Bezglutenowa owsianka z masłem orzechowym i konfiturą jagodową

Mam dziwne upodobanie do jedzenia owsianek na obiad. Lubię, gdy są bogate w smaku, połączone z ciekawymi dodatkami. To oczywiście znacznie podnosi ich kaloryczność, więc jako obiad sprawdzają się idealnie! 😉

Miałam ochotę na coś słodkiego, zdrowego i super pysznego. Na taki obiad, który zaspokaja wszystkie moje obecne potrzeby. Postanowiłam zjeść owsiankę. Czasem tak niewiele trzeba nam do szczęścia. 🙂 Obliczyłam kaloryczność podstawowych dwóch składników i wyszła mi bardzo uboga porcja. Zajrzałam do spiżarni, gdzie przechowuję wszystkie smakołyki. Wpadło mi w oko masło orzechowe i konfitura jagodowa. Hm…. To może być bardzo ciekawe połączenie- pomyślałam.

Ochoczo zabrałam się do przygotowywania jedzenia. Do płatków i mleka roślinnego dodałam łyżkę masła orzechowego, zamieszałam, podgrzałam i konsystencja potrawy nabrała gęstej, aksamitnej struktury. No tak, przecież masło orzechowe jest super zagęstnikiem i w niektórych potrawach świetnie sprawdza się jako zamiennik jaja.  

Sipu! Owsianka wylądowała w miseczce. Na środek nałożyłam solidną porcję konfitury jagodowej prosto z Podlasia. Bardzo słodkiej, ale jednocześnie wyrazistej i odrobinę kwaśnej w smaku. Idealna kompozycja. Tłusta, kremowa i pożywna arachidowa owsianka doskonale połączyła się ze smakiem letnich owoców zamkniętych w małym uroczym słoiczku. Ach… życie jest piękniejsze, gdy posiłek daje tyle radości.

Łącznie wyszło 515 pysznych, zdrowych kcal.

Bezglutenowa owsianka z masłem orzechowym i konfiturą jagodową

Składniki:

– 40 g bezglutenowych płatków owsianych

– 200 g mleka roślinnego (dowolne)

– 25 g masła orzechowego 100%

– 60 g konfitury np. jagodowej

– świeże lub mrożone owoce do posypania (opcjonalnie )

Wykonanie:

  1. Do garnuszka wlej mleko, wsyp płatki oraz dodaj masło orzechowe. Podgrzewając cały czas mieszaj, aż do uzyskania gęstej konsystencji.
  2. Owsiankę wyłóż do miseczki, a na środek połóż konfiturę. Możesz posypać również owocami.

Uwagi:

Konfiturę możesz zastąpić domowym dżemem/konfiturą lub frużeliną.

Jeśli spodobała Ci się bezglutenowa owsianka z masłem orzechowym i konfiturą jagodową – spróbuj również gryczanki na słodko z dodatkiem tymianku.

Zostaw komentarz


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.