Ciasto na bezglutenowe gofry marchewkowe z górą warzyw robię raz, a goframi zajadamy się przez 5 dni. Zazwyczaj grają główną rolę podczas obiadu lub kolacji.  Towarzyszą im zawsze świeże warzywa: sałaty, kiełki, awokado, pomidorki koktajlowe lub te, które akurat mam pod ręką. Gofry zastępują pieczywo, ale dla odmiany mają w sobie całkiem sporo marchewki.

Można je zabrać ze sobą do pracy/szkoły. Należy je tylko wcześniej wystudzić, gdyż gorące zamknięte w pojemniku szybko zmiękną. Przydatne są szczególnie latem, gdy ochota na świeże warzywa znacznie wzrasta.  Stanowią ciekawe urozmaicenie codziennych posiłków.

Bezglutenowe gofry marchewkowe z górą warzyw

Składniki (10-15 gofrów):

– 300 g marchewki startej na tarce (oczka średnie, mają powstać wióry)

– 1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę

– 100 ml dowolnego oleju do obróbki termicznej + olej do smarowania gofrownicy

– 400 g mąki ryżowej

– 60 g mąki owsianej

– 170 g skrobi ziemniaczanej (wymiennie: mąka ziemniaczana, skrobia kukurydziana lub mąka z tapioki)

– 2 łyżki lnu mielonego (siemię lniane mielone)

– 2 łyżki octu

– płaska łyżeczka sody

– sól i pieprz do smaku

– woda lub mleko roślinne

Dodatki:

– rukola lub roszponka

– awokado

– pomidorki koktajlowe

– kiełki

– bazylia

– czarnuszka do posypania

  1. Wszystkie składniki wrzucamy do jednej dużej misy i dokładnie mieszamy. Powinna powstać gęsta masa.
  2. Gofrownicę rozgrzewamy, smarujemy olejem i nakładamy porcję ciasta.
  3. Smażymy, aż skórka zbrązowieje.

Uwagi:

Ciasto powinno być gęste. W razie potrzeby należy dodać więcej mąki lub wody.

Gotowe ciasto przechowujemy w lodówce do pięciu dni.

Na zdrowie! :)

Sprawdź też przepis na inne gofry bezglutenowe.

Zostaw komentarz

  1. Magdalena 2019-05-11 at 11:32 - Reply

    Troszkę zmieniłam sobie proporcje mąki i dodałam swoich przypraw, Gofry są przepyszne! :) Co najważniejsze, nie są jakby surowe w środku

    • Ewa Ługowska 2019-05-11 at 11:59 - Reply

      Bardzo się cieszę!

  2. Baska 2020-03-19 at 06:14 - Reply

    Gofry sa przepyszne. Dodalam wiecej przypraw ale to nie zmienia faktu, ze maja fajna konsystencje. Sa chrupiace na zewnatrz i mieciutkie w srodku :) najwazniejsza opinia meza – bardzo smaczne

    • Ewa Ługowska 2020-03-19 at 07:39 - Reply

      Bardzo się cieszę! :))) Wiadomo! Mąż jest jak wyrocznia smaku. :)))

  3. Klaudia 2020-03-26 at 08:50 - Reply

    Najlepsze gofry w moim życiu, które zawsze wychodzą! Dziękuję Ci bardzo za przepis :))

  4. Doris 2020-06-29 at 20:18 - Reply

    Gofry wyszły bardzo dobre, nadają się nawet do zjedzenia na słodko. Z dżemem również pyszne :)

    • Ewa Ługowska 2020-06-30 at 07:20 - Reply

      Cudownie! :)

  5. Magdalena 2020-10-27 at 11:35 - Reply

    Pyyyyszne

  6. Diana 2021-01-25 at 12:25 - Reply

    A czym można zamienić mąkę owsianą (alergia)?:)

    • Ewa Ługowska 2021-01-25 at 14:37 - Reply

      Spróbuj tą, którą możesz (tylko nie skrobia i mąka ziemniaczana). Każdą zmianę należy wcześniej przetestować, ale w tym wypadku przepis nie jest zbyt skomplikowany, więc wszystko powinno działać.

  7. Monika 2021-06-24 at 17:18 - Reply

    A ile tej wody lub mleka należy dodać? :)

    • Ewa Ługowska 2021-06-24 at 18:54 - Reply

      Tyle by powstała konsystencja widoczna na nagraniu.

  8. Justyna 2021-07-07 at 10:39 - Reply

    Moje dziecko uczulone jest na marchewkę, czy można użyć innego warzywa np. cukinii?

    • Ewa Ługowska 2021-07-08 at 12:25 - Reply

      Cukinia ma dużo więcej wody. Bardziej poleciłabym buraka, ale możesz spróbować też z cukinią.

  9. Monika 2021-10-14 at 14:06 - Reply

    Gofry rewelacyjnie pyszne :-) Pyszne w każdej opcji: na sucho, z masłem orzechowym (bez cukru), z mięciutkim awokado, ogórkiem zielonym i kiełkami.
    No cudowny przepis ;-)

    • Ewa Ługowska 2021-10-14 at 15:49 - Reply

      Miód na serce! :))) Smacznego. :)

  10. Gabriela 2022-03-13 at 11:09 - Reply

    Zrobiłam gofry marchewkowe wyszły przepyszne trochę zmieniłam skład mąk bo nie miałam ryżowej,poczęstowałam kolegę który nie je takich smakołyków bardzo mu smakowało

    • Ewa Ługowska 2022-03-15 at 13:27 - Reply

      Miód na serce. Gratuluję udanego testu! :)

  11. Katarzyna 2022-10-08 at 17:26 - Reply

    Ile mogą mieć kcal?:)

  12. Kasia 2023-06-09 at 00:55 - Reply

    Co mogłam zrobić źle, że wyszły bardzo twarde? Miękkie w środku, ale bardzo twarde na zewnątrz. Są przepyszne, nie chcę z nich rezygnować, więc będę bardzo wdzięczna za pomoc :)
    Pozdrawiam
    Kasia

    • Ewa Ługowska 2023-06-12 at 13:43 - Reply

      Hej! Ja bym spróbowała piec je krócej. :)