Bezglutenowy chleb słonecznikowy bez drożdży

Przyznaję. Wątpiłam… Za każdym razem, gdy publikowałam bezglutenowe pieczywo, otrzymywałam pytanie o drożdże. I za każdym razem odpowiadałam (z wyjątkiem chleba z ziaren), że chleb bez glutenu musi być na drożdżach (zakwas to też drożdże) i nie ma innej opcji. Jakoś musi urosnąć! Nawet bezglutenowy chleb słonecznikowy bez drożdży:)

Moje podejście zmieniło się w chwili, gdy sama musiałam je odstawić.  Uwielbiam pieczywo, wypieki i drożdże. Lubię ich smak, to jak rosną i cudownie spulchniają ciasto.  Sam proces wyrabiania chleba sprawia mi ogromną przyjemność. Jednak doskonale wiem, że mi nie służą i powinnam ich unikać. Gdy dostałam potwierdzenie moich przypuszczeń na papierze, stwierdziłam, że czas zakasać rękawy i w końcu znaleźć sposób na wyczekiwany przez wiele osób chleb bez użycia drożdży.

Nieskromnie mówiąc udało mi się osiągnąć wymarzony efekt już za pierwszym razem. Znajomość mąk bezglutenowych, ich struktur i właściwości sprawia, że moje eksperymenty dużo częściej cieszą się powodzeniem. Testy potwierdziłam jeszcze kilka razy i każdy z chlebów wychodził równie puszysty, mięciutki i smaczny jak ten bezglutenowy chleb słonecznikowy.

Tajemnicą tego bezglutenowego chleba słonecznikowego  jest po pierwsze bezglutenowy proszek do pieczenia. Po drugie moja ukochana łupina babki jajowatej (łuska babki jajowatej), która pięknie spulchnia i napowietrza ciasto.  Dzięki temu tworzy się wspaniała struktura i charakterystyczne dla chleba dziurki. Niestety mimo, że jest powszechnie dostępna, wiele osób ma z nią spory problem. Łupina babki jajowatej to błonnik. Można ją kupić w supermarketach na działach ze zdrową żywnością, sklepach ekologicznych, czasem nawet w aptekach  i na 100 % w Internecie. Najtańsza , którą znalazłam jest marki Targroch 0,5 kg kosztuje około 17 zł.  Ta babka ma jedną wadę. Ciemnieje w wypiekach, dlatego jeśli chcecie zrobić np. pierogi bezglutenowe ( przepis w e-booku) polecam użyć np. łuski babki jajowatej firmy Pięć Przemian. W tym przypadku nie można jej niczym zamienić. Możecie eksperymentować i robić swoje wersje tego chleba, ale to właśnie babka jajowata gra tu główną rolę. Trzeba po prostu się przełamać  i ją zamówić. Kurier dojeżdża w każdy zakątek Polski więc nie ma miejsca na wymówki.

Bezglutenowy chleb słonecznikowy bez drożdży – chleb bez glutenu

Składniki:

–  200 g mąki gryczanej

– 100 g skrobi ziemniaczanej lub mąki z tapioki

– 30 g łupiny babki jajowatej

– 4 łyżeczki proszku do pieczenia GF

– 70 g pestek słonecznika

– sól do smaku

– sok z ½ cytryny

– 3 łyżki oleju rzepakowego

– 300-500 ml ciepłej wody

  1. Suche składniki wsypujemy do miski i dokładnie mieszamy łyżką.
  2. Dodajemy sok z cytryny, olej oraz stopniowo wodę i zagniatamy dłońmi ciasto.
  3. Gotowe ciasto kładziemy do blaszki (28×10) wyłożonej papierem do pieczenia, dokładnie formujemy przy pomocy zwilżonych dłoni.
  4. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na 50 minut. Pieczemy z termoobiegiem.
  5. Studzimy na kratce.

Uwagi:

Konsystencja ciasta jest gęsta i pulchna. Ciasto może delikatnie lepić się do dłoni.

Wody dolewamy tyle, by ciasto było miękkie, ale zwarte.

Na zdrowie! 🙂

Zerknij też jak zrobić chleb bezglutenowy gryczano-owsiany.

