Chleb z mąki gryczanej

Powyższe zdjęcie kojarzy mi się ze żniwami na wsi i czasem, kiedy moja babcia wypiekała chleb. Ten tradycyjny, pieczony w piecu chlebowym wyglądał jak ten chleb z mąki gryczanej. Był ciemny, razowy z brązową skórką. Pamiętam, jak będąc małą dziewczynką, zazdrościłam rówieśniczkom, które jadły białe pieczywo. Wtedy wydawało mi się, że jest to coś o wiele lepszego od tego, z którym ja miałam swoje szkolne kanapki.  A teraz marzę o tym, który babcia wyrabiała w wielkiej drewnianej dzieży i piekła w piecu. Do dziś pamiętam jego strukturę, kolor i smak.  Człowiek z biegiem czasu robi się coraz bardziej sentymentalny… 🙂  Zapraszam na pyszny bezglutenowy chleb z mąki gryczanej.

 

Składniki:

– 500 g mąki gryczanej

– 3 łyżki mąki owsianej bezglutenowej

– 3 łyżki mąki ziemniaczanej

– 800 ml letniej wody

– ½ szklanki jogurtu roślinnego (opcjonalnie)

– 2 łyżki mielonego siemienia lnianego

– 2 łyżki łupiny babki jajowatej

– opakowanie suchych drożdży  7g

– 1 płaska łyżeczka soli

– olej rzepakowy do wysmarowania blaszki i chleba

 

  1. Suche składniki łączymy, dodajemy jogurt i wodę. Wyrabiamy chleb.
  2. Ciasto wykładamy na blaszkę wysmarowaną olejem i obsypaną mąką. Odstawiamy na 1h do wyrośnięcia.
  3. Pieczemy godzinę w temperaturze 190 stopni.

Bezglutenowy chleb z mąki gryczanej polecam zjeść z wegańskim smalcem http://misamocy.pl/smalec-weganski-ze-skwarkami/

Inną moją propozycję na bezglutenowy chleb znajdziesz TUTAJ

Na zdrowie! 🙂

 

6 Komentarze

  • Śledzenie: Letnie kanapki wypełnione warzywami z sosem czosnkowym na bazie nerkowców - Misa Mocy
  • Bea
    Opublikowane 2019-02-12 16:30 0Polubienia

    Nie wspominasz, jaka powinna byc konsystencji ciasto podczas wyrabiania i czy używasz cała ilość wody.Wiem że konsystencja jest bardzo ważna i ciasto powinno być jak budyń albo i nawet śmietana i takze lepkie inaczej wyjdzie zakalec albo zbite i mokre pytałam się już o to na twoim instangram ale niestety nie doczekałam się odpowiedzi

  • Anna
    Opublikowane 2020-05-12 17:06 0Polubienia

    Witam serdecznie.
    Mam tylko nasiona babki płesznik, a w przepisie jest łupina babki jajowatej. Czy moge to zastosować w przepisach do wypieku chleba i nie tylko, jako zamiennik?

    • Ewa Ługowska
      Opublikowane 2020-05-14 07:06 0Polubienia

      To tak jakbyś zamiast mielonego siemienia użyjesz nasiona. Możesz użyć, ale nie uzyskasz pożądanego efektu.

      • Paula
        Opublikowane 2022-12-14 14:49 0Polubienia

        Czy bez tych łupin również chleb się uda ? Ewentualnie czy można je zmielić, bo z przyczyn zdrowotnych nie mogę żadnych nasion spożywać.

Zostaw komentarz

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.