Budyń nektarynkowy z nektarynkami duszonymi w syropie klonowym

Budyń nektarynkowy z nektarynkami duszonymi w syropie klonowym jest więcej niż przepyszny! Z dodatkiem sezonowych owoców smakuje jak lato w najlepszej odsłonie. Cudownie urozmaici śniadanie i sprawdzi się jako deser.

Budyń nektarynkowy z nektarynkami duszonymi w syropie klonowym najlepiej wykonać w blenderze wysokoobrotowym lub innym urządzeniu typu Termomix. Ważne, by z migdałów powstało gładkie mleko i nie było gródek. Mój Vitamix świetnie radzi sobie z taką materią i przy wysokich obrotach tak podgrzewa masę, że mogę ugotować budyń bez dodatkowego podgrzewania w garnku. Wszystko robię w jednej maszynie.

Budyń możesz podać na ciepło zaraz po przygotowaniu lub przelać do słoiczków i zabrać ze sobą do pracy jako deser. W obu postaciach jest pyszny!

budyń nektarynkowy propozycja podania
pudding nektarynkowy
budyń nektarynkowy z owocami

Budyń nektarynkowy z nektarynkami duszonymi w syropie klonowym

Składniki na 4 porcje:

– 100 g migdałów moczonych min 8h w wodzie

– 50 g skrobi ziemniaczanej

– 2 nektarynki

– ekstrakt waniliowy (opcjonalnie)

– ksylitol do smaku

– 500 ml wody

Karmelizowane nektarynki:

– 2 nektarynki

– 4 łyżki syropu klonowego

Dodatki:

– garść prażonych orzechów włoskich

– sezonowe owoce do ozdoby

– kilka listków mięty

Wykonanie:

  1. Z nektarynek wyjmij pestkę. Wszystkie składniki na budyń wrzuć do blendera kielichowego i blenduj do czasu uzyskania jednolitej, gładkiej masy. Przelej do garnka, cały czas mieszając, podgrzewaj do uzyskania budyniowej konsystencji (jeśli zrobią się grudki, możesz ponownie zblendować budyń).
  2. Do drugiego garnka wrzuć przekrojone na pół nektarynki i syrop klonowy. Duś chwilę pod przykryciem.
  3. Budyń przelej do miseczek, nałóż nektarynki i posyp dodatkami.

Zobacz również przepis na: budyń z nerkowców z gruszką duszoną w burbonie, rozgrzewający budyń dyniowy ze świeżymi owocami.

budyń z nektarynek propozycja podania

2 Komentarze

  • Sabina
    Opublikowane 2022-07-15 19:55 0Polubienia

    Wygląda obłędnie i pewnie też tak smakuje , niestety nie mogę jeść owoców pestkowych. Czym można zastąpić nektarynki?

    • Ewa Ługowska
      Opublikowane 2022-07-17 21:37 0Polubienia

      Dobrze, żeby owoce były mięsiste. Mozesz sprobować z truskawkami albo… dynia! Ten dyniowy uwielbiamy.

Zostaw komentarz


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.