Ciasto na bezglutenowe gofry marchewkowe z górą warzyw robię raz, a goframi zajadamy się przez 5 dni. Zazwyczaj grają główną rolę podczas obiadu lub kolacji. Towarzyszą im zawsze świeże warzywa: sałaty, kiełki, awokado, pomidorki koktajlowe lub te, które akurat mam pod ręką. Gofry zastępują pieczywo, ale dla odmiany mają w sobie całkiem sporo marchewki.
Można je zabrać ze sobą do pracy/szkoły. Należy je tylko wcześniej wystudzić, gdyż gorące zamknięte w pojemniku szybko zmiękną. Przydatne są szczególnie latem, gdy ochota na świeże warzywa znacznie wzrasta. Stanowią ciekawe urozmaicenie codziennych posiłków.
Bezglutenowe gofry marchewkowe z górą warzyw
Składniki (10-15 gofrów):
– 300 g marchewki startej na tarce (oczka średnie, mają powstać wióry)
– 1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę
– 100 ml dowolnego oleju do obróbki termicznej + olej do smarowania gofrownicy
– 400 g mąki ryżowej
– 60 g mąki owsianej
– 170 g skrobi ziemniaczanej (wymiennie: mąka ziemniaczana, skrobia kukurydziana lub mąka z tapioki)
– 2 łyżki lnu mielonego (siemię lniane mielone)
– 2 łyżki octu
– płaska łyżeczka sody
– sól i pieprz do smaku
– woda lub mleko roślinne
Dodatki:
– rukola lub roszponka
– awokado
– pomidorki koktajlowe
– kiełki
– bazylia
– czarnuszka do posypania
- Wszystkie składniki wrzucamy do jednej dużej misy i dokładnie mieszamy. Powinna powstać gęsta masa.
- Gofrownicę rozgrzewamy, smarujemy olejem i nakładamy porcję ciasta.
- Smażymy, aż skórka zbrązowieje.
Uwagi:
Ciasto powinno być gęste. W razie potrzeby należy dodać więcej mąki lub wody.
Gotowe ciasto przechowujemy w lodówce do pięciu dni.
Na zdrowie! 🙂
Sprawdź też przepis na inne gofry bezglutenowe.
21 Komentarze
Magdalena
Troszkę zmieniłam sobie proporcje mąki i dodałam swoich przypraw, Gofry są przepyszne! 🙂 Co najważniejsze, nie są jakby surowe w środku
Ewa Ługowska
Bardzo się cieszę!
Baska
Gofry sa przepyszne. Dodalam wiecej przypraw ale to nie zmienia faktu, ze maja fajna konsystencje. Sa chrupiace na zewnatrz i mieciutkie w srodku 🙂 najwazniejsza opinia meza – bardzo smaczne
Ewa Ługowska
Bardzo się cieszę! :))) Wiadomo! Mąż jest jak wyrocznia smaku. :)))
Klaudia
Najlepsze gofry w moim życiu, które zawsze wychodzą! Dziękuję Ci bardzo za przepis :))
Doris
Gofry wyszły bardzo dobre, nadają się nawet do zjedzenia na słodko. Z dżemem również pyszne 🙂
Ewa Ługowska
Cudownie! 🙂
Magdalena
Pyyyyszne
Diana
A czym można zamienić mąkę owsianą (alergia)?:)
Ewa Ługowska
Spróbuj tą, którą możesz (tylko nie skrobia i mąka ziemniaczana). Każdą zmianę należy wcześniej przetestować, ale w tym wypadku przepis nie jest zbyt skomplikowany, więc wszystko powinno działać.
Monika
A ile tej wody lub mleka należy dodać? 🙂
Ewa Ługowska
Tyle by powstała konsystencja widoczna na nagraniu.
Justyna
Moje dziecko uczulone jest na marchewkę, czy można użyć innego warzywa np. cukinii?
Ewa Ługowska
Cukinia ma dużo więcej wody. Bardziej poleciłabym buraka, ale możesz spróbować też z cukinią.
Monika
Gofry rewelacyjnie pyszne 🙂 Pyszne w każdej opcji: na sucho, z masłem orzechowym (bez cukru), z mięciutkim awokado, ogórkiem zielonym i kiełkami.
No cudowny przepis 😉
Ewa Ługowska
Miód na serce! :))) Smacznego. 🙂
Gabriela
Zrobiłam gofry marchewkowe wyszły przepyszne trochę zmieniłam skład mąk bo nie miałam ryżowej,poczęstowałam kolegę który nie je takich smakołyków bardzo mu smakowało
Ewa Ługowska
Miód na serce. Gratuluję udanego testu! 🙂
Katarzyna
Ile mogą mieć kcal?:)
Kasia
Co mogłam zrobić źle, że wyszły bardzo twarde? Miękkie w środku, ale bardzo twarde na zewnątrz. Są przepyszne, nie chcę z nich rezygnować, więc będę bardzo wdzięczna za pomoc 🙂
Pozdrawiam
Kasia
Ewa Ługowska
Hej! Ja bym spróbowała piec je krócej. 🙂