tortilla, placki z batata, bezglutenowe wrapy, bezglutenowa tortilla, weganizm, wegańskie, bezglutenu, zdrowe jedzenie, pomysł na obiad, kolacja
Kolacja Obiad Przekąska Przepisy

Bezglutenowa tortilla z batata

Dodany przez on Kwiecień 3, 2019

Bezglutenowa tortilla z batata jest wspaniałym pomysłem na ciekawy obiad. Jako wypełnienie/sos można zastosować meksykańską salsę oraz guacamole. Do tego świeża kolendra i obiad gotowy! Takie danie super sprawdza się również na imprezach. Na środek talerza stawiamy miseczkę z salsą, guacamole i posiekaną kolendrą, a  na około układamy tortille.  Pięknie wygląda i znika ze stołu jako pierwsze. Wiem, bo sprawdziłam. 😉

Głównym atutem bezglutenowych tortilli z batata jest brak jakichkolwiek spulchniaczy. Wprawdzie ciasto nie rośnie, ale po przekręcaniu rozwarstwia się, dając fajny efekt balona wypełnionego powietrzem. Żeby efekt się utrzymał, również po zdjęciu ciasta z patelni, należy placuszki układać tak, by na sobie nie leżały. Jeden obok drugiego.  Oczywiście nie zawsze się to udaje. Wystarczy,  że w cieście zrobi się nawet mała dziurka i powietrze ucieka, a warstwy ponownie się sklejają.  Nie jest to oczywiście błędem  Warto jednak próbować. Naprawdę pyszna zabawa! 🙂

tortilla, placki z batata, bezglutenowe wrapy, bezglutenowa tortilla, weganizm, wegańskie, bezglutenu, zdrowe jedzenie, pomysł na obiad, kolacjaBezglutenowa tortilla z batata

Składniki (20 małych placków):

– 1 ugotowany batat 600 g (waga na surowo, bez skórki)

– 100 g skrobi ziemniaczanej

– 120 g mąki kukurydzianej + mąka do podsypywania

– 120 g mąki ryżowej

– sól do smaku

 

  1. Wszystkie składniki wrzucamy do jednego naczynia i wyrabiamy ręką. Formujemy kulę ciasta i odstawiamy przykryte ściereczką na około 0,5 h.
  2. Nabieramy porcję ciasta (stołową łyżkę), formujemy kulkę i rozwałkowujemy na stolnicy, obficie podsypując i obsypując je mąką.
  3. Smażymy na suchej patelni z obu stron. Po przekręceniu na drugą stronę ciasto powinno się rozwarstwić i powstać duży purchel. To znak, że jest gotowe.

Uwagi!

Ciasto przed usmażeniem jest bardzo delikatne. Dopiero na patelni twardnieje.

Do zdejmowania placków ze stolnicy można użyć łopatki do przekręcania naleśników. Będzie dużo łatwiej przetransportować  je na patelnię.

 

Na zdrowie! 🙂

tortilla, placki z batata, bezglutenowe wrapy, bezglutenowa tortilla, weganizm, wegańskie, bezglutenu, zdrowe jedzenie, pomysł na obiad, kolacja

TAG
Podobne wpisy
10 komentarzy
  1. Odpowiedz

    Patrycja

    Kwiecień 4, 2019

    Czy ciasto można zamrażać ? Bo myśle że gorzej by było z usmażonymi plackami-jak myślisz ?

    • Odpowiedz

      Ewa Ługowska

      Kwiecień 4, 2019

      Pomysł z zamrażaniem do przetestowania. Nie mam pojęcia jak będzie zachowywać się ciasto po rozmrożeniu.

  2. Odpowiedz

    Natalia

    Kwiecień 4, 2019

    Spróbuję! Myślę, że dodam mąki owsianej zamiast ryżowej. Robię pizzę z batatów i mąki owsianej i one świetnie razem się pieką.

    • Odpowiedz

      Ewa Ługowska

      Kwiecień 4, 2019

      Super! Daj znać jak wyszły. 🙂

  3. Odpowiedz

    Aga

    Kwiecień 4, 2019

    Co wrzucilas do srodka?

    • Odpowiedz

      Ewa Ługowska

      Kwiecień 5, 2019

      W opisie przepisu znajdziesz informacje. 🙂

  4. Odpowiedz

    Ania

    Kwiecień 6, 2019

    Mega mega pyszne te tortille. Nawet moi synowie nie mogli się oderwać od nichTak pyszne że zdążyłam włożyć do środka kawałek świeżego ogórka i paprykę i znikały

    • Odpowiedz

      Ewa Ługowska

      Kwiecień 6, 2019

      Bardzo mi miło. O to właśnie chodzi. Zdrowo i smacznie. Uściski dla Was! :*

  5. Odpowiedz

    Ola

    Kwiecień 10, 2019

    A czy ze zwyklym ziemniakiem zamiast batata tez sie uda?

    • Odpowiedz

      Ewa Ługowska

      Kwiecień 10, 2019

      Trzeba sprawdzić.

Dodaj odpowiedź

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.