Bezglutenowe gofry marchewkowe z górą warzyw

Ciasto na bezglutenowe gofry marchewkowe z górą warzyw robię raz, a goframi zajadamy się przez 5 dni. Zazwyczaj grają główną rolę podczas obiadu lub kolacji.  Towarzyszą im zawsze świeże warzywa: sałaty, kiełki, awokado, pomidorki koktajlowe lub te, które akurat mam pod ręką. Gofry zastępują pieczywo, ale dla odmiany mają w sobie całkiem sporo marchewki.

Można je zabrać ze sobą do pracy/szkoły. Należy je tylko wcześniej wystudzić, gdyż gorące zamknięte w pojemniku szybko zmiękną. Przydatne są szczególnie latem, gdy ochota na świeże warzywa znacznie wzrasta.  Stanowią ciekawe urozmaicenie codziennych posiłków.

Bezglutenowe gofry marchewkowe z górą warzyw

Składniki (10-15 gofrów):

– 300 g marchewki startej na tarce (oczka średnie, mają powstać wióry)

– 1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę

– 100 ml dowolnego oleju do obróbki termicznej + olej do smarowania gofrownicy

– 400 g mąki ryżowej

– 60 g mąki owsianej

– 170 g skrobi ziemniaczanej (wymiennie: mąka ziemniaczana, skrobia kukurydziana lub mąka z tapioki)

– 2 łyżki lnu mielonego (siemię lniane mielone)

– 2 łyżki octu

– płaska łyżeczka sody

– sól i pieprz do smaku

– woda lub mleko roślinne

Dodatki:

– rukola lub roszponka

– awokado

– pomidorki koktajlowe

– kiełki

– bazylia

– czarnuszka do posypania

  1. Wszystkie składniki wrzucamy do jednej dużej misy i dokładnie mieszamy. Powinna powstać gęsta masa.
  2. Gofrownicę rozgrzewamy, smarujemy olejem i nakładamy porcję ciasta.
  3. Smażymy, aż skórka zbrązowieje.

Uwagi:

Ciasto powinno być gęste. W razie potrzeby należy dodać więcej mąki lub wody.

Gotowe ciasto przechowujemy w lodówce do pięciu dni.

Na zdrowie! 🙂

Sprawdź też przepis na inne gofry bezglutenowe.

21 Komentarze

  • Magdalena
    Opublikowane 2019-05-11 11:32 0Polubienia

    Troszkę zmieniłam sobie proporcje mąki i dodałam swoich przypraw, Gofry są przepyszne! 🙂 Co najważniejsze, nie są jakby surowe w środku

  • Baska
    Opublikowane 2020-03-19 06:14 0Polubienia

    Gofry sa przepyszne. Dodalam wiecej przypraw ale to nie zmienia faktu, ze maja fajna konsystencje. Sa chrupiace na zewnatrz i mieciutkie w srodku 🙂 najwazniejsza opinia meza – bardzo smaczne

  • Klaudia
    Opublikowane 2020-03-26 08:50 0Polubienia

    Najlepsze gofry w moim życiu, które zawsze wychodzą! Dziękuję Ci bardzo za przepis :))

  • Doris
    Opublikowane 2020-06-29 20:18 0Polubienia

    Gofry wyszły bardzo dobre, nadają się nawet do zjedzenia na słodko. Z dżemem również pyszne 🙂

  • Magdalena
    Opublikowane 2020-10-27 11:35 0Polubienia

    Pyyyyszne

  • Diana
    Opublikowane 2021-01-25 12:25 0Polubienia

    A czym można zamienić mąkę owsianą (alergia)?:)

    • Ewa Ługowska
      Opublikowane 2021-01-25 14:37 0Polubienia

      Spróbuj tą, którą możesz (tylko nie skrobia i mąka ziemniaczana). Każdą zmianę należy wcześniej przetestować, ale w tym wypadku przepis nie jest zbyt skomplikowany, więc wszystko powinno działać.

  • Monika
    Opublikowane 2021-06-24 17:18 0Polubienia

    A ile tej wody lub mleka należy dodać? 🙂

  • Justyna
    Opublikowane 2021-07-07 10:39 0Polubienia

    Moje dziecko uczulone jest na marchewkę, czy można użyć innego warzywa np. cukinii?

    • Ewa Ługowska
      Opublikowane 2021-07-08 12:25 0Polubienia

      Cukinia ma dużo więcej wody. Bardziej poleciłabym buraka, ale możesz spróbować też z cukinią.

  • Monika
    Opublikowane 2021-10-14 14:06 0Polubienia

    Gofry rewelacyjnie pyszne 🙂 Pyszne w każdej opcji: na sucho, z masłem orzechowym (bez cukru), z mięciutkim awokado, ogórkiem zielonym i kiełkami.
    No cudowny przepis 😉

  • Gabriela
    Opublikowane 2022-03-13 11:09 0Polubienia

    Zrobiłam gofry marchewkowe wyszły przepyszne trochę zmieniłam skład mąk bo nie miałam ryżowej,poczęstowałam kolegę który nie je takich smakołyków bardzo mu smakowało

  • Katarzyna
    Opublikowane 2022-10-08 17:26 0Polubienia

    Ile mogą mieć kcal?:)

  • Kasia
    Opublikowane 2023-06-09 00:55 0Polubienia

    Co mogłam zrobić źle, że wyszły bardzo twarde? Miękkie w środku, ale bardzo twarde na zewnątrz. Są przepyszne, nie chcę z nich rezygnować, więc będę bardzo wdzięczna za pomoc 🙂
    Pozdrawiam
    Kasia

Zostaw komentarz


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.