Budyń dyniowy

W poprzednim poście wspominałam o tym, że w dzieciństwie nie lubiłam dyni gotowanej na mleku. Postanowiłam sprawdzić, czy coś się zmieniło w tym temacie.  Przygotowałam najprostszy przepis, bez specjalnych dodatków i przypraw.  Wystarczy obraną i pokrojoną dynię ugotować w mleku, zblendować i dosłodzić do smaku.  Robi się z tego pięknie pomarańczowy, puszysty krem, bardzo delikatny, ale z wyraźnym smakiem dyni. Pycha! Nie spodziewałam się takiego efektu. Jak dobrze, że nasze kubki smakowe rozwijają się wraz z wiekiem i coraz więcej potraw przypada nam do gustu.  W przeciwnym razie nadal naszym głównym pożywieniem byłaby kaszka manna.  A to dość uboga dieta.

Składniki (2 porcje):

– 400 g obranej i pokrojonej w kostkę  dyni

– 300 ml mleka roślinnego

– ksylitol do smaku

Do garnka z mlekiem wrzucamy dynię i gotujemy, aż zmięknie. Na koniec dodajemy ksylitol i blendujemy na gładko.

Na zdrowie! 🙂

Inne pomysły na dynię znajdziesz tutaj.

Zostaw komentarz


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.