Brukselka jest bardzo niedocenionym warzywem. Te małe pyszne kapustki po pierwsze wyglądają mega uroczo, a po drugie są przepyszne! Wystarczy je dobrze przygotować.

BRUKSELKA W MISCE

Brukselka z wędzonym tofu i grejpfrutem

Składniki na 2 porcje:

– 600 g brukselki

– 1 grejpfrut

– natka pietruszki

– kilka łyżek oliwy z oliwek

– 1 kostka wędzonego tofu

– 1 ząbek czosnku

– sól i pieprz do smaku

Wykonanie:

  1. Piekarnik rozgrzej do 200 stopni C.
  2. Brukselkę umyj, oczyść i przekrój na pół. Przełóż na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, polej oliwą z oliwek, dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, posyp odrobiną soli i pieprzu oraz dokładnie wymieszaj. Włóż do piekarnika na około 30 minut (czas pieczenia dostosuj indywidualnie).
  3. Grapefruit obierz ze skórki pozostawiając sam miąższ.
  4. Tofu rozdrobnij w palcach i delikatnie podsmaż na oliwie z oliwek, aż zacznie wydobywać się aromat wędzonki.
  5. Brukselkę wymieszaj z grejpfrutem, tofu i poszatkowaną natką pietruszki.

Jeśli skusiliście się na większą ilość cytrusów. Polecam przygotować z nich sok. U mnie grejpfrutowo-mandarynkowy. Pyyycha!

Spróbuj również brukselki w delikatnym sosie musztardowym oraz kiszonej brukselki.

Zostaw komentarz