Cebulkowe puree z ziemniaków i steak z kalafiora z sosem jogurtowo-sezamowym

Nie da się ukryć, że cebulkowe puree z ziemniaków i steak z kalafiora z sosem jogurtowo-sezamowym jest pyszny! Jest tu wszystko, co kochamy najbardziej. Cebulka, ziemniaczki, czosnek i duża sztuka dobrej jakości… warzywa. Połączenie klasyki z nowoczesnością przyprawione wybuchowym granatem i cudownie zieloną pietruszką. Pyyyyycha!

Cebulkowe puree z ziemniaków i steak z kalafiora z sosem jogurtowo-sezamowym to wynik mojej alergicznej fantazji. No dobra, przyznam, że specjalnie dla Was trochę podkręciłam smak dodatkami. Dla siebie przygotowałam wersję bez: cebuli, czosnku, granatu i pietruszki. Nawet bez tych bardzo aromatycznych dodatków wyszło super pyszne.

Do polania steaka proponuję zrobić kwaśny, sezamowy sos tahini. Często ratuje moje posiłki. Jest prosty w przygotowaniu. Wystarczy do pasty sezamowej dodać soli i soku z cytryny, by stał się bardzo ciekawym dodatkiem i wzbogacił, czasem najbanalniejsze danie. Idealnie komponuje się również z dynią i batatem. Na dole znajdziecie kilka podpowiedzi na wypróbowanie innych wariacji. W przepisie zaproponowałam nieco bogatszą wersję na bazie wegańskiego jogurtu naturalnego. Jego kremowość jest wspaniała!

całe danie na talerzu
Stek z kalafiora

Cebulkowe puree z ziemniaków i steak z kalafiora z sosem jogurtowo-sezamowym

Składniki na 2 porcje:

–  6 średnich ziemniaków

– 1 cebula

– 2 grube plastry kalafiora

– ząbek czosnku

– olej do smażenia

– sól

– granat, natka pietruszka i sezam do posypania

Sos:

– mały wegański jogurt

– łyżka pasty tahini

– sól, czosnek granulowany i sok z cytryny do smaku

Wykonanie:

  1. Ugotuj ziemniaki w osolonej wodzie, usmaż na złocisto cebulkę. Utłucz ziemniaki, dodaj cebulę razem z olejem i dokładnie wymieszaj.
  2. Na patelni rozgrzej olej, podsmaż czosnek pokrojony w plasterki i z obu stron podsmaż plastry kalafiora, aż będą miękkie i delikatnie zbrązowieją.
  3. Składniki na sos włóż do miseczki i dokładnie wymieszaj.
  4. Na talerze wyłóż ziemniaki, steki, polej sosem, posyp pietruszką, sezamem i pestkami granatu.

Uwagi do przepisu:

Jeśli zostanie trochę sosu, użyj go do sałatki z dynią lub czerwoną kapustą albo polania pieczonych warzyw – w tym przepisie znajdziesz też dodatkowy pyszny sposób na kalafiora. 

Zapraszam też na mój kanał YouTube

#zerowaste

Na zdrowie!

steak z puree

2 Komentarze

Zostaw komentarz

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.