Brukselka z wędzonym tofu i grejpfrutem

Brukselka jest bardzo niedocenionym warzywem. Te małe pyszne kapustki po pierwsze wyglądają mega uroczo, a po drugie są przepyszne! Wystarczy je dobrze przygotować.

BRUKSELKA W MISCE

Brukselka z wędzonym tofu i grejpfrutem

Składniki na 2 porcje:

– 600 g brukselki

– 1 grejpfrut

– natka pietruszki

– kilka łyżek oliwy z oliwek

– 1 kostka wędzonego tofu

– 1 ząbek czosnku

– sól i pieprz do smaku

Wykonanie:

  1. Piekarnik rozgrzej do 200 stopni C.
  2. Brukselkę umyj, oczyść i przekrój na pół. Przełóż na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, polej oliwą z oliwek, dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, posyp odrobiną soli i pieprzu oraz dokładnie wymieszaj. Włóż do piekarnika na około 30 minut (czas pieczenia dostosuj indywidualnie).
  3. Grapefruit obierz ze skórki pozostawiając sam miąższ.
  4. Tofu rozdrobnij w palcach i delikatnie podsmaż na oliwie z oliwek, aż zacznie wydobywać się aromat wędzonki.
  5. Brukselkę wymieszaj z grejpfrutem, tofu i poszatkowaną natką pietruszki.

Jeśli skusiliście się na większą ilość cytrusów. Polecam przygotować z nich sok. U mnie grejpfrutowo-mandarynkowy. Pyyycha!

Spróbuj również brukselki w delikatnym sosie musztardowym oraz kiszonej brukselki.

Zostaw komentarz


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.