Bezglutenowe gofry marchewkowe z górą warzyw

Ciasto na bezglutenowe gofry marchewkowe z górą warzyw robię raz, a goframi zajadamy się przez 5 dni. Zazwyczaj grają główną rolę podczas obiadu lub kolacji.  Towarzyszą im zawsze świeże warzywa: sałaty, kiełki, awokado, pomidorki koktajlowe lub te, które akurat mam pod ręką. Gofry zastępują pieczywo, ale dla odmiany mają w sobie całkiem sporo marchewki.

Można je zabrać ze sobą do pracy/szkoły. Należy je tylko wcześniej wystudzić, gdyż gorące zamknięte w pojemniku szybko zmiękną. Przydatne są szczególnie latem, gdy ochota na świeże warzywa znacznie wzrasta.  Stanowią ciekawe urozmaicenie codziennych posiłków.

Bezglutenowe gofry marchewkowe z górą warzyw

Składniki (10-15 gofrów):

– 300 g marchewki startej na tarce (oczka średnie, mają powstać wióry)

– 1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę

– 100 ml dowolnego oleju do obróbki termicznej + olej do smarowania gofrownicy

– 400 g mąki ryżowej

– 60 g mąki owsianej

– 170 g skrobi ziemniaczanej (wymiennie: mąka ziemniaczana, skrobia kukurydziana lub mąka z tapioki)

– 2 łyżki lnu mielonego (siemię lniane mielone)

– 2 łyżki octu

– płaska łyżeczka sody

– sól i pieprz do smaku

– woda lub mleko roślinne

Dodatki:

– rukola lub roszponka

– awokado

– pomidorki koktajlowe

– kiełki

– bazylia

– czarnuszka do posypania

  1. Wszystkie składniki wrzucamy do jednej dużej misy i dokładnie mieszamy. Powinna powstać gęsta masa.
  2. Gofrownicę rozgrzewamy, smarujemy olejem i nakładamy porcję ciasta.
  3. Smażymy, aż skórka zbrązowieje.

Uwagi:

Ciasto powinno być gęste. W razie potrzeby należy dodać więcej mąki lub wody.

Gotowe ciasto przechowujemy w lodówce do pięciu dni.

Na zdrowie! 🙂

Sprawdź też przepis na inne gofry bezglutenowe.

10 Komentarze

  • Avatar
    Magdalena
    Opublikowane 2019-05-11 11:32 AM 0Polubienia

    Troszkę zmieniłam sobie proporcje mąki i dodałam swoich przypraw, Gofry są przepyszne! 🙂 Co najważniejsze, nie są jakby surowe w środku

  • Avatar
    Baska
    Opublikowane 2020-03-19 6:14 AM 0Polubienia

    Gofry sa przepyszne. Dodalam wiecej przypraw ale to nie zmienia faktu, ze maja fajna konsystencje. Sa chrupiace na zewnatrz i mieciutkie w srodku 🙂 najwazniejsza opinia meza – bardzo smaczne

  • Avatar
    Klaudia
    Opublikowane 2020-03-26 8:50 AM 0Polubienia

    Najlepsze gofry w moim życiu, które zawsze wychodzą! Dziękuję Ci bardzo za przepis :))

  • Avatar
    Doris
    Opublikowane 2020-06-29 8:18 PM 0Polubienia

    Gofry wyszły bardzo dobre, nadają się nawet do zjedzenia na słodko. Z dżemem również pyszne 🙂

  • Avatar
    Magdalena
    Opublikowane 2020-10-27 11:35 AM 0Polubienia

    Pyyyyszne

  • Avatar
    Diana
    Opublikowane 2021-01-25 12:25 PM 0Polubienia

    A czym można zamienić mąkę owsianą (alergia)?:)

    • Ewa Ługowska
      Ewa Ługowska
      Opublikowane 2021-01-25 2:37 PM 0Polubienia

      Spróbuj tą, którą możesz (tylko nie skrobia i mąka ziemniaczana). Każdą zmianę należy wcześniej przetestować, ale w tym wypadku przepis nie jest zbyt skomplikowany, więc wszystko powinno działać.

Zostaw komentarz

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.