Bezglutenowe gofry marchewkowe z górą warzyw

Ciasto na bezglutenowe gofry marchewkowe z górą warzyw robię raz, a goframi zajadamy się przez 5 dni. Zazwyczaj grają główną rolę podczas obiadu lub kolacji.  Towarzyszą im zawsze świeże warzywa: sałaty, kiełki, awokado, pomidorki koktajlowe lub te, które akurat mam pod ręką. Gofry zastępują pieczywo, ale dla odmiany mają w sobie całkiem sporo marchewki.

Można je zabrać ze sobą do pracy/szkoły. Należy je tylko wcześniej wystudzić, gdyż gorące zamknięte w pojemniku szybko zmiękną. Przydatne są szczególnie latem, gdy ochota na świeże warzywa znacznie wzrasta.  Stanowią ciekawe urozmaicenie codziennych posiłków.

Bezglutenowe gofry marchewkowe z górą warzyw

Składniki (10-15 gofrów):

– 300 g marchewki startej na tarce (oczka średnie, mają powstać wióry)

– 1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę

– 100 ml dowolnego oleju do obróbki termicznej + olej do smarowania gofrownicy

– 400 g mąki ryżowej

– 60 g mąki owsianej

– 170 g skrobi ziemniaczanej (wymiennie: mąka ziemniaczana, skrobia kukurydziana lub mąka z tapioki)

– 2 łyżki lnu mielonego (siemię lniane mielone)

– 2 łyżki octu

– płaska łyżeczka sody

– sól i pieprz do smaku

– woda lub mleko roślinne

Dodatki:

– rukola lub roszponka

– awokado

– pomidorki koktajlowe

– kiełki

– bazylia

– czarnuszka do posypania

  1. Wszystkie składniki wrzucamy do jednej dużej misy i dokładnie mieszamy. Powinna powstać gęsta masa.
  2. Gofrownicę rozgrzewamy, smarujemy olejem i nakładamy porcję ciasta.
  3. Smażymy, aż skórka zbrązowieje.

Uwagi:

Ciasto powinno być gęste. W razie potrzeby należy dodać więcej mąki lub wody.

Gotowe ciasto przechowujemy w lodówce do pięciu dni.

Na zdrowie! 🙂

Sprawdź też przepis na inne gofry bezglutenowe.

21 Komentarze

  • Magdalena
    Opublikowane 2019-05-11 11:32 0Polubienia

    Troszkę zmieniłam sobie proporcje mąki i dodałam swoich przypraw, Gofry są przepyszne! 🙂 Co najważniejsze, nie są jakby surowe w środku

  • Baska
    Opublikowane 2020-03-19 06:14 0Polubienia

    Gofry sa przepyszne. Dodalam wiecej przypraw ale to nie zmienia faktu, ze maja fajna konsystencje. Sa chrupiace na zewnatrz i mieciutkie w srodku 🙂 najwazniejsza opinia meza – bardzo smaczne

  • Klaudia
    Opublikowane 2020-03-26 08:50 0Polubienia

    Najlepsze gofry w moim życiu, które zawsze wychodzą! Dziękuję Ci bardzo za przepis :))

  • Doris
    Opublikowane 2020-06-29 20:18 0Polubienia

    Gofry wyszły bardzo dobre, nadają się nawet do zjedzenia na słodko. Z dżemem również pyszne 🙂

  • Magdalena
    Opublikowane 2020-10-27 11:35 0Polubienia

    Pyyyyszne

  • Diana
    Opublikowane 2021-01-25 12:25 0Polubienia

    A czym można zamienić mąkę owsianą (alergia)?:)

    • Ewa Ługowska
      Opublikowane 2021-01-25 14:37 0Polubienia

      Spróbuj tą, którą możesz (tylko nie skrobia i mąka ziemniaczana). Każdą zmianę należy wcześniej przetestować, ale w tym wypadku przepis nie jest zbyt skomplikowany, więc wszystko powinno działać.

  • Monika
    Opublikowane 2021-06-24 17:18 0Polubienia

    A ile tej wody lub mleka należy dodać? 🙂

  • Justyna
    Opublikowane 2021-07-07 10:39 0Polubienia

    Moje dziecko uczulone jest na marchewkę, czy można użyć innego warzywa np. cukinii?

    • Ewa Ługowska
      Opublikowane 2021-07-08 12:25 0Polubienia

      Cukinia ma dużo więcej wody. Bardziej poleciłabym buraka, ale możesz spróbować też z cukinią.

  • Monika
    Opublikowane 2021-10-14 14:06 0Polubienia

    Gofry rewelacyjnie pyszne 🙂 Pyszne w każdej opcji: na sucho, z masłem orzechowym (bez cukru), z mięciutkim awokado, ogórkiem zielonym i kiełkami.
    No cudowny przepis 😉

  • Gabriela
    Opublikowane 2022-03-13 11:09 0Polubienia

    Zrobiłam gofry marchewkowe wyszły przepyszne trochę zmieniłam skład mąk bo nie miałam ryżowej,poczęstowałam kolegę który nie je takich smakołyków bardzo mu smakowało

  • Katarzyna
    Opublikowane 2022-10-08 17:26 0Polubienia

    Ile mogą mieć kcal?:)

  • Kasia
    Opublikowane 2023-06-09 00:55 0Polubienia

    Co mogłam zrobić źle, że wyszły bardzo twarde? Miękkie w środku, ale bardzo twarde na zewnątrz. Są przepyszne, nie chcę z nich rezygnować, więc będę bardzo wdzięczna za pomoc 🙂
    Pozdrawiam
    Kasia

Zostaw komentarz


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Verified by MonsterInsights