Beztłuszczowe frytki z cukinii w chrupiącej panierce

Beztłuszczowe frytki z cukinii w chrupiącej panierce są obłędne!!!! Idealne na obiad, kolację lub przekąskę i to nie tylko w sezonie cukiniowym. Musisz spróbować!

Pomysł na beztłuszczowe frytki z cukinii w chrupiącej panierce wpadł mi do głowy podczas jednej z naszych wizyt na wsi. A właściwie z warzywniakach naszych rodziców. Uwielbiam tam przebywać i oddawać się bezgranicznej ekstazie nad każdą bulwą, liskiem, korzeniem, owocem, warzywem, czyli generalnie wszystkim, co da się zjeść. Kiedyś mój malutki jeszcze braciszek (teraz już dorosły mężczyzna) naśmiewał się ze mnie, twierdząc, że jestem jak zjąc-zjem wszystko, co wyrasta z ziemi. Coś w tym jest. Na szczęście natura hojnie obdarzyła mnie w proste, duże zęby, więc z tematem gryzienia radzę sobie świetnie. 🙂 Moje umiłowanie do diety roślinnej oraz uzębienie od lat jest moim znakiem rozpoznawczym (i jeszcze pieprzyk na nosie). Jestem z tego bardzo dumna.

Do Warszawy wróciliśmy z pełnym bagażnikiem warzyw i owoców: szpinakiem, rzepą, fasolką, jagodami, czereśniami… i oczywiście kilkoma cukiniami. Na szczęście to dopiero początek sezonu zbiorów, mam w głowie ogrom pomysłów na każde warzywo, każdy owoc i listek. To najcenniejsze skarby ludzkości. Jaram się na maxa!

my na działce
frytki z cukiniii z sosem paprykowym
frytki sposób podania

Beztłuszczowe frytki z cukinii w chrupiącej panierce

Składniki na 2 porcje:

– 1 nieduża cukinia

– 1 łyżka mielonego siemienia lnianego

– około 100 ml wody

– 1 łyżeczka czosnku granulowanego

– 1 łyżeczka papryki wędzonej w proszku

– sól do smaku

– bułka tarta do obtaczania (możesz zrobić z domowego pieczywa)

– odrobinę koperku do posypania

Wykonanie:

  1. Piekarnik rozgrzej do 180 stopni C.
  2. Siemię wsyp do miseczki i zalej ciepłą wodą. Dokładnie wymieszaj. Powinna powstać konsystencja białka jaja kurzego. W razie potrzeby dodaj więcej wody.
  3. Cukinię pokrój w słupki.
  4. Kawałki cukinii obtaczaj w „jaju” z siemienia, a następnie w bułce tartej i układaj na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Całość posyp czosnkiem i papryką.
  5. Włóż blaszkę do piekarnika. Piecz 15 minut z termoobiegiem.
  6. Po wyjęciu posyp solą i koperkiem.

Frytki podawaj z sosami np. śliwkowym, pomidorowym, tzatzykami lub sosem czosnkowym.

Uwagi:

Przyprawy możesz dodać również do siemienia lnianego i razem wymieszać.

Jeśli wolisz frytki z tłuszczem, polecam skropić je oliwą z oliwek już po wyjęciu. Dzięki temu nie straci swoich cennych wartości.

Frytki w sosie

Zostaw komentarz


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.