Chleb z mąki gryczanej

Powyższe zdjęcie kojarzy mi się ze żniwami na wsi i czasem, kiedy moja babcia wypiekała chleb. Ten tradycyjny, pieczony w piecu chlebowym wyglądał jak ten chleb z mąki gryczanej. Był ciemny, razowy z brązową skórką. Pamiętam, jak będąc małą dziewczynką, zazdrościłam rówieśniczkom, które jadły białe pieczywo. Wtedy wydawało mi się, że jest to coś o wiele lepszego od tego, z którym ja miałam swoje szkolne kanapki.  A teraz marzę o tym, który babcia wyrabiała w wielkiej drewnianej dzieży i piekła w piecu. Do dziś pamiętam jego strukturę, kolor i smak.  Człowiek z biegiem czasu robi się coraz bardziej sentymentalny… 🙂  Zapraszam na pyszny bezglutenowy chleb z mąki gryczanej.

 

Składniki:

– 500 g mąki gryczanej

– 3 łyżki mąki owsianej bezglutenowej

– 3 łyżki mąki ziemniaczanej

– 800 ml letniej wody

– ½ szklanki jogurtu roślinnego (opcjonalnie)

– 2 łyżki mielonego siemienia lnianego

– 2 łyżki łupiny babki jajowatej

– opakowanie suchych drożdży  7g

– 1 płaska łyżeczka soli

– olej rzepakowy do wysmarowania blaszki i chleba

 

  1. Suche składniki łączymy, dodajemy jogurt i wodę. Wyrabiamy chleb.
  2. Ciasto wykładamy na blaszkę wysmarowaną olejem i obsypaną mąką. Odstawiamy na 1h do wyrośnięcia.
  3. Pieczemy godzinę w temperaturze 190 stopni.

Bezglutenowy chleb z mąki gryczanej polecam zjeść z wegańskim smalcem http://misamocy.pl/smalec-weganski-ze-skwarkami/

Inną moją propozycję na bezglutenowy chleb znajdziesz TUTAJ

Na zdrowie! 🙂

 

4 Komentarze

  • Śledzenie: Letnie kanapki wypełnione warzywami z sosem czosnkowym na bazie nerkowców - Misa Mocy
  • Bea
    Opublikowane 2019-02-12 16:30 0Polubienia

    Nie wspominasz, jaka powinna byc konsystencji ciasto podczas wyrabiania i czy używasz cała ilość wody.Wiem że konsystencja jest bardzo ważna i ciasto powinno być jak budyń albo i nawet śmietana i takze lepkie inaczej wyjdzie zakalec albo zbite i mokre pytałam się już o to na twoim instangram ale niestety nie doczekałam się odpowiedzi

  • Anna
    Opublikowane 2020-05-12 17:06 0Polubienia

    Witam serdecznie.
    Mam tylko nasiona babki płesznik, a w przepisie jest łupina babki jajowatej. Czy moge to zastosować w przepisach do wypieku chleba i nie tylko, jako zamiennik?

    • Ewa Ługowska
      Opublikowane 2020-05-14 07:06 0Polubienia

      To tak jakbyś zamiast mielonego siemienia użyjesz nasiona. Możesz użyć, ale nie uzyskasz pożądanego efektu.

Zostaw komentarz

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.