Inne filmy dostępne na kanale  YouTube

112 Komentarze

  • Bogna
    Opublikowane 2019-01-10 07:17 0Polubienia

    Z całą pewnością spróbuję. Nie myślałaś jednak o całkowitym odstawieniu oleju rzepakowego że względu na dużą zawartość rundapu?

    • Ewa Ługowska
      Opublikowane 2019-01-10 11:08 0Polubienia

      Używa różnych naprzemiennie, bo każdy olej ma swoich zwolenników i przeciwników. Trudno się w tym połapać. Czekam na chlebowe wieści.

  • Asia
    Opublikowane 2019-01-10 08:16 0Polubienia

    Czy mogę pominąć słonecznik w przepisie?

  • Kamila
    Opublikowane 2019-01-10 08:57 0Polubienia

    Ile to 30 g? Tak w przeliczeniu na łyżeczki/łyżki?

  • Marta
    Opublikowane 2019-01-10 15:25 0Polubienia

    Czym mogę zastąpić sok z cytryny?

  • Han
    Opublikowane 2019-01-10 17:11 0Polubienia

    🙂 dziękuje za przepis 🙂 wytłumacz mi proszę co oznacza studzic na kratce?:)?

    • Ewa Ługowska
      Opublikowane 2019-01-10 18:14 0Polubienia

      W piekarniku jest kratka na którą stawia się blaszke z chlebem/ciastem. Chleb powinno się studzić na niej, żeby dobrze odparował i skórka była chrupiąca.

  • Ania
    Opublikowane 2019-01-11 14:11 0Polubienia

    Twoje przepisy sa genialneDziekuje bo juz skorzystałam nieraz, a za makowcem wrecz przepadam

  • Ania
    Opublikowane 2019-01-11 14:40 0Polubienia

    Ewa, czy nasiona babki jajowatej i luska babki jajowatej to to samo, czy jednak co innego?

    • Ewa Ługowska
      Opublikowane 2019-01-11 15:44 0Polubienia

      Nasiona to inaczej całe ziarna, a łuska to tylko ich część.

      • Marysia
        Opublikowane 2020-03-23 08:34 0Polubienia

        A czy nasiona też można użyć w jakiejś konfiguracji? Mam je w spiżarni, chciałabym upiec chleb, a czas oczekiwania na realizację zamówień w wielu ekosklepach w czasie pandemii jest dość przerażający… Proszę o radę 🙂

        • Ewa Ługowska
          Opublikowane 2020-03-23 10:45 0Polubienia

          Nie powinno być z tym problemu. Proszę próbować. 🙂

          • Marysia
            Opublikowane 2020-03-31 08:06 0Polubienia

            Będę próbować! Zastanawiam się jednak czy nasiona babki zmielić?

          • Ewa Ługowska
            Opublikowane 2020-03-31 14:31 0Polubienia

            To innym produkt, ale możesz spróbować.

  • Roma
    Opublikowane 2019-01-12 05:06 0Polubienia

    Muszę przyznać, ze tez czekałam na ten przepis 🙂 bardzo za niego dziękuje!! Mam natomiast pytanie – czy można zastąpić proszek do pieczenia sodą oczyszczoną?

    • Ewa Ługowska
      Opublikowane 2019-01-12 08:41 0Polubienia

      Cieszę się, że mogłam się przydać.Mozna zastąpić. Tylko musisz sobie proporcje dobre dobrać, żeby nie czuć było sody, a chleb urusł.

  • Ilona
    Opublikowane 2019-01-12 08:25 0Polubienia

    A czy ta łuska jest konieczna ?

  • Agnieszka
    Opublikowane 2019-01-13 06:09 0Polubienia

    Dzień dobry. Wczoraj upieklam ten chleb. Nie miałam mąki gryczanej to zrobiłam z żytniej. Pomysł fajny. Następnym razem dodam jakiś ziół, więcej przypraw. Brakowało mi smaku. Za mało dałam soli. Ogólnie to kupuję ten przepis i jeszcze wypróbuje z mąką gryczaną.

    • Ewa Ługowska
      Opublikowane 2019-01-13 07:48 0Polubienia

      Hej 🙂 Cieszę się, że udało się upiec chleb i fajnie, że tak eksperymentujesz. Trzymam kciuki za dalsze próby.

