Chleb makowy bezglutenowy w konsystencji przypomina chleb pszenny. Jest miękki, nie kruszy się i można go pokroić w cieniutkie kromki. Jest bardzo ciekawą alternatywą dla chleba zarówno glutenowego, jak i bezglutenowego. Smakuje równie dobrze ze słodkimi i wytrawnymi dodatkami.
Składniki na chleb makowy:
– 200 g mąki gryczanej
– 50 g mąki ryżowej
– 50 g mielonego siemienia lnianego
– 50 g skrobi ziemniaczanej lub kukurydzianej lub mąki z tapioki
– 50 g mielonego maku (suchego)
– 1 łyżeczka proszku do pieczenia
– 7 g drożdży suszonych instant
– ½ łyżeczki soli
– ½ łyżeczki kardamonu ( opcjonalnie)
– 1 łyżka syropu z agawy/ksylitolu lub innego słodzika
– 2 łyżki oleju + olej do posmarowania
– 300 – 400 ml letniej wody
- Suche składniki mieszamy w misce, dodajemy syrop z agawy, olej i wodę. Ciasto wyrabiamy ręką. Powinno być gęste i nie kleić się zbytnio do rąk.
- Wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Chleb smarujemy olejem i odstawiamy na 40 min – 1h do wyrośnięcia.
- Po tym czasie wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na 50 min- 1h.
- Chleb zachowuje świeżość około 2 dni. Po tym czasie zaczyna twardnieć.
Na zdrowie! :)
Dzien dobry, siemie mielone czy w calosci?
Mielone :)
A ja mam takie pytanko czy pieczemy z termoobiegiem? czy bez tj większość ciast bezglutenowych? Nie wiem co robię źle, ale ciasto jak stoi w blaszce to wyrasta, a później w trakcie pieczenia opada i zamiast górki jest dołek :-(
Bez termoobiegu. Prawdopodobnie za dużo wody. Sprawdz jak wyjdzie z gęstszym ciastem. :)