Bezglutenowy zakwas na żurek

Zrobienie zakwasu na żurek jest dziecinne proste. Właściwie to zakwas robi się sam. Nie trzeba go mieszać ani pilnować. Wystarczy wsypać do słoika mąkę oraz przyprawy i zalać wodą.  Po 3-4 dniach będzie już gotowy. Po tym czasie, w miejscu gdzie jest mąka, powinny pojawić się małe pęcherzyki powietrza, a cała mikstura przyjemnie pachnieć żurkiem.

Zakwas z tego przepisu wyszedł mi za pierwszym razem, dlatego z przyjemnością się nim dzielę.  Żurek z jego dodatkiem smakuje obłędnie. Smak jest bardzo głęboki i wyrazisty. Po prostu pycha! Przepis na żurek z użyciem tego zakwasu pojawi się na blogu za kilka dni. Będę o tym informować na mediach społecznościowych. Powodzenia!

 

Bezglutenowy zakwas na żurek

Składniki (słoik 1l)

– 10 nasion kminu

– 4 liście laurowe

– 4 ziarna ziela angielskiego

– 6 ziaren pieprzu

– kilka kawałków suszonych grzybów

– 3 ząbki czosnku

– 2 łyżeczki soli

– 200 g mąki ryżowej

– 700 ml wody

  1. Do litrowego słoika wrzucamy wszystkie przyprawy. Na przyprawy wsypujemy mąkę i zalewamy 700 ml letniej, przegotowanej wody. Bardzo delikatnie mieszamy.
  2. Słoik przykrywamy gazą, zabezpieczmy gumką i odstawiamy ciepłe miejsce. Po 3-4 dniach zakwas powinien być gotowy.
  3. Przechowujemy w lodówce w zamkniętym słoiku.

Uwagi:

Zakwasu wystarczy na około 2-3 litry żurku.

Na zdrowie! 🙂

4 Komentarze

Zostaw komentarz


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.