Bezglutenowa tortilla z batata jest wspaniałym pomysłem na ciekawy obiad. Jako wypełnienie/sos można zastosować meksykańską salsę oraz guacamole. Do tego świeża kolendra i obiad gotowy! Takie danie super sprawdza się również na imprezach. Na środek talerza stawiamy miseczkę z salsą, guacamole i posiekaną kolendrą, a na około układamy tortille. Pięknie wygląda i znika ze stołu jako pierwsze. Wiem, bo sprawdziłam. 😉
Głównym atutem bezglutenowych tortilli z batata jest brak jakichkolwiek spulchniaczy. Wprawdzie ciasto nie rośnie, ale po przekręcaniu rozwarstwia się, dając fajny efekt balona wypełnionego powietrzem. Żeby efekt się utrzymał, również po zdjęciu ciasta z patelni, należy placuszki układać tak, by na sobie nie leżały. Jeden obok drugiego. Oczywiście nie zawsze się to udaje. Wystarczy, że w cieście zrobi się nawet mała dziurka i powietrze ucieka, a warstwy ponownie się sklejają. Nie jest to oczywiście błędem. Warto próbować. Naprawdę pyszna zabawa! 🙂
Bezglutenowa tortilla z batata
Składniki (20 małych placków):
– 1 ugotowany batat 600 g (waga na surowo, bez skórki)
– 100 g skrobi ziemniaczanej
– 120 g mąki kukurydzianej + mąka do podsypywania
– 120 g mąki ryżowej
– sól do smaku
- Wszystkie składniki wrzucamy do jednego naczynia i wyrabiamy ręką. Formujemy kulę ciasta i odstawiamy przykryte ściereczką na około 0,5 h.
- Nabieramy porcję ciasta (stołową łyżkę), formujemy kulkę i rozwałkowujemy na stolnicy, obficie podsypując i obsypując je mąką.
- Smażymy na suchej patelni z obu stron. Po przekręceniu na drugą stronę ciasto powinno się rozwarstwić i powstać duży purchel. To znak, że jest gotowe.
Uwagi!
Ciasto przed usmażeniem jest bardzo delikatne. Dopiero na patelni twardnieje.
Do zdejmowania placków ze stolnicy można użyć łopatki do przekręcania naleśników. Będzie dużo łatwiej przetransportować je na patelnię.
Na zdrowie! 🙂
15 Komentarze
Patrycja
Czy ciasto można zamrażać ? Bo myśle że gorzej by było z usmażonymi plackami-jak myślisz ?
Ewa Ługowska
Pomysł z zamrażaniem do przetestowania. Nie mam pojęcia jak będzie zachowywać się ciasto po rozmrożeniu.
Natalia
Spróbuję! Myślę, że dodam mąki owsianej zamiast ryżowej. Robię pizzę z batatów i mąki owsianej i one świetnie razem się pieką.
Ewa Ługowska
Super! Daj znać jak wyszły. 🙂
Aga
Co wrzucilas do srodka?
Ewa Ługowska
W opisie przepisu znajdziesz informacje. 🙂
Ania
Mega mega pyszne te tortille. Nawet moi synowie nie mogli się oderwać od nichTak pyszne że zdążyłam włożyć do środka kawałek świeżego ogórka i paprykę i znikały
Ewa Ługowska
Bardzo mi miło. O to właśnie chodzi. Zdrowo i smacznie. Uściski dla Was! :*
Ola
A czy ze zwyklym ziemniakiem zamiast batata tez sie uda?
Ewa Ługowska
Trzeba sprawdzić.
Joanna
A czy można dać mix mąki ziemniaczanej i pszennej. Kukurydziane i ryżowej nie mam na stanie.
Pozdrawiam
Ewa Ługowska
Jasne, że możesz. Musisz tylko dostosować proporcje.
Agnieszka
Czy te tortilla nalezy jest zaraz po zdjeciu z patelni czy moga ostygnac I czekac na gosci? 🙂
Agnieszka
przepraszam za palcowke, oczywiscie moje pytanie brzmi czy te tortilla nelezy zjesc zaraz po zdjeciu z patelni czy moga ostygnac I czekac na gosci. 😉
Ewa Ługowska
Oba sposoby są właściwe. 🙂