żurek, zakwas na żurek, żurek wegański, weganizm, bezglutenu, bezglutenowy żurek, przepis
Obiad Przepisy

Bezglutenowy zakwas na żurek

Dodany przez on Kwiecień 14, 2019

Zrobienie zakwasu na żurek jest dziecinne proste. Właściwie to zakwas robi się sam. Nie trzeba go mieszać ani pilnować. Wystarczy wsypać do słoika mąkę oraz przyprawy i zalać wodą.  Po 3-4 dniach będzie już gotowy. Po tym czasie, w miejscu gdzie jest mąka, powinny pojawić się małe pęcherzyki powietrza, a cała mikstura przyjemnie pachnieć żurkiem.

Zakwas z tego przepisu wyszedł mi za pierwszym razem, dlatego z przyjemnością się nim dzielę.  Żurek z jego dodatkiem smakuje obłędnie. Smak jest bardzo głęboki i wyrazisty. Po prostu pycha! Przepis na żurek z użyciem tego zakwasu pojawi się na blogu za kilka dni. Będę o tym informować na mediach społecznościowych. Powodzenia!

 

Bezglutenowy zakwas na żurek

Składniki (słoik 1l)

– 10 nasion kminu

– 4 liście laurowe

– 4 ziarna ziela angielskiego

– 6 ziaren pieprzu

– kilka kawałków suszonych grzybów

– 3 ząbki czosnku

– 2 łyżeczki soli

– 200 g mąki ryżowej

– 700 ml wody

  1. Do litrowego słoika wrzucamy wszystkie przyprawy. Na przyprawy wsypujemy mąkę i zalewamy 700 ml letniej, przegotowanej wody. Bardzo delikatnie mieszamy.
  2. Słoik przykrywamy gazą, zabezpieczmy gumką i odstawiamy ciepłe miejsce. Po 3-4 dniach zakwas powinien być gotowy.
  3. Przechowujemy w lodówce w zamkniętym słoiku.

Uwagi:

Zakwasu wystarczy na około 2-3 litry żurku.

Na zdrowie! 🙂

TAG
Podobne wpisy

Dodaj odpowiedź

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.