  • Ania
    Opublikowane 2019-01-14 07:56 0Polubienia

    Nie wyszło 🙁
    Wlałam wodę i wyszło trochę rzadkie. Tzn. nie wiem czy to źle. Po prostu założyłam, że zagniata sie ciasto o stalej konsystencji (jak na pierogi czy kruche ciasto). Ponieważ wyszło raczej rzadkawe to dodałam mąki. Wyszedł ubity suchar 🙁

    • Ewa Ługowska
      Opublikowane 2019-01-14 08:59 0Polubienia

      Aneczko, bardzo mi przykro. Wody należy dolewać stopniowo, żeby kontrolować jej ilość. Jeśli dodałaś mąki, to proporcje się zmieniły… To na co trzeba zwrócić uwagę, to ilość wody. W przepisie podane jest jak ma wyglądać konsystencja. Chlebek wyszedł już wielu osobom (cały czas dostaje zdjęcia) więc trochę cierpliwości i z pewnością wyjdzie również Tobie. Trzymam kciuki.

  • Kamila
    Opublikowane 2019-01-14 11:32 0Polubienia

    Ewa, a jeśli nie mam piekarnika z termoobiegiem?

  • Joanna
    Opublikowane 2019-01-15 21:32 0Polubienia

    Aż 4 łyżeczki proszku do pieczenia? Bardzo dużo jak na taką ilość mąki. Czy GF oznacza bezglutenowy czy to jakaś specjalna firma?

    • Ewa Ługowska
      Opublikowane 2019-01-16 07:03 0Polubienia

      GF (gluten free) oznacz produkt bezglutenowy, ale możesz dodać dowolny. Mąki bezglutenowe są cięższe, dlatego dodaje więcej proszku. Jeśli dla Ciebie to za dużo, możesz zrobić własną wersję. Powodzenia!

  • KAROLINA
    Opublikowane 2019-01-17 09:18 0Polubienia

    Mnie nie urósł w ogóle 🙁

    • Ewa Ługowska
      Opublikowane 2019-01-17 09:33 0Polubienia

      To ciekawe… Dodałaś proszku do pieczenia? Chleby rosną i wychodzą pięknie więc coś musiało pójśc nie tak. Nie poddawaj się! Trzymam kciuki. 🙂

  • KAROLINA
    Opublikowane 2019-01-17 15:04 0Polubienia

    Tak, oczywiście dodałam tyle co w przepisie – włożyłam do piekarnika i tylko popękał z wierzchu, lecz nie wyrósł. W środku upieczony, nie zakalec, ale nie wyrośnięty tak pięknie jak na zdjęciu. Zrobiłam jeszcze jeden dzisiaj z Pani strony – ten z ziemniakami. Tu na drożdżach troszkę ruszył do góry ale się zatrzymał – po upieczeniu przekroiłam i zakalec :/ Teraz piekę trzeci, taki jak prawie zawsze u mnie, z gotowej mieszanki. A zależało mi na tym, żeby już sie trochę usamodzielnić w pieczeniu i robić coś własnego 🙂 Niestety nie jest to takie proste… :/

  • KAROLINA
    Opublikowane 2019-01-17 15:33 0Polubienia

    Małe sprostowanie – przepraszam, ale ten chlebek z ziemniakami to nie od Pani – za dużo mam stron pootwieranych i podobnych graficznie i trochę mi się pomieszało. No ale żaden z robionych dzisiaj chlebów nie wyszedł mi

  • KAROLINA
    Opublikowane 2019-01-18 08:45 0Polubienia

    Najczęściej wyrabiam mikserem z łopatkami do mieszania, nie do ubijania. A jak konsystencja na to nie pozwala, bo jest np za gęste, to ugniatam ręką, tak jak zwykłe drożdżowe się wyrabia.

  • KAROLINA
    Opublikowane 2019-01-18 11:58 0Polubienia

    Ten z Pani przepisu wyrabiałam mikserem, ponieważ konsystencja mi na to pozwalała – ale dodałam mniej wody niż w przepisie (ok. 300ml), ponieważ sugerowałam się wskazówką, że ciasto jest raczej gęste. Czułam, że gdybym dolała więcej mogłoby być za rzadkie, nawet wówczas gdyby babka zaczęła nabierać gęstości. Natomiast ten z ziemniakami to mieszałam łyżką drewnianą, a potem już rękami – chociaż pod koniec wyrabiania doszłam do wniosku, że też mogłam użyć miksera, ale robiłam pierwszy raz więc się powstrzymałam.

