Bezglutenowa tortilla z batata

Bezglutenowa tortilla z batata jest wspaniałym pomysłem na ciekawy obiad. Jako wypełnienie/sos można zastosować meksykańską salsę oraz guacamole. Do tego świeża kolendra i obiad gotowy! Takie danie super sprawdza się również na imprezach. Na środek talerza stawiamy miseczkę z salsą, guacamole i posiekaną kolendrą, a  na około układamy tortille.  Pięknie wygląda i znika ze stołu jako pierwsze. Wiem, bo sprawdziłam. 😉

Głównym atutem bezglutenowych tortilli z batata jest brak jakichkolwiek spulchniaczy. Wprawdzie ciasto nie rośnie, ale po przekręcaniu rozwarstwia się, dając fajny efekt balona wypełnionego powietrzem. Żeby efekt się utrzymał, również po zdjęciu ciasta z patelni, należy placuszki układać tak, by na sobie nie leżały. Jeden obok drugiego.  Oczywiście nie zawsze się to udaje. Wystarczy,  że w cieście zrobi się nawet mała dziurka i powietrze ucieka, a warstwy ponownie się sklejają.  Nie jest to oczywiście błędem. Warto próbować. Naprawdę pyszna zabawa! 🙂

tortilla, placki z batata, bezglutenowe wrapy, bezglutenowa tortilla, weganizm, wegańskie, bezglutenu, zdrowe jedzenie, pomysł na obiad, kolacja

Bezglutenowa tortilla z batata

Składniki (20 małych placków):

– 1 ugotowany batat 600 g (waga na surowo, bez skórki)

– 100 g skrobi ziemniaczanej

– 120 g mąki kukurydzianej + mąka do podsypywania

– 120 g mąki ryżowej

– sól do smaku

  1. Wszystkie składniki wrzucamy do jednego naczynia i wyrabiamy ręką. Formujemy kulę ciasta i odstawiamy przykryte ściereczką na około 0,5 h.
  2. Nabieramy porcję ciasta (stołową łyżkę), formujemy kulkę i rozwałkowujemy na stolnicy, obficie podsypując i obsypując je mąką.
  3. Smażymy na suchej patelni z obu stron. Po przekręceniu na drugą stronę ciasto powinno się rozwarstwić i powstać duży purchel. To znak, że jest gotowe.

Uwagi!

Ciasto przed usmażeniem jest bardzo delikatne. Dopiero na patelni twardnieje.

Do zdejmowania placków ze stolnicy można użyć łopatki do przekręcania naleśników. Będzie dużo łatwiej przetransportować  je na patelnię.

Na zdrowie! 🙂

tortilla, placki z batata, bezglutenowe wrapy, bezglutenowa tortilla, weganizm, wegańskie, bezglutenu, zdrowe jedzenie, pomysł na obiad, kolacja

15 Komentarze

  • Patrycja
    Opublikowane 2019-04-04 10:08 0Polubienia

    Czy ciasto można zamrażać ? Bo myśle że gorzej by było z usmażonymi plackami-jak myślisz ?

    • Ewa Ługowska
      Opublikowane 2019-04-04 16:36 0Polubienia

      Pomysł z zamrażaniem do przetestowania. Nie mam pojęcia jak będzie zachowywać się ciasto po rozmrożeniu.

  • Natalia
    Opublikowane 2019-04-04 11:40 0Polubienia

    Spróbuję! Myślę, że dodam mąki owsianej zamiast ryżowej. Robię pizzę z batatów i mąki owsianej i one świetnie razem się pieką.

  • Aga
    Opublikowane 2019-04-04 23:45 0Polubienia

    Co wrzucilas do srodka?

  • Ania
    Opublikowane 2019-04-06 14:27 0Polubienia

    Mega mega pyszne te tortille. Nawet moi synowie nie mogli się oderwać od nichTak pyszne że zdążyłam włożyć do środka kawałek świeżego ogórka i paprykę i znikały

  • Ola
    Opublikowane 2019-04-10 10:30 0Polubienia

    A czy ze zwyklym ziemniakiem zamiast batata tez sie uda?

  • Joanna
    Opublikowane 2019-12-18 07:22 0Polubienia

    A czy można dać mix mąki ziemniaczanej i pszennej. Kukurydziane i ryżowej nie mam na stanie.
    Pozdrawiam

  • Agnieszka
    Opublikowane 2020-05-25 17:10 0Polubienia

    Czy te tortilla nalezy jest zaraz po zdjeciu z patelni czy moga ostygnac I czekac na gosci? 🙂

    • Agnieszka
      Opublikowane 2020-05-25 17:12 0Polubienia

      przepraszam za palcowke, oczywiscie moje pytanie brzmi czy te tortilla nelezy zjesc zaraz po zdjeciu z patelni czy moga ostygnac I czekac na gosci. 😉

Zostaw komentarz

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.