gofry, gofry bezglutenowe, zdrowe jedzenie, zdrowe odzywianie, wiem co je, jem zdrowo, weganizm, wegańskie,
Kolacja Obiad Przepisy Śniadanie

Bezglutenowe gofry marchewkowe z górą warzyw

Dodany przez on Maj 2, 2019

Ciasto na bezglutenowe gofry marchewkowe z górą warzyw robię raz, a goframi zajadamy się przez 5 dni. Zazwyczaj grają główną rolę podczas obiadu lub kolacji.  Towarzyszą im zawsze świeże warzywa: sałaty, kiełki, awokado, pomidorki koktajlowe lub te, które akurat mam pod ręką. Gofry zastępują pieczywo, ale dla odmiany mają w sobie całkiem sporo marchewki.

Można je zabrać ze sobą do pracy/szkoły. Należy je tylko wcześniej wystudzić, gdyż gorące zamknięte w pojemniku szybko zmiękną. Przydatne są szczególnie latem, gdy ochota na świeże warzywa znacznie wzrasta.  Stanowią ciekawe urozmaicenie codziennych posiłków.

Bezglutenowe gofry marchewkowe z górą warzyw

Składniki (10-15 gofrów):

– 300 g marchewki startej na tarce (oczka średnie, mają powstać wióry)

– 1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę

– 100 ml dowolnego oleju do obróbki termicznej + olej do smarowania gofrownicy

– 400 g mąki ryżowej

– 60 g mąki owsianej

– 170 g skrobi ziemniaczanej (wymiennie: mąka ziemniaczana, skrobia kukurydziana lub mąka z tapioki)

– 2 łyżki lnu mielonego (siemię lniane mielone)

– 2 łyżki octu

– płaska łyżeczka sody

– sól i pieprz do smaku

– woda lub mleko roślinne

 

Dodatki:

– rukola lub roszponka

– awokado

– pomidorki koktajlowe

– kiełki

– bazylia

– czarnuszka do posypania

 

  1. Wszystkie składniki wrzucamy do jednej dużej misy i dokładnie mieszamy. Powinna powstać gęsta masa.
  2. Gofrownicę rozgrzewamy, smarujemy olejem i nakładamy porcję ciasta.
  3. Smażymy, aż skórka zbrązowieje.

Uwagi:

Ciasto powinno być gęste. W razie potrzeby należy dodać więcej mąki lub wody.

Gotowe ciasto przechowujemy w lodówce do pięciu dni.

Na zdrowie! 🙂

TAG
Podobne wpisy
2 komentarze
  1. Odpowiedz

    Magdalena

    Maj 11, 2019

    Troszkę zmieniłam sobie proporcje mąki i dodałam swoich przypraw, Gofry są przepyszne! 🙂 Co najważniejsze, nie są jakby surowe w środku

    • Odpowiedz

      Ewa Ługowska

      Maj 11, 2019

      Bardzo się cieszę!

Dodaj odpowiedź

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.