  • Patrycja
    Opublikowane 2019-01-20 17:32 0Polubienia

    Robiłam chleb już dwa razy i za każdym razem wychodził bardzo zbity i wilgotny w środku. Za pierwszym razem dodałam ok 400ml wody i 4 łyżeczki sody tak jak sugeruje przepis, przy drugim podejściu zmniejszyłam ilości wody do ok 300ml i dodałam dodatkowo łyżeczkę sody oraz chleb dodatków przebywał 30 min dłużej w piekarniku.
    Nie wiem cóż czynię niepoprawnie.

    Myślałam też czy powodem tego może nie być przypadkiem mąka gryczana – mielę bowiem zwykłą kaszę gryczaną niepaloną.
    Jeżeli w tym leży sedno moich niepowodzeń na jaką mąkę radzisz mi zamienić wspomnianą mąkę gryczaną? 🙂

    Serdecznie pozdrawiam!

    • Ewa Ługowska
      Opublikowane 2019-01-20 17:43 0Polubienia

      O matulu!!! W przepisie jest proszek do pieczenia. 4 łyżeczki sody to bardzo dużo na taką ilość mąki. Sama soda nic nie daje, trzeba ją aktywować kwasem np. sokiem z cytryny w odpowiedniej ilośći. Rodzaj mąki ma ogromne znaczene. Jeśli mielisz ją sama to trzeba dostosować do niej ilość wody. Nie wiem jaka jest jej grubość i chłonność. Czy dodajesz łupiny/łuski babki jajowatej? Mąkę gryczną możesz kupić dowolną. Polecam jasną/białą. Trzymam kciuki.

  • Patrycja
    Opublikowane 2019-01-20 18:29 0Polubienia

    Owszem dodaje łupiny babki jajowatej, tak jak sok z cytryny, przy drugim podejściu pokusiłam się nawet o dodanie łyżeczki octu jabłkowego 🙂

    A jeżeli nie gryczana to jaka mąka teoretcznie mogłaby być najlepszym zamiennikiem? 🙂

    Pozdrawiam 🙂

  • Patrycja
    Opublikowane 2019-01-20 18:31 0Polubienia

    Ojej! Wkradł mi się błąd! Nie soda a proszek do pieczenia. 😀

    • Ewa Ługowska
      Opublikowane 2019-01-20 19:33 0Polubienia

      Ufff 🙂 Nigdy nie robiłam z innej mąki. Gryczana jest najłatwiejsza w pieczeniu więc polecam najpierw zrobić z gryczaną. Chleb musi być pulchny już przy wyrabianiu. Chyba zrobię transmisję z wyrabiania tego chleba…

    • Ewa Ługowska
      Opublikowane 2019-01-20 19:55 0Polubienia

      Właśnie dodałam zdjęcia chleba w wykonaniu kilku wspaniałych kobiet, które zamieściły swoje dzieła na Instagramie. Zerknij proszę pod koniec artykułu.

  • Anna
    Opublikowane 2019-01-21 10:43 0Polubienia

    Upiekłam chlebek i jest genialny 🙂 Prosty, szybki do przygotowania i ta chrupiąca skórka!!! Nawet mój mąż się zachwyca, a on jest z tych co uwielbiają tradycyjne wypieki :). Zostało mi pół chlebka, więc pokroiłam na kromki i zamroziłam. Sprawdzam czy po odmrożeniu będzie równie smaczny:)
    Dziękuję za przepis!

  • Jowita
    Opublikowane 2019-01-30 12:43 0Polubienia

    Ewo, czy podczas pieczenia chleba wstawić do gorącego piekarnika naczynie z wodą? Praktykujesz to? Studzisz chleb przy zamkniętych drzwiach piekarnika, czy lekko je uchylasz?

  • Jowita
    Opublikowane 2019-01-30 12:54 0Polubienia

    Ewo, czy podczas pieczenia wstawić do gorącego piekarnika naczynie z wodą? Praktykujesz to? Studzić chleb przy zamkniętych drzwiczkach piekarnika, czy lepiej je otworzyć?

