Błyskawiczny krem z kalafiora z nutą pomarańczy to przedświąteczna wariacja na temat zupy kalafiorowej. Wyraźna nuta pomarańczy sprawia, że to danie idealnie pasuje do świątecznego okresu. Przepis jest szybki i prosty, a głęboki, wyrazisty smak w połączeniu z kremową konsystencją sprawia, że podczas jedzenia trudno powstrzymać się od odgłosów mruczenia.
Z czym kojarzy ci się kalafior? Mogę się założyć, że pierwsze, co przychodzi na myśl, to gotowany, podawany z bułką tartą. W moim domu jadało się go tylko pod dwiema postaciami: gotowany lub w zupie. Dopiero eksperymentując w kuchni, odkryłam jego potencjał. Błyskawiczny krem z kalafiora z nutą pomarańczy to jeden z pomysłów na wykorzystanie tego pysznego warzywa. Może same zupy-kremy nie są żadną nowością, ale połączenie składników jest zupełnie niestandardowe.
Zazwyczaj w wegańskich zupach do zabielania używa się mleka kokosowego. Jest tego jeden minus. Wszystkie zabielane zupy smakują kokosem. Dlatego w tym przepisie postanowiłam wykorzystać fantastyczną właściwość nerkowców, które po zblendowaniu z wodą, a następnie podgrzaniu, zagęszczają się, tworząc budyniową konsystencję. Hindusi na bazie nerkowców budują swoje pyszne sosy, dlatego wbrew pozorom często nie ma w nich nabiału. Można przygotować z nich także deser np. budyń. Orzechy są tłuste, dlatego danie jest bardzo pożywne. Tłuszcz jest również nośnikiem smaku i dzięki któremu potrawa nabiera głębi.
Zdj. Natalia Miedziak-Skonieczna
Do przygotowania błyskawicznego kremu z kalafiora z nutą pomarańczy użyłam szczególnej odmiany kalafiora o zielonym kolorze. Odmiana romanesco jest jeszcze bardzo mało znana w Polsce. Kupiłam ją u Pana Ziółko na warszawskim targu rolnym. Czasem można również kupić tam kalafior fioletowy i pomarańczowy. Ten zestaw kolorystyczny cudownie sprawdza się w surówce lub sałatce. Wystarczy zetrzeć na tarce po kawałeczku każdego z kalafiorów, by stworzyć przepiękne tęczowe danie. Zielone różyczki kalafiora romanesco przypominają trochę choinkę, dlatego świetnie pasuje do świątecznego klimatu.
W zupie równie dobrze sprawdzi się biały kalafior. Białe różyczki przypominają śnieżki. Żeby zachęcić dzieci do zjedzenia zupy, można ułożyć z nich kształt bałwanka i przy pomocy innych warzyw, zrobić nos i guziczki. To będzie pyszna zabawa!
Pomysłów na pyszne kalafiorowe dania jest o wiele więcej. Zajrzyj na stronę przepisy.pl. Znajdziesz tam setki pomysłów na wspaniałe potrawy.
Błyskawiczny krem z kalafiora z nutą pomarańczy
Składniki na 2 porcje:
– 1 mały kalafior
– 2 duże cebule
– 4 ząbki czosnku
– 100 g nerkowca
– sok z ½ pomarańczy
– skórka z 1 pomarańczy
– ½ łyżeczki gałki muszkatołowej
– sól do smaku
– oliwa z oliwek do podsmażenia warzyw
– 1 l wody
Do posypania: kilka różyczek kalafiora, czarnuszka, pieprz czerwony
Do podania: grzanki (opcjonalnie).
Wykonanie:
- Cebulę pokrój w kostkę, czosnek w plasterki, wrzuć do garnka i smaż na oliwie, na średnim ogniu, aż cebulka się zeszkli.
- Kilka ładnych różyczek kalafiora wrzuć do miseczki, zalej wrzątkiem. Odstaw na 5 minut, a następnie odlej.
- Pozostały kalafior podziel na mniejsze części i dorzuć do garnka, do podsmażonej cebuli i czosnku. Dodaj nerkowce, gałkę oraz zalej wszystko wodą. Gotuj, aż kalafior będzie miękki.
- Pomarańczę dokładnie umyj i sparz wrzątkiem. Pod koniec gotowania dodaj delikatnie startą skórkę i sok z pomarańczy, a następnie dokładne zblenduj. Dopraw solą.
- Podgrzewaj (na małym ogniu) około 10 minut. Co jakiś czas mieszaj. Zblendowane nerkowce będą zagęszczać krem.
- Przelej do miseczek, posyp czarnuszką i pieprzem, ułóż różyczki kalafiora.
Uwagi do przepisu:
Nie wyrzucaj liści kalafiora! Są przepyszne i mają smak kapusty. Możesz je użyć do zrobienia zupy lub wywaru warzywnego.
Na zdrowie!
2 Komentarze
Grazyna
Kiedy dodać cebulkę z czosnkiem? Nie zauważyłam nigdzie w przepisie
Ewa Ługowska
Cebula i czosnek to baza zupy. Wszysto gotuję się w jednym garnku. Zrób wszystko w kolejności podanej w instrukcji.