Budyń nektarynkowy z nektarynkami duszonymi w syropie klonowym jest więcej niż przepyszny! Z dodatkiem sezonowych owoców smakuje jak lato w najlepszej odsłonie. Cudownie urozmaici śniadanie i sprawdzi się jako deser.
Budyń nektarynkowy z nektarynkami duszonymi w syropie klonowym najlepiej wykonać w blenderze wysokoobrotowym lub innym urządzeniu typu Termomix. Ważne, by z migdałów powstało gładkie mleko i nie było gródek. Mój Vitamix świetnie radzi sobie z taką materią i przy wysokich obrotach tak podgrzewa masę, że mogę ugotować budyń bez dodatkowego podgrzewania w garnku. Wszystko robię w jednej maszynie.
Budyń możesz podać na ciepło zaraz po przygotowaniu lub przelać do słoiczków i zabrać ze sobą do pracy jako deser. W obu postaciach jest pyszny!



Budyń nektarynkowy z nektarynkami duszonymi w syropie klonowym
Składniki na 4 porcje:
– 100 g migdałów moczonych min 8h w wodzie
– 50 g skrobi ziemniaczanej
– 2 nektarynki
– ekstrakt waniliowy (opcjonalnie)
– ksylitol do smaku
– 500 ml wody
Karmelizowane nektarynki:
– 2 nektarynki
– 4 łyżki syropu klonowego
Dodatki:
– garść prażonych orzechów włoskich
– sezonowe owoce do ozdoby
– kilka listków mięty
Wykonanie:
- Z nektarynek wyjmij pestkę. Wszystkie składniki na budyń wrzuć do blendera kielichowego i blenduj do czasu uzyskania jednolitej, gładkiej masy. Przelej do garnka, cały czas mieszając, podgrzewaj do uzyskania budyniowej konsystencji (jeśli zrobią się grudki, możesz ponownie zblendować budyń).
- Do drugiego garnka wrzuć przekrojone na pół nektarynki i syrop klonowy. Duś chwilę pod przykryciem.
- Budyń przelej do miseczek, nałóż nektarynki i posyp dodatkami.
Zobacz również przepis na: budyń z nerkowców z gruszką duszoną w burbonie, rozgrzewający budyń dyniowy ze świeżymi owocami.

Wygląda obłędnie i pewnie też tak smakuje , niestety nie mogę jeść owoców pestkowych. Czym można zastąpić nektarynki?
Dobrze, żeby owoce były mięsiste. Mozesz sprobować z truskawkami albo… dynia! Ten dyniowy uwielbiamy.