    • Ewa Ługowska
      Opublikowane 2019-01-30 13:09 0Polubienia

      W tym przypadku tego nie robiłam. Skórka w świeżym chlebie jest dla mnie wystarczająco chrupiąca, ale oczywiście warto jest eksperymentować. 🙂

  • Natalia
    Opublikowane 2019-02-03 18:37 0Polubienia

    Hej, ciekawy jest ten przepis i chciałabym spróbować go upiec. Martwi mnie tylko cytryna. Czy można ją pominąć? Czy to niezbędny składnik? pozdrawiam

  • Gosia
    Opublikowane 2019-02-04 17:47 0Polubienia

    Piekłam już drugi raz i mi nie wyszedł. Wszystko zrobiłam jak w przepisie. Pierwsza próba zakalec, pewnie za dużo wody dodałam. Druga próba nic nie urosło, tyle dobrze, że nie ma zakalca. Biegnę do sklepu po łuskę babki i próba trzecia. W końcu musi się udać.

    • Ewa Ługowska
      Opublikowane 2019-02-04 20:59 0Polubienia

      Jutro o 12 będzie relacja z pieczenia chleba na Facebooku i Instagramie. Zapraszam, może to coś pomoże. 🙂

  • Sylwia
    Opublikowane 2019-02-21 13:52 0Polubienia

    Mam pytanie – czy zamiast droższy bezglutenowych moge dodać zakwas? Jeśli tak to ile?
    Mam zakwas piekarski od Bionat i szukam mu zastosowania 😉

    • Ewa Ługowska
      Opublikowane 2019-04-02 13:28 0Polubienia

      Możesz użyć zakwas. Jednak musisz sama sprawdzić proporcje. Prawdopodobnie jest informacja na opakowaniu. Powodenia! 🙂

  • Malgorzata
    Opublikowane 2019-03-04 14:14 0Polubienia

    Dzień dobry. Czy ten chleb wyszedłby z mąki jaglanej lub owsianej? Od pół roku jestem na diecie belzglutenowej, nie wolno mi również jeść drożdży, od tego czasu piekę chleb z kaszy gryczanej, ale po tym czasie mam serdecznie dość smaku gryki, stąd pytanie 😉

  • Mery
    Opublikowane 2019-03-11 10:02 0Polubienia

    Witam robie wszystko według przepisu a ciasto wychodZi gumowate i zbite. Co robię zle?

    • Ewa Ługowska
      Opublikowane 2019-03-11 12:05 0Polubienia

      Ciasto już po wyrobienie powinno być puszyste i elastyczne. Później tylko zwiększa objętość. Czy taka konsystencja jest u Pani?

  • Monika
    Opublikowane 2019-03-18 18:51 0Polubienia

    Strasznie gorzki mi wyszedł…dałam pomieszane babki luski i nasiona…czy to może przez to?

    • Ewa Ługowska
      Opublikowane 2019-03-18 19:38 0Polubienia

      To pierwsze takie zgłoszenie więc to pewnie wina składników. Żaden z dodanych nie powinnien wywołać takiego efektu.

  • Monika
    Opublikowane 2019-03-18 23:37 0Polubienia

    Bardzo dziękuję za odpowiedź 🙂
    Dziwna sprawa bo po jakoś godzinie zjadłam znów i już nie było gorzkie… znaczy po prostu jak za pierwszym razem zjadłam to miałam taki bardzo gorzki posmak w ustach…po drugiej bułce (bo bułki zrobiłam) już nie. Zobaczmy jutro..

  • Daria
    Opublikowane 2019-04-30 18:00 0Polubienia

    czym mogę zastąpić mąkę z tapioki?

  • Daria
    Opublikowane 2019-05-03 16:55 0Polubienia

    W sęk w tym, że nie mogę skrobi

  • Kinga
    Opublikowane 2019-06-14 10:18 0Polubienia

    Smak cudowny ale konsystencja wałka do ciasta. Przeczytałam wszystkie komentarze i podejrzewam, że mój błąd jest natury techniczno-mechanicznej . Ponieważ składniki połączyły się bardzo dobrze, chleb szybko trafił do pieca… Niestety nie urósł ani odrobinki. Poje pytanie: Jak długo powinno się takie ciasto wyrabiać? Oczywiście mąka mące nie równa- ale tak plus/ minus, w przybliżeniu?

