popołudniowej kawy, a zapach cynamonu pozwoli na chwilę uważności i oddaniu się rozkoszy smaku.

W domowej granoli lub musli (pieczone lub prażone) lubię to, że mam kontrolę nad ich składem. Nie dodaję białego cukru i innych zbędnych substancji za to skład komponuję według swojego uznania, zazwyczaj na bazie tego, co aktualnie mam w domu.  Dlatego, jeśli  brakuje Ci składnika z podanej listy, nie martw się i użyj tego, który masz pod ręką. Pestki dyni i orzechy włoskie możesz zastąpić dowolnymi ziarnami, nasionami lub orzechami.  Za każdym razem, Twoja mieszanka może być inna.

Do bezglutenowej granoli z cynamonem super sprawdzi się domowe mleko roślinne. Moje ulubione to… ups! Jest ich wiele! Z pewnością uwielbiam makowe (przepis będzie w nowej książce- premiera w maju 2021) i to z orzechów laskowych. Pamiętaj tylko, że domowe mleko można tylko podgrzewać, nie gotować, bo z pewnością się zważy.

Bezglutenową granolę z cynamonem możesz przechowywać w zamkniętym słoiku do miesiąca, więc praktycznym rozwiązaniem jest zrobienie większej porcji, która wystarczy na dłużej.

Bezglutenowa granola z cynamonem

Składniki na 3-4 porcje:
– 160 g płatków owsianych bezglutenowych

–  25 g pestek dyni

– 25 g orzechów włoskich

– 1 łyżka masła orzechowego lub oleju kokosowego

– 5 łyżek dowolnego słodzika np. syropu klonowego

– około 100 ml mleka roślinnego (dowolne)

– 1 łyżeczka cynamonu

  1. Włącz piekarnik na 160 stopni C.  Blaszkę z piekarnika wyłóż papierem do pieczenia.
  2. Suche składniki wrzuć do miski i wymieszaj. Dodaj pozostałe (mleko dodawaj stopniowo) i ugniataj dłonią przez chwilę, aż płatki delikatnie nasiąkną.
  3. Na blaszkę wyłóż zawartość miski, tak, żeby płatki się stykały, dzięki czemu będą mogły się skleić.
  4. Piecz 20 minut, wymieszaj i piecz jeszcze 10 minut.

Uwagi:

Każdy z nas ma inny piekarnik, więc czas pieczenia może być dłuższy lub krótszy.

Płatki owsiane, w zależności od wybranego produktu, mogą wchłaniać inną ilość płynów. Dostosuj ilość mleka.

Zostaw komentarz


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.