Chleb makowy bezglutenowy w konsystencji przypomina chleb pszenny. Jest miękki, nie kruszy się i można go pokroić w cieniutkie kromki.  Jest bardzo ciekawą alternatywą dla chleba zarówno glutenowego, jak i bezglutenowego.  Smakuje równie dobrze ze słodkimi i wytrawnymi dodatkami.

Składniki na chleb makowy:

– 200 g mąki gryczanej

– 50 g mąki ryżowej

– 50 g mielonego siemienia lnianego

– 50 g skrobi ziemniaczanej lub kukurydzianej lub mąki z tapioki

– 50 g mielonego maku (suchego)

– 1 łyżeczka proszku do pieczenia

– 7 g drożdży suszonych instant

– ½ łyżeczki soli

– ½ łyżeczki kardamonu ( opcjonalnie)

– 1 łyżka syropu z agawy/ksylitolu lub innego słodzika

– 2 łyżki oleju + olej do posmarowania

– 300 – 400 ml letniej wody

  1. Suche składniki mieszamy w misce, dodajemy syrop z agawy, olej i wodę. Ciasto wyrabiamy ręką. Powinno być gęste i nie kleić się zbytnio do rąk.
  2. Wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Chleb smarujemy olejem i odstawiamy na 40 min – 1h do wyrośnięcia.
  3. Po tym czasie wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na 50 min- 1h.
  4. Chleb zachowuje świeżość około 2 dni. Po tym czasie zaczyna twardnieć.

Na zdrowie! :)

Zostaw komentarz

  1. Karolina 2017-12-23 at 14:56 - Reply

    Dzien dobry, siemie mielone czy w calosci?

    • Ewa Ługowska 2017-12-23 at 19:18 - Reply

      Mielone :)

  2. Agnieszka 2019-02-15 at 21:06 - Reply

    A ja mam takie pytanko czy pieczemy z termoobiegiem? czy bez tj większość ciast bezglutenowych? Nie wiem co robię źle, ale ciasto jak stoi w blaszce to wyrasta, a później w trakcie pieczenia opada i zamiast górki jest dołek :-(

    • Ewa Ługowska 2019-02-15 at 21:22 - Reply

      Bez termoobiegu. Prawdopodobnie za dużo wody. Sprawdz jak wyjdzie z gęstszym ciastem. :)