Buraczkowe naleśniki z farszem pieczarkowym i pastą awokado

Buraczkowe naleśniki z farszem pieczarkowym i pastą awokado, to propozycja na walentynkową kolację lub przekąskę do filmu i kieliszka dobrego wina. Różnica polega na podaniu. Wystarczy, że pokroisz naleśniki na kawałki i postawisz pionowo, by zmieniły swój charakter z pełnego dania na przystawkę. W obu wersjach są wyśmienite!

Buraczkowe naleśniki z farszem pieczarkowym i pastą awokado są banalnie proste. Być może posiadasz wszystkie składniki w domu. Właściwie cała filozofia to usmażenie naleśników. Te wegańskie, bezglutenowe wymagają więcej uwagi, gdyż są delikatniejsze i dużo łatwej je porwać przy przewracaniu. Na szczęście mam przygotowaną instrukcję w formie video. Zerknij na Misowy kanał na YouTube. Teraz będzie o wiele prościej!

Buraczkowe naleśniki z farszem pieczarkowym i pastą awokado

Składniki na 6-8 naleśników:

– 150 g mąki ryżowej

– 50 g skrobi ziemniaczanej

– 50 g mąki kukurydzianej

– 2 łyżki oleju słonecznikowego do ciasta + olej do smażenia

– nieduży kawałek gotowanego buraka dla koloru

– szczypta soli

– 300–400 ml mleka roślinnego

Wykonanie:

  1. Burak zblenduj na gładko z 200 ml mleka roślinnego.
  2. Wszystkie składniki wrzuć do miski i mieszaj, aż masa uzyska konsystencję ciasta naleśnikowego.
  3. Patelnię posmaruj odrobiną oleju i rozgrzej. Zmniejsz moc grzania, nalewaj porcję ciasta, rozprowadzając po dnie, i smaż naleśniki z obu stron.
  4. Po usmażeniu za każdym razem przykryj talerzem, żeby zmiękły.

Składniki na farsz:

– 500 g pieczarek

– 1 cebula

– kilka łyżek oliwy

– 1 łyżeczka przyprawy garam masala

– sól i pieprz do smaku

– 5 suszonych pomidorów w oleju (opcjonalnie)

Wykonanie:

  1. Cebulę pokrój w kostkę i podsmaż no oliwie (możesz użyć również oleju z pomidorów suszonych).
  2. Pieczarki pokrój w grubą kostkę, wrzuć na patelnię, dodaj pomidory pokrojone w kostkę (opcjonalnie) oraz przyprawy. Wymieszaj i smaż, aż pieczarki będą gotowe.

Składniki na pastę awokado:

– 2 duże awokado

– sok z ½ cytryny

– sól do smaku

Wykonanie:

Obierz awokado, pokrój na mniejsze kawałki. Wrzuć do miseczki, dodaj pozostałe składniki i rozgnieć widelcem.

Sos tahini:

– 1 łyżka pasty sezamowej tahini

– 1 łyżeczka czosnku granulowanego

– sok z ½ cytryny

– sól do smaku

– odrobina mleka roślinnego

Wszystkie składniki wrzuć do małej miseczki i dokładnie wymieszaj, aż powstanie gęsty sos.

Dodatki:

– 2 łyżki prażonych nasion sezamu

– 10 pomidorków koktajlowych

– 100 g młodych listków szpinaku

Wykonanie:

Naleśnik posmaruj pastą z awokado. Na dole połóż pasek pieczarek i szpinaku, zwiń. Polej sosem, posyp nasionami i pokrojonymi na połowy i w ćwiartki pomidorkami.

A jeśli masz ochotę na Walentynkowe słodkości, to polecam zajrzeć do e-booka „SŁODKIE TĘSKNOTY”, gdzie znajdziesz wspaniałe wegańskie, bezglutenowe i bez białego cukru ciasta, ciasteczka i inne desery.

2 Komentarze

  • Paulina
    Opublikowane 2023-04-04 21:41 0Polubienia

    Mam pytanie. Czy mogłabyś poradzić jakaś pastę tahini kupujesz która nie jest gorzka w smaku? Dziękuje i pozdrawiam Paulina

    • Ewa Ługowska
      Opublikowane 2023-04-06 10:02 0Polubienia

      Szczerze przyznam, że nigdy nie kupiłam gorzkiej, a za każdym razem kupuję inną… Ostatnio miałam markę Primavika

Zostaw komentarz


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.