    • Ewa Ługowska
      Opublikowane 2019-06-14 10:27 0Polubienia

      Wyrabiam, aż wszystkie składniki ładnie się połączą. Trwa to dosłownie chwilę. Nie mam pojęcia czemu tak jest. Rozmawiałam ostatnio z piekarnią, która piecze ten chleb z mojego przepisu i raz wychodzi dobrze, a raz źle. Nie wiem czmu, bo u mnie zawsze jest idealny…

  • Kinga
    Opublikowane 2019-06-14 14:44 0Polubienia

    OK, dziękuję za szybką odpowiedź. Będę próbować.

  • Kinga
    Opublikowane 2019-06-14 20:33 0Polubienia

    Udało się!!! Urósł i jest puszysty. Wychwyciłam dwa błędy: poprzednio temp pieca była za niska bo piekłam bez termoobiegu i dodałam za mało cytryny

  • Asia
    Opublikowane 2019-07-26 12:51 0Polubienia

    Czy łupina nasienna babki jajowatej to jest to samo co łupina babki jajowatej? Znalazłam coś takiego w aptece po sąsiedzku, ale nie wiem, czy to jest to samo.

  • Joanna
    Opublikowane 2019-08-11 18:35 0Polubienia

    Najlepsze chleb bezglutenowy i bez drożdży jaki jadlam – smakuje niemalże jak normalny! Byłam zmęczona tymi gliniastymi chlebami na zakwasie, przestalam jeść już chleb z rozpaczy, a tu taka perełka. Dziękuję za ten przepis! Co do samego przygotowania-przez moment myślałam, że zepsułam, bo trochę 'przelałam' wody, ale uratowałam – dodałam trochę mąki i jakoś się zbiło. Robiłam na sodzie i słonecznik (sezam także) zrobił się brązowo-zielony, jakieś propozycje dlaczego? 😀

    • Ewa Ługowska
      Opublikowane 2019-08-12 12:28 0Polubienia

      Cieszę się bardzo, że smakowało. 🙂 Może to być kwestia łupiny babki jajowatej. Jakiej marki produktu użyłaś?

  • Izabela
    Opublikowane 2019-09-08 21:44 0Polubienia

    Mi niestety wyszedł zakalec. Nie wiem co mogło być przyczyną. Wszystko robiłam jak w przepisie. Z pewnością spróbuję jeszcze raz

  • Karolina
    Opublikowane 2019-09-22 10:28 0Polubienia

    Witam Czy jest sposób by tak szybko nie twardniał?

    • Ewa Ługowska
      Opublikowane 2019-09-22 16:13 0Polubienia

      On właściwie, z tego co pamiętam, długo trzyma wilgoć… Najdłużej świeżość utrzymują chleby na zakwasie. Na blogu znajdziesz przepis. A ten chlebek możesz trzymać w torebce foliowej. Żeby go odświeżyć należy podgrzać kromkę na suchej patelni pod przykryciem. Daj znać, czy się udało. 🙂

  • Angela
    Opublikowane 2019-10-10 14:36 0Polubienia

    Jesteś wielka ! uratowałaś wielu ludzi, którzy nie mogą jeść glutenu. Jestem Ci mega wdzięczna za ten przepis bo jest prosty i pyyszny ! Wszyscy w pracy zgarneli przepis !;))
    Jedyne co zmieniłam w przepisie to jednak robie go na drożdżach. Jeszcze raz dziekuje i życze wszystkiego dobrego!

  • Inez
    Opublikowane 2019-10-16 03:28 0Polubienia

    Hej 🙂 czy zamiast nasion babki jajowatej mogę dodać błonnik witalny?

