Bezglutenowa, wegańska tarta rustykalna z truskawkami i rabarbarem powstała z poczucia niesprawiedliwości, że wszystkie przepisy na ciasta, jak już są wegańskie, to i tak zawierają gluten.
Przeglądam Instagram i aż ślina mi cieknie po same kolana. Niestety wszystkie są niejadalne. Raz na jakiś czas trafia się coś bardzo wyjątkowego, coś bez czego, czuję, że nie mogę się obejść. Wtedy przystępuję do akcji i uruchamiam wyobraźnię. W myślach sprawdzam właściwości mąk bezglutenowych, testując ich połączenia. Skrobia doda lekkości, gryka najlepiej „zacieści”, a mąka owsiana sprawi, że ciasto będzie bardziej sypkie niż twarde. Raz, dwa, trzy… składniki lądują w misce.
Uwielbiam zagniatać ciasto dłońmi, mieć namacalny kontakt z posiłkiem, którym później będę karmić siebie i bliskich. Lubię czuć strukturę składników. Dzięki temu, że ręcznie zagniatam ciasto, wiem, czego mu brakuje lub czy dodałam czegoś zbyt wiele. Obecna technika pozwala nam, by takie czynności wykonywały za nas maszyny. Ja jednak, w tym przypadku, jestem tradycjonalistką. Uważam, że ważne jest to połączenie. Kiedyś, jeden z nauczycieli terapii naturalnych, poradził nam, by przed wzięciem leku trzymać go przez dwie minuty w dłoni. Dzięki temu dostroi się do naszych wibracji i lepiej się przyswoi. Myślę, że podobnie jest z pokarmem.
Bezglutenowa, wegańska tarta rustykalna z truskawkami i rabarbarem
Składniki na 10 porcji
Ciasto:
– 100 g mąki gryczanej białej
– 100 g skrobi ziemniaczanej
– 50 g mąki owsianej bezglutenowej
– 100 g oleju kokosowego (lub innego oleju np. słonecznikowego)
– 30 g ksylitolu
– szczypta soli
– 80 – 100 ml zimnej wody lub mleka roślinnego
Dodatki:
– 100 g rabarbaru
– 300 g truskawek
(lub inne sezonowe owoce)
- Składniki na ciasto wrzucamy do jednej miski i zagniatamy. Jeśli będzie problem z połączeniem składników, można dodać więcej wody. Formujemy kulę.
- Ciasto rozwałkowujemy na papierze do pieczenia w kształcie koła. Na środek wykładamy pokrojony na małe, około 1 cm, kawałki rabarbaru oraz truskawki przekrojone na pół. Zostawiamy około 5 cm wolnej obwódki, by przykryć nią owoce. Najlepiej robić to unosząc brzegi papieru, tym samym zawijając ciasto.
- Przekładamy, ciasto z papierem, na blaszkę i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni C. Pieczemy 40 minut. Zjadamy wystudzone.
Uwaga: Jeżeli z truskawek wycieknie sok, należy go delikatnie zlać.
2 Komentarze
Letycja
Czy można zastąpić mąkę gryczaną białą zwykłą mąką gryczaną? Pozdrawiam 😀
Ewa Ługowska
Dokładnie 🙂