Uwielbiam słuchać, jak rośnie ciasto drożdżowe. Zawsze był to dla mnie magiczny proces. Wystarczy, że na chwilę się odwrócę, a pod ściereczką zaczynają zarysowywać się piękne, okrągłe kształty. To znak, że wszystko poszło dobrze i niebawem będę świętować triumf przy kawałku świeżego chlebka i kubku ciepłej herbaty.

 

Nadejście jesieni sprawia, że mamy ochotę na inne smaki, ciepłe dania i napoje. Wieczorami chętniej zostajemy w domu, by ogrzać się przy kubku ciepłej herbaty i rozpieścić pyszną przekąską. Chlebek dyniowy z cynamonową kruszonką jest propozycją na takie słodkie i zdrowe co nieco. Bez wyrzutów sumienna można skosztować kilka kawałeczków i cieszyć się urokami tej melancholijnej pory roku.
Chlebek najlepiej smakuje ze smażonymi antonówkami. Oczywiście mogą być również inne jabłka, jednak te mają swoją niepowtarzalną strukturę i smak. Polecam wypróbować.

Chlebek dyniowy z cynamonową kruszonką

Składniki:
– 1 dojrzały banan (150 g)
– 180 g dyni hokkaido lub piżmowej
– 150 g mąki owsianej bezglutenowej
– 50 g mąki kukurydzianej + mąka do posypania stolnicy oraz na kruszonkę
– 100 g skrobi ziemniaczanej
– 1 łyżeczka sody
– 1 łyżka octu lub soku z cytryny
– 7 g drożdży suchych (instant)
– 2 łyżki łupiny babki jajowatej lub siemienia lnianego mielonego
– 2 łyżki dowolnego oleju + olej do posmarowania chlebka i na kruszonkę
– 150 ml mleka roślinnego + około 15 ml na kruszonkę
– 3 łyżki ksylitolu + 3 łyżki na kruszonkę
– puder z ksylitolu do posypania
– dodatki: łyżeczka cynamonu

 

Sposób przygotowania:

  1. Dynię kroimy na małe kawałeczki i gotujemy na mleku. Gdy będzie miękka, dodajemy banan i blendujemy na mus.
  2. Do miski wsypujemy suche składniki (mąka, skrobia, drożdże, ksylitol, soda, babka jajowata) i dokładnie mieszamy.
  3. Wlewamy ocet, mus z dyni i banana oraz olej. Ciasto wyrabiamy rękami. Konsystencja powinna być rzadka i w miarę wyrabiania gęstnieć. Ciasto powinno być kleiste i dość rzadkie.
  4.  Z ciasta formujemy delikatną kulę, odkładamy do miski, przykrywamy ściereczką. Odstawiam na pół godziny w ciepłe, nieprzewiewne miejsce.
  5. Po godzinie jeszcze raz wyrabiamy ciasto na stolnicy posypanej dużą ilością mąki kukurydzianej.
  6. Odkładamy łyżkę ciasta na kruszonkę. Z pozostałego formujemy trzy grube około 30 cm wałki i robimy z nich warkocz. Wkładamy do blaszki i smarujemy olejem.
  7.  Przygotowujemy kruszonkę. Do odłożonego ciasta dodajemy 3 łyżki ksylitolu, 3 łyżki oleju, cynamon oraz tyle mąki kukurydzianej, by powstała kruszonka. Rozcieramy palcami ciasto, tworząc nieregularne okruchy. Posypujemy chlebek i odstawiamy na godzinę do wyrośnięcia. Powinien dwukrotnie zwiększyć objętość.
  8. Pieczemy w temperaturze 180 stopni C przez około 40 minut.
  9. Po wystygnięciu posypujemy pudrem z ksylitolu.

Uwagi:
Łupinę (łuskę) babki jajowatej można kupić w sklepach ze zdrową żywnością, aptekach oraz przez internet. Ten produkt sprawia, że chlebek jest miękki i puszysty. Można ją wymienić na siemię lniane, ale efekt będzie inny.

Na zdrowie! :)

Zostaw komentarz

  1. Ewa 2019-09-27 at 07:11 - Reply

    Czy to jest chlebek na słodko? coś jak babka?

    • Ewa Ługowska 2019-09-27 at 16:18 - Reply

      Tak.

  2. Kasia 2019-10-05 at 18:21 - Reply

    A czy może to być najzwyklejsza dynia, w typie Halloweenowym? ;)

    • Ewa Ługowska 2019-10-07 at 08:15 - Reply

      Tak :)

  3. Miriam 2020-01-05 at 00:41 - Reply

    Czym mogę zastapic mąkę kukurydziana?

    • Ewa Ługowska 2020-01-05 at 07:33 - Reply

      Przy wypiekach zastępniki nie są wcale oczywiste, bo potrafią całkowicie zmienić ciasto. W tym wypadku trzeba będzie poeksperymentować.

  4. Magda 2021-05-01 at 18:45 - Reply

    Zaskakująco pyszny chlebek, gdy jest się na diecie bezglutenowej nie koniecznie z własnej woli. Dziękuję za przepis :) Babka jajowata przeleżała u mnie w szafce kilka miesięcy, a tu okazuje się, że działa takie cuda!

    • Ewa Ługowska 2021-05-10 at 10:35 - Reply

      Bardzo mi miło! Na zdrowie :)