    • Ewa Ługowska
      Opublikowane 2019-10-16 09:59 0Polubienia

      W przepisie jest łupina nie nasiona. w tym przepisie jest to bardzo ważne i nie podlega wymianie. Możesz oczywiście eksperymentować, co oczywiście zawsze polecam. 🙂

  • Inez
    Opublikowane 2019-10-16 12:10 0Polubienia

    No tak, miałam na myśli łuskę, a napisałam drugie 😉 spojrzałam na skład mojego błonnika- 20% łuska babki jajowatej, 80% nasiona babki płesznik… No cóż, na ebayu nie mogę znaleźć, a bardzo chcę spróbować tego chleba, jeśli będzie ciężki i zbity to nic, większość chlebów bezglutenowych taka jest i nie przeszkadza mi to 🙂 dam znać jak wyszło, pozdrawiam 🙂

  • Inez
    Opublikowane 2019-10-16 17:32 0Polubienia

    Wyszedł idealny, nawet mojemu chłopakowi smakował, dziękuję za przepis!

  • Agata
    Opublikowane 2019-11-05 12:10 0Polubienia

    Mój chleb wyszedł z częściowym zakalcem? Co zrobiłam nie tak?

  • Aga
    Opublikowane 2019-11-26 22:18 0Polubienia

    Za pierwszym razem wyszedł super, za drugim częściowo zakalec a za trzecim razem cały zakalec… :/ co robię nie tak ??

  • Sylwia
    Opublikowane 2019-12-08 06:50 0Polubienia

    Ewa, mam dwa pytanka 🙂
    1. Mam taką mieszankę: 80% łupina babki płesznik i 20% babki jajowatej. Nada to się czy muszę oddzielać ziarenka jak Kopciuszek?
    2. Czy w miejsce maki gryczanej mogę po prostu zmielić białą kaszę gryczaną w młynku?
    Pozdrawiam!

    • Ewa Ługowska
      Opublikowane 2019-12-08 08:11 0Polubienia

      Hej 🙂
      1. Ten chleb nie należy do najłatwiejszych dlatego lepiej dodać samą łuskę.
      2. Jeśli zmielisz na drobną mąkę, to może zadziać.
      Eksperymentuj. Może wyjdzie lepiej. 🙂

  • Sylwia
    Opublikowane 2020-01-08 08:36 0Polubienia

    Czy olej rzepakowy można zastąpić kokosowym???

  • Kasia
    Opublikowane 2020-04-03 10:09 0Polubienia

    Czy mogę zrobić ten chleb z mąki gotowej chlebowej? (bo takie mam dostępne z Schar Mix B i Dunkel, zwykle mieszam je obie ale do tej pory robiłam na drożdżach a teraz na gwałt musze spróbować co innego….).

  • Sylwia
    Opublikowane 2020-04-17 15:12 0Polubienia

    Ewciu, zrobiłam chlebek i wyszedł baardzo smaczny <3 Jest bardziej zbity i zwarty niż twój (nie ma takiej dziurawej struktury) i zastanawiam się, co mogło pójść nie tak…konsystencja wydawała się ok i jedyne co zamieniłam to sok z cytryny na łyżkę octu. W każdym razie przepis na pewno do powtórzenia, dziękuję! :*

  • Agnieszka
    Opublikowane 2020-05-17 17:14 0Polubienia

    A jak bym chciała ten chlebek upiec na drożdżach to ile ich dodać?

  • Agnieszka
    Opublikowane 2020-07-04 11:17 0Polubienia

    Chleb rzeczywiscie najsmaczniejszy ze wszystkich bezglutewych jakie robiłam, ale mimo chyba już z 10 prób, zawsze wychodzi zakalec.. Tzn pięknie wyrasta w piecu a po wyjęciu zupełnie siada. Robię wszystko jak w przepisie i na filmie, nie mam pojęcia dlaczego się tak dzieje… 🙁

    • Ewa Ługowska
      Opublikowane 2020-07-06 11:03 0Polubienia

      Hmmmm pradopodobnie to kwestia ilości płynów lub piekarnika. Może sprawdź z mniejszą ilością wody. A tak soją drogą, to może czas na bezglutenowy chleb na zakwasie/drożdżach? Zapraszam na warsztaty wakacyjne: https://misamocy.pl/sklep/

      • Agnieszka
        Opublikowane 2020-07-16 12:10 0Polubienia

        Nie poddałam się. Tym razem zmieniłam blaszkę, tzn zamiast silikonowej formy zwykła blaszka i papier. Bingo! Wyszedł PERFEKCYJNY. JAK Z PANI ZDJĘCIA

        • Ewa Ługowska
          Opublikowane 2020-07-16 14:10 0Polubienia

          Brawo! Cudownie! Miód na serce. Taka niby drobnostka, a ma ogromne znaczenie. W blaszce piecze się zupełnie inaczej niż silikonie. Moim zdanie inaczej też smakuje. Ale się cieszę!

