Nie da się ukryć, że cebulkowe puree z ziemniaków i steak z kalafiora z sosem jogurtowo-sezamowym jest pyszny! Jest tu wszystko, co kochamy najbardziej. Cebulka, ziemniaczki, czosnek i duża sztuka dobrej jakości… warzywa. Połączenie klasyki z nowoczesnością przyprawione wybuchowym granatem i cudownie zieloną pietruszką. Pyyyyycha!
Cebulkowe puree z ziemniaków i steak z kalafiora z sosem jogurtowo-sezamowym to wynik mojej alergicznej fantazji. No dobra, przyznam, że specjalnie dla Was trochę podkręciłam smak dodatkami. Dla siebie przygotowałam wersję bez: cebuli, czosnku, granatu i pietruszki. Nawet bez tych bardzo aromatycznych dodatków wyszło super pyszne.
Do polania steaka proponuję zrobić kwaśny, sezamowy sos tahini. Często ratuje moje posiłki. Jest prosty w przygotowaniu. Wystarczy do pasty sezamowej dodać soli i soku z cytryny, by stał się bardzo ciekawym dodatkiem i wzbogacił, czasem najbanalniejsze danie. Idealnie komponuje się również z dynią i batatem. Na dole znajdziecie kilka podpowiedzi na wypróbowanie innych wariacji. W przepisie zaproponowałam nieco bogatszą wersję na bazie wegańskiego jogurtu naturalnego. Jego kremowość jest wspaniała!
Cebulkowe puree z ziemniaków i steak z kalafiora z sosem jogurtowo-sezamowym
Składniki na 2 porcje:
– 6 średnich ziemniaków
– 1 cebula
– 2 grube plastry kalafiora
– ząbek czosnku
– olej do smażenia
– sól
– granat, natka pietruszka i sezam do posypania
Sos:
– mały wegański jogurt
– łyżka pasty tahini
– sól, czosnek granulowany i sok z cytryny do smaku
Wykonanie:
- Ugotuj ziemniaki w osolonej wodzie, usmaż na złocisto cebulkę. Utłucz ziemniaki, dodaj cebulę razem z olejem i dokładnie wymieszaj.
- Na patelni rozgrzej olej, podsmaż czosnek pokrojony w plasterki i z obu stron podsmaż plastry kalafiora, aż będą miękkie i delikatnie zbrązowieją.
- Składniki na sos włóż do miseczki i dokładnie wymieszaj.
- Na talerze wyłóż ziemniaki, steki, polej sosem, posyp pietruszką, sezamem i pestkami granatu.
Uwagi do przepisu:
Jeśli zostanie trochę sosu, użyj go do sałatki z dynią lub czerwoną kapustą albo polania pieczonych warzyw – w tym przepisie znajdziesz też dodatkowy pyszny sposób na kalafiora.
Zapraszam też na mój kanał YouTube
#zerowaste
Na zdrowie!
4 Komentarze
Barbara
Jedna uwaga: polecam gotować ziemniaki na parze, a nie w wodzie. Są dużo smaczniejsze i zdrowsze.
Ewa Ługowska
Dzięki 🙂
Ewa
Boski kalafior smakiem przypomniał mi kotlety z gotowanej kapusty, których już nie jadłam bo były z bułką tartą…
Kalafior zajadali także moi dwaj mięsożercy … Pyszny!
Ewa Ługowska
Ewo! To miód na serce! Na zdrowie. 🙂