Bezglutenowa tortilla z białych ziemniaków

Cztery składniki wystarczą, by stworzyć niezwykły dodatek do obiadu. Tortilla idealnie komponuje się z sosami i warzywami. Jest również świetnym dodatkiem do tradycyjnych potraw.

 

Jakiś czas temu udostępniałam przepis na tortille z batata i jak to zwykle bywa, okazało się, że część osób z powodu nadwrażliwości pokarmowej nie może jeść słodkich ziemniaków. Pojawiły się pytania, czy można je zamienić na zwykłe, białe ziemniaczki. Sprawdziłam i bezglutenowa tortilla z białych ziemniaków jest odpowiedzą na wasze pytania.  Można!  Obie tortille różnią się smakiem i dominuje w nich wybrany rodzaj ziemniaków, dlatego stanowią super ciekawy dodatek do obiadu. W przypadku tego przepisu postanowiłam pójść na łatwiznę i zamiast rozwałkowywać ciasto na stolnicy, rozgniatam je na patelni. Tak jest dużo szybciej. 🙂

Bezglutenowa tortilla z białych ziemniaków świetnie smakuje z Puszystym kremem z pieczonych warzyw a’la pomidorowa. Polecam wypróbować.


Bezglutenowa tortilla z białych ziemniaków

Składniki (6 placków):

– 4 duże ziemniaki

– mąka ryżowa

– sól

– mleko roślinne

  1. Ziemniaki obieramy, gotujemy w osolonej wodzie, odcedzamy i dokładnie tłuczemy.
  2. Do przestudzonych ziemniaków dodajemy mąkę ryżową w proporcji 2:1. Żeby dobrze dopasować proporcje, należy ziemniaki podzielić na 2 części, wyjąć z naczynia jedną część i w to miejsce wsypać mąkę.
  3. Mąkę oraz ziemniaki zagniatamy razem, jeśli ciasto będzie zbyt sypkie, dodajemy mleko roślinne. W razie potrzeby należy dosolić.
  4. Ciasto dzielimy na 6 części i każdą z nich po kolei rozgniatamy na suchej patelni na kształt naleśnika. Gdy ciasto się podpiecze, przekręcamy je na drugą stronę i jeszcze chwilę podsmażamy.

Uwaga:

Do ciasta można dodać również przyprawy i suszone zioła.

Na zdrowie! 🙂

6 Komentarze

  • Agnieszka
    Opublikowane 2019-06-01 19:16 0Polubienia

    Czy mąkę ryżową można zastąpić jaglaną lub kukurydzianą?

    • Ewa Ługowska
      Opublikowane 2019-06-01 19:55 0Polubienia

      Myślę, że obie powinny zadziałać. Ciasto będzie trochę inne więc trzeba zrobić eksperymentalną porcję.

  • Sylwia
    Opublikowane 2021-03-04 15:29 0Polubienia

    Coś mi zupełnie nie wychodzi, ciasto się rozwala niezależnie od ilości dodanej płynu 🙁

  • Katerina
    Opublikowane 2021-03-28 20:07 0Polubienia

    Hejka. Nie bardzo rozumiem zastosowanie proporcji mąki ryżowej, po co oddzielamy druga część ziemniaków. Mogłabyś innymi słowami ująć ile mąki dodajemy

Zostaw komentarz


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.