  • Agata
    Opublikowane 2020-07-24 07:31 0Polubienia

    Niestety kolejny raz wyszedł mi na spodzie zakalec, nie wiem co jest nie tak

    • Ewa Ługowska
      Opublikowane 2020-07-24 12:31 0Polubienia

      Ważne jest żeby dopracować konsystencję i jak w powyższym komentarzu widać blaszka również ma zanczenie.

  • Ewa
    Opublikowane 2020-09-13 06:21 0Polubienia

    Czy mogę zastąpić łupinę babki jajowatej płesznikiem? Córka nie może jeść babki. Bardzo proszę o poradę.

  • Ola
    Opublikowane 2021-01-05 11:36 0Polubienia

    Czy zamiast mąki gryczanej, mogę dodać ziemniaczaną albo ryżową?

    • Ewa Ługowska
      Opublikowane 2021-01-05 13:46 0Polubienia

      Ziemniaczanej z pewnością nie można traktować jako zamiennik. Z ryżową musisz przetestować.

  • Natalia
    Opublikowane 2021-05-17 16:28 0Polubienia

    Bardzo dobry chlebek. Bardzo dziękuję za przepis. Przerobiłam przepis na termomiksery:
    Składniki:
     200 g mąki gryczanej
     100 g skrobi ziemniaczanej lub mąki z tapioki
     30 g łupin babki jajowatej (3 lekko czubate łyżki)
     4 łyżeczki proszku do pieczenia bg (18 g)
     70 g pestek słonecznika (to tylko dodatek, można pominąć)
     1 łyżeczka soli
     sok z ½ cytryny lub 2 łyżki octu jabłkowego
     3 łyżki oliwy
     300-500 ml wody (u mnie 300 ml i było ok)
    Sposób przygotowania:

     Dopasować kawałek papieru do pieczenia do foremki (28×10 cm). Zgnieść papier w kulę, lekko zamoczyć w wodzie, rozprostować, strzepnąć nadmiar wody i wyłożyć formę do pieczenia. W ten sposób nie męczymy się z wysuwającym się papierem z foremki.
     Piekarnik włączyć na 180 stopni – termoobieg.
     Do naczynia dodać mąkę gryczaną, skrobię ziemniaczaną, łupiny babki jajowatej, proszek do pieczenia, słonecznik, sól. Wymieszać 20 sek./obr. 3.
     Dodać ocet, oliwę i 250 ml lekko ciepłej wody. Mieszać 30 sek./obr. 1.
     Dodać 50 ml lekko ciepłej wody i ugniatać 1 min./obr. 2. (program – ugniatanie). Sprawdzić konsystencję ciasta. Powinno być gęste i spulchnione. Może lepić się do dłoni. Ciasto powinno być miękkie, ale zwarte. W razie potrzeby dodać odrobinę wody i ugniatać jeszcze 30-60 sek.
     Nawilżonymi wodą dłońmi wyciągnąć ciasto z naczynia, uformować rękoma długi wałek i przełożyć do formy do pieczenia.
     Naoliwionymi rękoma wygładzić wałek ciasta i rozciągnąć po formie. Szybko wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 50 minut w 180 stopniach – termoobieg. Po tym czasie wyjąć z formy, odlepić papier do pieczenia i studzić na kratce.

    UWAGI:
     Podobno ten chleb powinien być pieczony w normalnej blaszce, nie w silikonowej.
     Zamiast 4 łyżeczek proszku do pieczenia, można dać 7 g drożdży instant.
     Jeśli chleb wychodzi zwarty bez dziurkowanej struktury wewnątrz, następnym razem można dodać odrobinę więcej wody.
    Wyszedł bardzo dobry, nie urósł spektakularnie, można go kroić cieniutko, ważne żeby nie rozpłaszczać wałka za bardzo, lepiej dać mniejszą formę, by chleb był wyższy.

Zostaw komentarz

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.