Ciasto na bezglutenowe gofry marchewkowe z górą warzyw robię raz, a goframi zajadamy się przez 5 dni. Zazwyczaj grają główną rolę podczas obiadu lub kolacji. Towarzyszą im zawsze świeże warzywa: sałaty, kiełki, awokado, pomidorki koktajlowe lub te, które akurat mam pod ręką. Gofry zastępują pieczywo, ale dla odmiany mają w sobie całkiem sporo marchewki.
Można je zabrać ze sobą do pracy/szkoły. Należy je tylko wcześniej wystudzić, gdyż gorące zamknięte w pojemniku szybko zmiękną. Przydatne są szczególnie latem, gdy ochota na świeże warzywa znacznie wzrasta. Stanowią ciekawe urozmaicenie codziennych posiłków.

Bezglutenowe gofry marchewkowe z górą warzyw
Składniki (10-15 gofrów):
– 300 g marchewki startej na tarce (oczka średnie, mają powstać wióry)
– 1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę
– 100 ml dowolnego oleju do obróbki termicznej + olej do smarowania gofrownicy
– 400 g mąki ryżowej
– 60 g mąki owsianej
– 170 g skrobi ziemniaczanej (wymiennie: mąka ziemniaczana, skrobia kukurydziana lub mąka z tapioki)
– 2 łyżki lnu mielonego (siemię lniane mielone)
– 2 łyżki octu
– płaska łyżeczka sody
– sól i pieprz do smaku
– woda lub mleko roślinne
Dodatki:
– rukola lub roszponka
– awokado
– pomidorki koktajlowe
– kiełki
– bazylia
– czarnuszka do posypania
- Wszystkie składniki wrzucamy do jednej dużej misy i dokładnie mieszamy. Powinna powstać gęsta masa.
- Gofrownicę rozgrzewamy, smarujemy olejem i nakładamy porcję ciasta.
- Smażymy, aż skórka zbrązowieje.
Uwagi:
Ciasto powinno być gęste. W razie potrzeby należy dodać więcej mąki lub wody.
Gotowe ciasto przechowujemy w lodówce do pięciu dni.
Na zdrowie! 🙂
Sprawdź też przepis na inne gofry bezglutenowe.
10 Komentarze
Magdalena
Troszkę zmieniłam sobie proporcje mąki i dodałam swoich przypraw, Gofry są przepyszne! 🙂 Co najważniejsze, nie są jakby surowe w środku
Ewa Ługowska
Bardzo się cieszę!
Baska
Gofry sa przepyszne. Dodalam wiecej przypraw ale to nie zmienia faktu, ze maja fajna konsystencje. Sa chrupiace na zewnatrz i mieciutkie w srodku 🙂 najwazniejsza opinia meza – bardzo smaczne
Ewa Ługowska
Bardzo się cieszę! :))) Wiadomo! Mąż jest jak wyrocznia smaku. :)))
Klaudia
Najlepsze gofry w moim życiu, które zawsze wychodzą! Dziękuję Ci bardzo za przepis :))
Doris
Gofry wyszły bardzo dobre, nadają się nawet do zjedzenia na słodko. Z dżemem również pyszne 🙂
Ewa Ługowska
Cudownie! 🙂
Magdalena
Pyyyyszne
Diana
A czym można zamienić mąkę owsianą (alergia)?:)
Ewa Ługowska
Spróbuj tą, którą możesz (tylko nie skrobia i mąka ziemniaczana). Każdą zmianę należy wcześniej przetestować, ale w tym wypadku przepis nie jest zbyt skomplikowany, więc wszystko powinno działać.