Kolacja Obiad Przepisy

Bezglutenowa tortilla z białych ziemniaków

Dodany przez on Maj 29, 2019

Cztery składniki wystarczą, by stworzyć niezwykły dodatek do obiadu. Tortilla idealnie komponuje się z sosami i warzywami. Jest również świetnym dodatkiem do tradycyjnych potraw.

 

Jakiś czas temu udostępniałam przepis na tortille z batata i jak to zwykle bywa, okazało się, że część osób z powodu nadwrażliwości pokarmowej nie może jeść słodkich ziemniaków. Pojawiły się pytania, czy można je zamienić na zwykłe, białe ziemniaczki. Sprawdziłam i bezglutenowa tortilla z białych ziemniaków jest odpowiedzą na wasze pytania.  Można!  Obie tortille różnią się smakiem i dominuje w nich wybrany rodzaj ziemniaków, dlatego stanowią super ciekawy dodatek do obiadu. W przypadku tego przepisu postanowiłam pójść na łatwiznę i zamiast rozwałkowywać ciasto na stolnicy, rozgniatam je na patelni. Tak jest dużo szybciej. 🙂

Bezglutenowa tortilla z białych ziemniaków świetnie smakuje z Puszystym kremem z pieczonych warzyw a’la pomidorowa. Polecam wypróbować.


Bezglutenowa tortilla z białych ziemniaków

Składniki (6 placków):

– 4 duże ziemniaki

– mąka ryżowa

– sól

– mleko roślinne

  1. Ziemniaki obieramy, gotujemy w osolonej wodzie, odcedzamy i dokładnie tłuczemy.
  2. Do przestudzonych ziemniaków dodajemy mąkę ryżową w proporcji 2:1. Żeby dobrze dopasować proporcje, należy ziemniaki podzielić na 2 części, wyjąć z naczynia jedną część i w to miejsce wsypać mąkę.
  3. Mąkę oraz ziemniaki zagniatamy razem, jeśli ciasto będzie zbyt sypkie, dodajemy mleko roślinne. W razie potrzeby należy dosolić.
  4. Ciasto dzielimy na 6 części i każdą z nich po kolei rozgniatamy na suchej patelni na kształt naleśnika. Gdy ciasto się podpiecze, przekręcamy je na drugą stronę i jeszcze chwilę podsmażamy.

Uwaga:

Do ciasta można dodać również przyprawy i suszone zioła.

Na zdrowie! 🙂

TAG
Podobne wpisy
2 komentarze
  1. Odpowiedz

    Agnieszka

    Czerwiec 1, 2019

    Czy mąkę ryżową można zastąpić jaglaną lub kukurydzianą?

    • Odpowiedz

      Ewa Ługowska

      Czerwiec 1, 2019

      Myślę, że obie powinny zadziałać. Ciasto będzie trochę inne więc trzeba zrobić eksperymentalną porcję.

Dodaj odpowiedź

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.