Bezglutenowa owsianka z masłem orzechowym i konfiturą jagodową

Mam dziwne upodobanie do jedzenia owsianek na obiad. Lubię, gdy są bogate w smaku, połączone z ciekawymi dodatkami. To oczywiście znacznie podnosi ich kaloryczność, więc jako obiad sprawdzają się idealnie! 😉

Miałam ochotę na coś słodkiego, zdrowego i super pysznego. Na taki obiad, który zaspokaja wszystkie moje obecne potrzeby. Postanowiłam zjeść owsiankę. Czasem tak niewiele trzeba nam do szczęścia. 🙂 Obliczyłam kaloryczność podstawowych dwóch składników i wyszła mi bardzo uboga porcja. Zajrzałam do spiżarni, gdzie przechowuję wszystkie smakołyki. Wpadło mi w oko masło orzechowe i konfitura jagodowa. Hm…. To może być bardzo ciekawe połączenie- pomyślałam.

Ochoczo zabrałam się do przygotowywania jedzenia. Do płatków i mleka roślinnego dodałam łyżkę masła orzechowego, zamieszałam, podgrzałam i konsystencja potrawy nabrała gęstej, aksamitnej struktury. No tak, przecież masło orzechowe jest super zagęstnikiem i w niektórych potrawach świetnie sprawdza się jako zamiennik jaja.  

Sipu! Owsianka wylądowała w miseczce. Na środek nałożyłam solidną porcję konfitury jagodowej prosto z Podlasia. Bardzo słodkiej, ale jednocześnie wyrazistej i odrobinę kwaśnej w smaku. Idealna kompozycja. Tłusta, kremowa i pożywna arachidowa owsianka doskonale połączyła się ze smakiem letnich owoców zamkniętych w małym uroczym słoiczku. Ach… życie jest piękniejsze, gdy posiłek daje tyle radości.

Łącznie wyszło 515 pysznych, zdrowych kcal.

Bezglutenowa owsianka z masłem orzechowym i konfiturą jagodową

Składniki:

– 40 g bezglutenowych płatków owsianych

– 200 g mleka roślinnego (dowolne)

– 25 g masła orzechowego 100%

– 60 g konfitury np. jagodowej

– świeże lub mrożone owoce do posypania (opcjonalnie )

Wykonanie:

  1. Do garnuszka wlej mleko, wsyp płatki oraz dodaj masło orzechowe. Podgrzewając cały czas mieszaj, aż do uzyskania gęstej konsystencji.
  2. Owsiankę wyłóż do miseczki, a na środek połóż konfiturę. Możesz posypać również owocami.

Uwagi:

Konfiturę możesz zastąpić domowym dżemem/konfiturą lub frużeliną.

Jeśli spodobała Ci się bezglutenowa owsianka z masłem orzechowym i konfiturą jagodową – spróbuj również gryczanki na słodko z dodatkiem tymianku.

Zostaw komentarz


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Verified by MonsterInsights