W poprzednim poście wspominałam o tym, że w dzieciństwie nie lubiłam dyni gotowanej na mleku. Postanowiłam sprawdzić, czy coś się zmieniło w tym temacie.  Przygotowałam najprostszy przepis, bez specjalnych dodatków i przypraw.  Wystarczy obraną i pokrojoną dynię ugotować w mleku, zblendować i dosłodzić do smaku.  Robi się z tego pięknie pomarańczowy, puszysty krem, bardzo delikatny, ale z wyraźnym smakiem dyni. Pycha! Nie spodziewałam się takiego efektu. Jak dobrze, że nasze kubki smakowe rozwijają się wraz z wiekiem i coraz więcej potraw przypada nam do gustu.  W przeciwnym razie nadal naszym głównym pożywieniem byłaby kaszka manna.  A to dość uboga dieta.

Składniki (2 porcje):

– 400 g obranej i pokrojonej w kostkę  dyni

– 300 ml mleka roślinnego

– ksylitol do smaku

Do garnka z mlekiem wrzucamy dynię i gotujemy, aż zmięknie. Na koniec dodajemy ksylitol i blendujemy na gładko.

Na zdrowie! :)

Inne pomysły na dynię znajdziesz tutaj.

Zostaw komentarz