Buraczkowe naleśniki z farszem pieczarkowym i pastą awokado, to propozycja na walentynkową kolację lub przekąskę do filmu i kieliszka dobrego wina. Różnica polega na podaniu. Wystarczy, że pokroisz naleśniki na kawałki i postawisz pionowo, by zmieniły swój charakter z pełnego dania na przystawkę. W obu wersjach są wyśmienite!
Buraczkowe naleśniki z farszem pieczarkowym i pastą awokado są banalnie proste. Być może posiadasz wszystkie składniki w domu. Właściwie cała filozofia to usmażenie naleśników. Te wegańskie, bezglutenowe wymagają więcej uwagi, gdyż są delikatniejsze i dużo łatwej je porwać przy przewracaniu. Na szczęście mam przygotowaną instrukcję w formie video. Zerknij na Misowy kanał na YouTube. Teraz będzie o wiele prościej!
Buraczkowe naleśniki z farszem pieczarkowym i pastą awokado
Składniki na 6-8 naleśników:
– 150 g mąki ryżowej
– 50 g skrobi ziemniaczanej
– 50 g mąki kukurydzianej
– 2 łyżki oleju słonecznikowego do ciasta + olej do smażenia
– nieduży kawałek gotowanego buraka dla koloru
– szczypta soli
– 300–400 ml mleka roślinnego
Wykonanie:
- Burak zblenduj na gładko z 200 ml mleka roślinnego.
- Wszystkie składniki wrzuć do miski i mieszaj, aż masa uzyska konsystencję ciasta naleśnikowego.
- Patelnię posmaruj odrobiną oleju i rozgrzej. Zmniejsz moc grzania, nalewaj porcję ciasta, rozprowadzając po dnie, i smaż naleśniki z obu stron.
- Po usmażeniu za każdym razem przykryj talerzem, żeby zmiękły.
Składniki na farsz:
– 500 g pieczarek
– 1 cebula
– kilka łyżek oliwy
– 1 łyżeczka przyprawy garam masala
– sól i pieprz do smaku
– 5 suszonych pomidorów w oleju (opcjonalnie)
Wykonanie:
- Cebulę pokrój w kostkę i podsmaż no oliwie (możesz użyć również oleju z pomidorów suszonych).
- Pieczarki pokrój w grubą kostkę, wrzuć na patelnię, dodaj pomidory pokrojone w kostkę (opcjonalnie) oraz przyprawy. Wymieszaj i smaż, aż pieczarki będą gotowe.
Składniki na pastę awokado:
– 2 duże awokado
– sok z ½ cytryny
– sól do smaku
Wykonanie:
Obierz awokado, pokrój na mniejsze kawałki. Wrzuć do miseczki, dodaj pozostałe składniki i rozgnieć widelcem.
Sos tahini:
– 1 łyżka pasty sezamowej tahini
– 1 łyżeczka czosnku granulowanego
– sok z ½ cytryny
– sól do smaku
– odrobina mleka roślinnego
Wszystkie składniki wrzuć do małej miseczki i dokładnie wymieszaj, aż powstanie gęsty sos.
Dodatki:
– 2 łyżki prażonych nasion sezamu
– 10 pomidorków koktajlowych
– 100 g młodych listków szpinaku
Wykonanie:
Naleśnik posmaruj pastą z awokado. Na dole połóż pasek pieczarek i szpinaku, zwiń. Polej sosem, posyp nasionami i pokrojonymi na połowy i w ćwiartki pomidorkami.
A jeśli masz ochotę na Walentynkowe słodkości, to polecam zajrzeć do e-booka „SŁODKIE TĘSKNOTY”, gdzie znajdziesz wspaniałe wegańskie, bezglutenowe i bez białego cukru ciasta, ciasteczka i inne desery.
Mam pytanie. Czy mogłabyś poradzić jakaś pastę tahini kupujesz która nie jest gorzka w smaku? Dziękuje i pozdrawiam Paulina
Szczerze przyznam, że nigdy nie kupiłam gorzkiej, a za każdym razem kupuję inną… Ostatnio miałam markę Primavika