W poprzednim poście wspominałam o tym, że w dzieciństwie nie lubiłam dyni gotowanej na mleku. Postanowiłam sprawdzić, czy coś się zmieniło w tym temacie. Przygotowałam najprostszy przepis, bez specjalnych dodatków i przypraw. Wystarczy obraną i pokrojoną dynię ugotować w mleku, zblendować i dosłodzić do smaku. Robi się z tego pięknie pomarańczowy, puszysty krem, bardzo delikatny, ale z wyraźnym smakiem dyni. Pycha! Nie spodziewałam się takiego efektu. Jak dobrze, że nasze kubki smakowe rozwijają się wraz z wiekiem i coraz więcej potraw przypada nam do gustu. W przeciwnym razie nadal naszym głównym pożywieniem byłaby kaszka manna. A to dość uboga dieta.
Składniki (2 porcje):
– 400 g obranej i pokrojonej w kostkę dyni
– 300 ml mleka roślinnego
– ksylitol do smaku
Do garnka z mlekiem wrzucamy dynię i gotujemy, aż zmięknie. Na koniec dodajemy ksylitol i blendujemy na gładko.
Na zdrowie! :)