Przepisy Śniadanie Słodycze

Budyń z nerkowców z gruszką duszoną w Burbonie

Dodany przez on 3 lutego, 2020

W prawdzie budyń z nerkowców z gruszką duszoną w Burbonie, pewnego zimowego dnia, zjadłam na śniadanie, ale równie dobrze smakowałby jako deser. Jeśli chcecie podać go dzieciom, pomimo że  alkohol wyparował, polecam pominąć Burbon i podać w łagodniejszej wersji.

 

 

Budyń z nerkowców z gruszką pieczoną w Burbonie to jedno z najsmaczniejszych i najprostszych dań, jakie w życiu jadłam. Aby zrobić sam budyń wystarczy namoczyć nerkowce, zblendować z wodą i podgrzać.  Po pewnym czasie, bez żadnych dodatków zaczyna gęstnieć. Można dorzucić do smaku substancję słodzącą, wanilię, skórę z pomarańczy albo wybrany olejek. Z olejkiem pomarańczowym smakuje czadersko!

Gruszka sama w sobie ma dość łagodny smak, dlatego dla podkręcenia dolałam odrobinę Burbonu. Można zastąpić go rumem, nalewką wiśniową lub whisky. Dodatek alkoholu zapewnia idealną kwasowość dania. Mimo że po podgrzaniu alkohol wyparowuje, lepiej nie przyzwyczajać dzieci do jego smaku i pominąć ten jeden dodatek. Zapewniam, że danie będzie równie zachwycające.

Budyń z nerkowców z gruszką duszoną w Burbonie

Składniki na 2 porcje:

Budyń:

– 100 g nerkowców namoczonych w wodzie minimum 8 godzin

– 300 ml wody do zblendowania nerkowców

– ksylitol lub inna substancja słodząca do smaku

– dodatki do wyboru: olejek pomarańczowy, odrobina skórki z pomarańczy, wanilia w proszku lub olejek waniliowy

 

Gruszki:

– 2 gruszki

– 60 ml burbonu

– 60 ml wody

– 1 łyżeczka ksylitolu

– świeże listki tymianku do posypania

 

  1. Nerkowce odcedzamy, dokładnie płuczemy oraz blendujemy z wodą (najlepiej w blenderze kielichowym). Powinna powstać konsystencja “gęstego mleka”. Bez grudek!
  2. Wlewamy do rondelka, dorzucamy wybrane dodatki. Cały czas mieszając, podgrzewamy, aż zgęstnieje na budyń. Na koniec dosładzamy do smaku.
  3. Gruszki obieramy, przekrawamy na pół, wycinamy środek i układamy w garnku. Dodajemy wodę, Burbon i ksylitol. Dusimy (pod przykryciem), aż gruszki będą miękkie. Nie mogą się jednak rozpadać. Pod koniec duszenia odkrywamy i czekamy aż woda odparuje, a gruszki delikatnie się skarmelizują.
  4. Do miseczek wlewamy budyń, układamy gruszki i posypujemy listkami tymianku.

 

Na zdrowie! 🙂

TAG
Podobne wpisy

Dodaj odpowiedź

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.