Zrobienie zakwasu na żurek jest dziecinne proste. Właściwie to zakwas robi się sam. Nie trzeba go mieszać ani pilnować. Wystarczy wsypać do słoika mąkę oraz przyprawy i zalać wodą. Po 3-4 dniach będzie już gotowy. Po tym czasie, w miejscu gdzie jest mąka, powinny pojawić się małe pęcherzyki powietrza, a cała mikstura przyjemnie pachnieć żurkiem.
Zakwas z tego przepisu wyszedł mi za pierwszym razem, dlatego z przyjemnością się nim dzielę. Żurek z jego dodatkiem smakuje obłędnie. Smak jest bardzo głęboki i wyrazisty. Po prostu pycha! Przepis na żurek z użyciem tego zakwasu pojawi się na blogu za kilka dni. Będę o tym informować na mediach społecznościowych. Powodzenia!
Bezglutenowy zakwas na żurek
Składniki (słoik 1l)
– 10 nasion kminu
– 4 liście laurowe
– 4 ziarna ziela angielskiego
– 6 ziaren pieprzu
– kilka kawałków suszonych grzybów
– 3 ząbki czosnku
– 2 łyżeczki soli
– 200 g mąki ryżowej
– 700 ml wody
- Do litrowego słoika wrzucamy wszystkie przyprawy. Na przyprawy wsypujemy mąkę i zalewamy 700 ml letniej, przegotowanej wody. Bardzo delikatnie mieszamy.
- Słoik przykrywamy gazą, zabezpieczmy gumką i odstawiamy ciepłe miejsce. Po 3-4 dniach zakwas powinien być gotowy.
- Przechowujemy w lodówce w zamkniętym słoiku.
Uwagi:
Zakwasu wystarczy na około 2-3 litry żurku.
Na zdrowie! 🙂
4 Komentarze
Wandzia
Czy mogą być grzyby shiitake? Nie mam innych.
Ewa Ługowska
Myślę, że tak. 🙂
Wiktoria
Czy kmin jest niezbędny ?
Ewa Ługowska
Nie. To tylko dodatek.