Bezglutenowe, wegańskie bułeczki z makiem i cukrem-pudrem z ksylitolu

Już za kilka dni Wigilia. Pewnie większość z Was ma przemyślane menu świąteczne.  Jeszcze tylko ostatnie zakupy i będzie można zabrać się za lepienie pierogów, pieczenie ciast i przygotowywanie innych wspaniałości.  Zanim jednak to nastąpi, można skusić się na kilka makowych łakoci. Zapraszam na pyszne bezglutenowe, wegańskie bułeczki z makiem i cukrem-pudrem z ksylitolu. Z pewnością umilą czas oczekiwania na pierwszą gwiazdkę. 🙂

mak, wigilia, bezglutenowe bułeczki, bezglutenowy makowiec, weganizm, wegańskie przepisy, wegańskie bułeczki z makiem

Bezglutenowe, wegańskie bułeczki z makiem i cukrem-pudrem z ksylitolu

Składniki (16 sztuk):

– 100 g mąki gryczanej

– 100 g mąki ryżowej

– 50 g skrobi ziemniaczanej

– 50 g mąki owsianej GF

– 30 g mielonego siemienia lnianego

– 30 – 40 g wybranej substancji słodzącej (ksylitol, erytrol)

– drożdże suche 7 g

– 1 łyżeczka cynamonu

– około 200-300 ml ciepłego mleka roślinnego

– 2 gruszki np. konferencyjne starte na tarce na śrenich oczkach

–  olej do smażenia

 

Składniki na nadzienie makowe:

– 50 g maku mielonego

– 30 g rodzynek

– 40 g orzechów włoskich (rozdrobnionych)

– otarta skórka z  połowy cytryny

– syrop daktylowy lub ksylitol do posłodzenia

– około 200 ml wody do ugotowania maku

 

Do posypania:

– cukier-puder z ksylitolu (do kupienia przez Insternet lub w sklepach z żywnością ekologiczną)

 

Nadzienie makowe:

  1. Mak gotujemy, aż wsiąknie woda. Do ugotowanego maku dodajemy skórkę z cytryny, rozdrobnione orzechy oraz rodzynki. Mieszamy i gotujemy jeszcze około 10 minut. Na koniec dosładzamy.

Ciasto:

  1. Suche składniki mieszamy w dużej misce, dodajemy stopniowo podgrzane mleko i dokładnie mieszamy. Na koniec dodajemy gruszki i ponownie mieszamy. Ciasto powinno być gęste, ale i z możliwością swobodnego połączenia składników.
  2. Gotowe ciasto przykrywamy ściereczka i odstawiamy na godzinę w ciepłe, nieprzewiewne miejsce. Po tym czasie powinno być już wyrośnięte i prawie dwukrotnie zwiększyć swoją objętość.
  3. Rozgrzewamy olej na patelni, dłonie natłuszczamy olejem. Łyżką nabieramy porcję ciasta, delikatnie spłaszczamy, na środek nakładamy nadzienie makowe, zawijamy ciasto w ten sposób, by mak znalazł się w środku i formujemy płaskie placuszki. Bułeczki powinny urosnąć na patelni. Smażymy z obu stron.

 

Uwagi:
Mleko do ciasta nie może być gorące. Najlepiej sprawdzić to wkładając do niego palec.
Nie przygotowujemy uformowanych placuszków na zapas, tylko każdorazowo forujemy tyle, by zmieściły się na patelni.
Bułeczki przekręcamy tylko dwa razy, nie klepiemy ciasta i nie ugniatamy ciasta na patelni.

Na zdrowie! 🙂

3 Komentarze

Zostaw komentarz


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.