Powyższe zdjęcie kojarzy mi się ze żniwami na wsi i czasem, kiedy moja babcia wypiekała chleb. Ten tradycyjny, pieczony w piecu chlebowym wyglądał jak ten chleb z mąki gryczanej. Był ciemny, razowy z brązową skórką. Pamiętam, jak będąc małą dziewczynką, zazdrościłam rówieśniczkom, które jadły białe pieczywo. Wtedy wydawało mi się, że jest to coś o wiele lepszego od tego, z którym ja miałam swoje szkolne kanapki. A teraz marzę o tym, który babcia wyrabiała w wielkiej drewnianej dzieży i piekła w piecu. Do dziś pamiętam jego strukturę, kolor i smak. Człowiek z biegiem czasu robi się coraz bardziej sentymentalny… 🙂 Zapraszam na pyszny bezglutenowy chleb z mąki gryczanej.
Składniki:
– 500 g mąki gryczanej
– 3 łyżki mąki owsianej bezglutenowej
– 3 łyżki mąki ziemniaczanej
– 800 ml letniej wody
– ½ szklanki jogurtu roślinnego (opcjonalnie)
– 2 łyżki mielonego siemienia lnianego
– 2 łyżki łupiny babki jajowatej
– opakowanie suchych drożdży 7g
– 1 płaska łyżeczka soli
– olej rzepakowy do wysmarowania blaszki i chleba
- Suche składniki łączymy, dodajemy jogurt i wodę. Wyrabiamy chleb.
- Ciasto wykładamy na blaszkę wysmarowaną olejem i obsypaną mąką. Odstawiamy na 1h do wyrośnięcia.
- Pieczemy godzinę w temperaturze 190 stopni.
Bezglutenowy chleb z mąki gryczanej polecam zjeść z wegańskim smalcem http://misamocy.pl/smalec-weganski-ze-skwarkami/
Inną moją propozycję na bezglutenowy chleb znajdziesz TUTAJ
Na zdrowie! 🙂
6 Komentarze
Bea
Nie wspominasz, jaka powinna byc konsystencji ciasto podczas wyrabiania i czy używasz cała ilość wody.Wiem że konsystencja jest bardzo ważna i ciasto powinno być jak budyń albo i nawet śmietana i takze lepkie inaczej wyjdzie zakalec albo zbite i mokre pytałam się już o to na twoim instangram ale niestety nie doczekałam się odpowiedzi
Anna
Witam serdecznie.
Mam tylko nasiona babki płesznik, a w przepisie jest łupina babki jajowatej. Czy moge to zastosować w przepisach do wypieku chleba i nie tylko, jako zamiennik?
Ewa Ługowska
To tak jakbyś zamiast mielonego siemienia użyjesz nasiona. Możesz użyć, ale nie uzyskasz pożądanego efektu.
Paula
Czy bez tych łupin również chleb się uda ? Ewentualnie czy można je zmielić, bo z przyczyn zdrowotnych nie mogę żadnych nasion spożywać.
Ewa Ługowska
Pewnie się uda ale straci na jakości. To ważny składnik.