Chleb gryczany

W domu unosi się zapach pieczonego chleba, otwierając tajemne wrota do świata dzieciństwa spędzonego na wsi. I znów jestem w kuchni z piecem kaflowym i wielką dzieżą, w której babcia wyrabia ciasto na chleb. Wygląda to na fajną zabawę. Duża kula lepkiej substancji, w której można bezkarnie taplać ręce. Niestety ta czynność przypisana jest tylko do jednej osoby. Pieczenie chleba to nie zabawa, ale cała ceremonia ze wszystkimi rytuałami przesiewaniem mąki wielkim sitem, zaczynianiem i wyrabianiem ciasta. Wszystko robione z odpowiednim nabożeństwem i szacunkiem. Chleb jest owocem ciężkiej pracy, pokarmem, który nas nasyca, należy traktować go z odpowiednią czcią. Po wyrobieniu czas by ciasto wyrosło. Przykryte puchową pierzyną ma doskonałe warunki, by rozgościć się w dzieży po brzegi.
Chleb pieczony jest w piecu, w którym króluje energia ognia i drzewnych istot. W tym tańcu płomieni chleb nabiera brązowego koloru, a jego wierzch staje się ciemny niemal czarny. Wabi i kusi swym kolorem, zapachem oraz ciepłem.

Od lat marzę, by mieć miejsce, gdzie mogłabym piec taki prawdziwy, odżywczy chleb dopieszczony energią ognia i przesiąknięty aromatem drewna. Tymczasem w naszych nowoczesnych warunkach musimy znaleźć inne sposoby zadbania o zdrowie swoje i swoich bliskich. Chleb gryczany bezglutenowy  jest dla mnie prawdziwym odkryciem. Piekąc go samodzielnie mamy 100% pewność, że jest bezglutenowy. A co więcej mamy niespotykaną już szansę zjedzenia ciepłego pieczywa, prosto z „pieca”.

Chleb gryczany bezglutenowy

Składniki:
-0,5 kg kaszy gryczanej niepalonej
-1 łyżka soli
– woda

  1. Kaszę płuczemy, przesypujemy do glinianego lub szklanego naczynia i zalewamy wodą około 2 cm ponad poziom kaszy. Odstawiamy na 24 godziny, w międzyczasie kilka razy mieszając ręką lub drewnianą łyżką. Jeżeli woda wsiąknie w kaszę, należy jej dolać.
  2. Po 24 godzinach odlewamy wodę, ale nie całą. Od tego ile wody zostawimy, będzie zależała puszystość ciasta. Nie możemy tu jednak przesadzić w żadną stronę.
  3. Do odcedzonej kaszy dodajemy łyżkę soli i blendujemy na gładką masę o konsystencji gęstej śmietany. Im masa będzie gładsza, tym chleb będzie bardziej puszysty.
  4. Blaszkę (25 x 10 cm) wykładamy papierem do pieczenia i wlewamy ciasto. Na koniec możemy je posypać solą, ziołami, czarnuszką lub wybranymi pestkami. Wstawiamy do zimnego piekarnika na 8 godzin. Chodzi o to, by ciasto wyrosło, nie możemy go poruszać, żeby nie zakłócić procesu fermentacji. W przeciwnym razie opadnie.
  5. Po 8 godzinach włączamy piekarnik na 1 godzinę na 180 stopni. Żeby zarumienić skórkę, należy na koniec pieczenia włączyć opiekanie od góry na 2-3 minuty.

Po wystygnięciu chleb gryczany bezglutenowy owijamy ściereczką i przechowujemy w miejscu, gdzie będzie miał dostęp do powietrza np. na blacie kuchennym. Nadaje się do jedzenia przez max 5-7 dni.

ZOBACZ KONSYSTENCJĘ NA NAGRANIU

CHLEB PO UPIECZENIU (CZAS 10:59)

Przepisy na inne chleby znajdziesz TUTAJ

Zerknij też na mój kanał na You Tube

Na zdrowie! 🙂

14 Komentarze

  • Renia
    Opublikowane 2018-11-17 08:22 0Polubienia

    Hey,
    Juz od jakiegos czasu obiecuje sobie, ze upieke taki chlebek. Ale jakos wiecznie mi nie po drodze. Chyba jednak tym razem sie zepne i zrobie mam tylko jedno pytanie. Jaki jest optymalny czas pieczenia chlebka?
    Pozdrawiam!

    • Ewa Ługowska
      Opublikowane 2018-11-17 08:56 0Polubienia

      Cześć Renia 🙂 Polecam, jest pyszny. Wybawienie dla wielu osób: bez drożdży, mai takiej czy śmakiej. W przepisie podana jest godzina i faktycznie tyle zawsze pieczemy. Myślę, że to jest optymalny czas. Powodzenia! 🙂

  • Ola
    Opublikowane 2020-03-28 09:19 0Polubienia

    Witam serdecznie,

    to moje podejście do wypieku chleba nr1. Bardzo dziękuję, że dzieli się Pani tyloma bezglutenowymi przepisami! 🙂

    Czy w kroku pierwszym odstawienie na 24 powinno być w temperaturze pokojowej pod jakąś ścierką ?

  • Renata
    Opublikowane 2020-03-31 18:00 0Polubienia

    Hej
    Właśnie robię chlebek gryczany ,stoi już 8 godz i jakos słabo wyrósł czy dać mu jeszcze czas , czy nic z tego ?
    Ps. a naleśniki z tej masy przepychota

    • Ewa Ługowska
      Opublikowane 2020-04-02 11:48 0Polubienia

      Naleśniki, czyli wrapy są pyszne. To prawda! :))) Można dłużej poczekać. Mój wybił się dopiero jak zaczęłam grzać piekarnik…

  • Justyna
    Opublikowane 2020-04-09 18:50 0Polubienia

    Zrobiłam chlebek i wyszedł mi jakiś taki zakalec ‍♀️ Czy powinnam odlać w tym przypadku więcej wody na początku czy mniej?

    • Ewa Ługowska
      Opublikowane 2020-04-10 06:55 0Polubienia

      Czy wyrósł? Jeśli nie, oznacza to że nie było odpowiedniej fermentacji. Polecam wypróbować inną kaszę. Gęsty czy rzadki powinien wyrosnąć.

  • Kasoa
    Opublikowane 2021-03-16 08:24 0Polubienia

    A piec na termoobieg czy lepiej góra dół?

  • Meme
    Opublikowane 2021-03-18 13:10 0Polubienia

    Niestety wyszedł 1 wielki zakalec pomimo pozostawienia masy 8h bez ruszania;(
    Czy problemem może być użycie kaszy gryczanej jasnej czy raczej za dużo wody (masa była dość płynna) Ew co jeszcze przychodzi mi do głowy to piekarnik musiał mi się w pewnym momencie zamknąć podczas tego leżakowania, może za mały dopływ powietrza?

Zostaw komentarz


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Verified by MonsterInsights