Mam dziwne upodobanie do jedzenia owsianek na obiad. Lubię, gdy są bogate w smaku, połączone z ciekawymi dodatkami. To oczywiście znacznie podnosi ich kaloryczność, więc jako obiad sprawdzają się idealnie! 😉
Miałam ochotę na coś słodkiego, zdrowego i super pysznego. Na taki obiad, który zaspokaja wszystkie moje obecne potrzeby. Postanowiłam zjeść owsiankę. Czasem tak niewiele trzeba nam do szczęścia. 🙂 Obliczyłam kaloryczność podstawowych dwóch składników i wyszła mi bardzo uboga porcja. Zajrzałam do spiżarni, gdzie przechowuję wszystkie smakołyki. Wpadło mi w oko masło orzechowe i konfitura jagodowa. Hm…. To może być bardzo ciekawe połączenie- pomyślałam.
Ochoczo zabrałam się do przygotowywania jedzenia. Do płatków i mleka roślinnego dodałam łyżkę masła orzechowego, zamieszałam, podgrzałam i konsystencja potrawy nabrała gęstej, aksamitnej struktury. No tak, przecież masło orzechowe jest super zagęstnikiem i w niektórych potrawach świetnie sprawdza się jako zamiennik jaja.
Sipu! Owsianka wylądowała w miseczce. Na środek nałożyłam solidną porcję konfitury jagodowej prosto z Podlasia. Bardzo słodkiej, ale jednocześnie wyrazistej i odrobinę kwaśnej w smaku. Idealna kompozycja. Tłusta, kremowa i pożywna arachidowa owsianka doskonale połączyła się ze smakiem letnich owoców zamkniętych w małym uroczym słoiczku. Ach… życie jest piękniejsze, gdy posiłek daje tyle radości.
Łącznie wyszło 515 pysznych, zdrowych kcal.
Bezglutenowa owsianka z masłem orzechowym i konfiturą jagodową
Składniki:
– 40 g bezglutenowych płatków owsianych
– 200 g mleka roślinnego (dowolne)
– 25 g masła orzechowego 100%
– 60 g konfitury np. jagodowej
– świeże lub mrożone owoce do posypania (opcjonalnie )
Wykonanie:
- Do garnuszka wlej mleko, wsyp płatki oraz dodaj masło orzechowe. Podgrzewając cały czas mieszaj, aż do uzyskania gęstej konsystencji.
- Owsiankę wyłóż do miseczki, a na środek połóż konfiturę. Możesz posypać również owocami.
Uwagi:
Konfiturę możesz zastąpić domowym dżemem/konfiturą lub frużeliną.
Jeśli spodobała Ci się bezglutenowa owsianka z masłem orzechowym i konfiturą jagodową – spróbuj również gryczanki na słodko z dodatkiem tymianku.