Brukselka jest bardzo niedocenionym warzywem. Te małe pyszne kapustki po pierwsze wyglądają mega uroczo, a po drugie są przepyszne! Wystarczy je dobrze przygotować.
Brukselka z wędzonym tofu i grejpfrutem
Składniki na 2 porcje:
– 600 g brukselki
– 1 grejpfrut
– natka pietruszki
– kilka łyżek oliwy z oliwek
– 1 kostka wędzonego tofu
– 1 ząbek czosnku
– sól i pieprz do smaku
Wykonanie:
- Piekarnik rozgrzej do 200 stopni C.
- Brukselkę umyj, oczyść i przekrój na pół. Przełóż na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, polej oliwą z oliwek, dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, posyp odrobiną soli i pieprzu oraz dokładnie wymieszaj. Włóż do piekarnika na około 30 minut (czas pieczenia dostosuj indywidualnie).
- Grapefruit obierz ze skórki pozostawiając sam miąższ.
- Tofu rozdrobnij w palcach i delikatnie podsmaż na oliwie z oliwek, aż zacznie wydobywać się aromat wędzonki.
- Brukselkę wymieszaj z grejpfrutem, tofu i poszatkowaną natką pietruszki.
Jeśli skusiliście się na większą ilość cytrusów. Polecam przygotować z nich sok. U mnie grejpfrutowo-mandarynkowy. Pyyycha!
Spróbuj również brukselki w delikatnym sosie musztardowym oraz kiszonej brukselki.