Cztery składniki wystarczą, by stworzyć niezwykły dodatek do obiadu. Tortilla idealnie komponuje się z sosami i warzywami. Jest również świetnym dodatkiem do tradycyjnych potraw.

 

Jakiś czas temu udostępniałam przepis na tortille z batata i jak to zwykle bywa, okazało się, że część osób z powodu nadwrażliwości pokarmowej nie może jeść słodkich ziemniaków. Pojawiły się pytania, czy można je zamienić na zwykłe, białe ziemniaczki. Sprawdziłam i bezglutenowa tortilla z białych ziemniaków jest odpowiedzą na wasze pytania.  Można!  Obie tortille różnią się smakiem i dominuje w nich wybrany rodzaj ziemniaków, dlatego stanowią super ciekawy dodatek do obiadu. W przypadku tego przepisu postanowiłam pójść na łatwiznę i zamiast rozwałkowywać ciasto na stolnicy, rozgniatam je na patelni. Tak jest dużo szybciej. :)

Bezglutenowa tortilla z białych ziemniaków świetnie smakuje z Puszystym kremem z pieczonych warzyw a’la pomidorowa. Polecam wypróbować.


Bezglutenowa tortilla z białych ziemniaków

Składniki (6 placków):

– 4 duże ziemniaki

– mąka ryżowa

– sól

– mleko roślinne

  1. Ziemniaki obieramy, gotujemy w osolonej wodzie, odcedzamy i dokładnie tłuczemy.
  2. Do przestudzonych ziemniaków dodajemy mąkę ryżową w proporcji 2:1. Żeby dobrze dopasować proporcje, należy ziemniaki podzielić na 2 części, wyjąć z naczynia jedną część i w to miejsce wsypać mąkę.
  3. Mąkę oraz ziemniaki zagniatamy razem, jeśli ciasto będzie zbyt sypkie, dodajemy mleko roślinne. W razie potrzeby należy dosolić.
  4. Ciasto dzielimy na 6 części i każdą z nich po kolei rozgniatamy na suchej patelni na kształt naleśnika. Gdy ciasto się podpiecze, przekręcamy je na drugą stronę i jeszcze chwilę podsmażamy.

Uwaga:

Do ciasta można dodać również przyprawy i suszone zioła.

Na zdrowie! :)

Zostaw komentarz

  1. Agnieszka 2019-06-01 at 19:16 - Reply

    Czy mąkę ryżową można zastąpić jaglaną lub kukurydzianą?

    • Ewa Ługowska 2019-06-01 at 19:55 - Reply

      Myślę, że obie powinny zadziałać. Ciasto będzie trochę inne więc trzeba zrobić eksperymentalną porcję.

  2. Sylwia 2021-03-04 at 15:29 - Reply

    Coś mi zupełnie nie wychodzi, ciasto się rozwala niezależnie od ilości dodanej płynu :(

    • Ewa Ługowska 2021-03-04 at 16:43 - Reply

      W tym przepisie znaczącą rolę gra technika wykonania.

  3. Katerina 2021-03-28 at 20:07 - Reply

    Hejka. Nie bardzo rozumiem zastosowanie proporcji mąki ryżowej, po co oddzielamy druga część ziemniaków. Mogłabyś innymi słowami ująć ile mąki dodajemy

    • Ewa Ługowska 2021-03-29 at 08:26 - Reply

      Na 2 porcje ziemniaków, daj jedną porcję mąki. Pod uwagę bierzemy objętość.