Buraczkowe naleśniki z farszem pieczarkowym i pastą awokado, to propozycja na walentynkową kolację lub przekąskę do filmu i kieliszka dobrego wina. Różnica polega na podaniu. Wystarczy, że pokroisz naleśniki na kawałki i postawisz pionowo, by zmieniły swój charakter z pełnego dania na przystawkę. W obu wersjach są wyśmienite!

Buraczkowe naleśniki z farszem pieczarkowym i pastą awokado są banalnie proste. Być może posiadasz wszystkie składniki w domu. Właściwie cała filozofia to usmażenie naleśników. Te wegańskie, bezglutenowe wymagają więcej uwagi, gdyż są delikatniejsze i dużo łatwej je porwać przy przewracaniu. Na szczęście mam przygotowaną instrukcję w formie video. Zerknij na Misowy kanał na YouTube. Teraz będzie o wiele prościej!

Buraczkowe naleśniki z farszem pieczarkowym i pastą awokado

Składniki na 6-8 naleśników:

– 150 g mąki ryżowej

– 50 g skrobi ziemniaczanej

– 50 g mąki kukurydzianej

– 2 łyżki oleju słonecznikowego do ciasta + olej do smażenia

– nieduży kawałek gotowanego buraka dla koloru

– szczypta soli

– 300–400 ml mleka roślinnego

Wykonanie:

  1. Burak zblenduj na gładko z 200 ml mleka roślinnego.
  2. Wszystkie składniki wrzuć do miski i mieszaj, aż masa uzyska konsystencję ciasta naleśnikowego.
  3. Patelnię posmaruj odrobiną oleju i rozgrzej. Zmniejsz moc grzania, nalewaj porcję ciasta, rozprowadzając po dnie, i smaż naleśniki z obu stron.
  4. Po usmażeniu za każdym razem przykryj talerzem, żeby zmiękły.

Składniki na farsz:

– 500 g pieczarek

– 1 cebula

– kilka łyżek oliwy

– 1 łyżeczka przyprawy garam masala

– sól i pieprz do smaku

– 5 suszonych pomidorów w oleju (opcjonalnie)

Wykonanie:

  1. Cebulę pokrój w kostkę i podsmaż no oliwie (możesz użyć również oleju z pomidorów suszonych).
  2. Pieczarki pokrój w grubą kostkę, wrzuć na patelnię, dodaj pomidory pokrojone w kostkę (opcjonalnie) oraz przyprawy. Wymieszaj i smaż, aż pieczarki będą gotowe.

Składniki na pastę awokado:

– 2 duże awokado

– sok z ½ cytryny

– sól do smaku

Wykonanie:

Obierz awokado, pokrój na mniejsze kawałki. Wrzuć do miseczki, dodaj pozostałe składniki i rozgnieć widelcem.

Sos tahini:

– 1 łyżka pasty sezamowej tahini

– 1 łyżeczka czosnku granulowanego

– sok z ½ cytryny

– sól do smaku

– odrobina mleka roślinnego

Wszystkie składniki wrzuć do małej miseczki i dokładnie wymieszaj, aż powstanie gęsty sos.

Dodatki:

– 2 łyżki prażonych nasion sezamu

– 10 pomidorków koktajlowych

– 100 g młodych listków szpinaku

Wykonanie:

Naleśnik posmaruj pastą z awokado. Na dole połóż pasek pieczarek i szpinaku, zwiń. Polej sosem, posyp nasionami i pokrojonymi na połowy i w ćwiartki pomidorkami.

A jeśli masz ochotę na Walentynkowe słodkości, to polecam zajrzeć do e-booka „SŁODKIE TĘSKNOTY”, gdzie znajdziesz wspaniałe wegańskie, bezglutenowe i bez białego cukru ciasta, ciasteczka i inne desery.

Zostaw komentarz

  1. Paulina 2023-04-04 at 21:41 - Reply

    Mam pytanie. Czy mogłabyś poradzić jakaś pastę tahini kupujesz która nie jest gorzka w smaku? Dziękuje i pozdrawiam Paulina

    • Ewa Ługowska 2023-04-06 at 10:02 - Reply

      Szczerze przyznam, że nigdy nie kupiłam gorzkiej, a za każdym razem kupuję inną… Ostatnio miałam markę Primavika