Chlebek dyniowy z cynamonową kruszonką

Uwielbiam słuchać, jak rośnie ciasto drożdżowe. Zawsze był to dla mnie magiczny proces. Wystarczy, że na chwilę się odwrócę, a pod ściereczką zaczynają zarysowywać się piękne, okrągłe kształty. To znak, że wszystko poszło dobrze i niebawem będę świętować triumf przy kawałku świeżego chlebka i kubku ciepłej herbaty.

 

Nadejście jesieni sprawia, że mamy ochotę na inne smaki, ciepłe dania i napoje. Wieczorami chętniej zostajemy w domu, by ogrzać się przy kubku ciepłej herbaty i rozpieścić pyszną przekąską. Chlebek dyniowy z cynamonową kruszonką jest propozycją na takie słodkie i zdrowe co nieco. Bez wyrzutów sumienna można skosztować kilka kawałeczków i cieszyć się urokami tej melancholijnej pory roku.
Chlebek najlepiej smakuje ze smażonymi antonówkami. Oczywiście mogą być również inne jabłka, jednak te mają swoją niepowtarzalną strukturę i smak. Polecam wypróbować.

Chlebek dyniowy z cynamonową kruszonką

Składniki:
– 1 dojrzały banan (150 g)
– 180 g dyni hokkaido lub piżmowej
– 150 g mąki owsianej bezglutenowej
– 50 g mąki kukurydzianej + mąka do posypania stolnicy oraz na kruszonkę
– 100 g skrobi ziemniaczanej
– 1 łyżeczka sody
– 1 łyżka octu lub soku z cytryny
– 7 g drożdży suchych (instant)
– 2 łyżki łupiny babki jajowatej lub siemienia lnianego mielonego
– 2 łyżki dowolnego oleju + olej do posmarowania chlebka i na kruszonkę
– 150 ml mleka roślinnego + około 15 ml na kruszonkę
– 3 łyżki ksylitolu + 3 łyżki na kruszonkę
– puder z ksylitolu do posypania
– dodatki: łyżeczka cynamonu

 

Sposób przygotowania:

  1. Dynię kroimy na małe kawałeczki i gotujemy na mleku. Gdy będzie miękka, dodajemy banan i blendujemy na mus.
  2. Do miski wsypujemy suche składniki (mąka, skrobia, drożdże, ksylitol, soda, babka jajowata) i dokładnie mieszamy.
  3. Wlewamy ocet, mus z dyni i banana oraz olej. Ciasto wyrabiamy rękami. Konsystencja powinna być rzadka i w miarę wyrabiania gęstnieć. Ciasto powinno być kleiste i dość rzadkie.
  4.  Z ciasta formujemy delikatną kulę, odkładamy do miski, przykrywamy ściereczką. Odstawiam na pół godziny w ciepłe, nieprzewiewne miejsce.
  5. Po godzinie jeszcze raz wyrabiamy ciasto na stolnicy posypanej dużą ilością mąki kukurydzianej.
  6. Odkładamy łyżkę ciasta na kruszonkę. Z pozostałego formujemy trzy grube około 30 cm wałki i robimy z nich warkocz. Wkładamy do blaszki i smarujemy olejem.
  7.  Przygotowujemy kruszonkę. Do odłożonego ciasta dodajemy 3 łyżki ksylitolu, 3 łyżki oleju, cynamon oraz tyle mąki kukurydzianej, by powstała kruszonka. Rozcieramy palcami ciasto, tworząc nieregularne okruchy. Posypujemy chlebek i odstawiamy na godzinę do wyrośnięcia. Powinien dwukrotnie zwiększyć objętość.
  8. Pieczemy w temperaturze 180 stopni C przez około 40 minut.
  9. Po wystygnięciu posypujemy pudrem z ksylitolu.

Uwagi:
Łupinę (łuskę) babki jajowatej można kupić w sklepach ze zdrową żywnością, aptekach oraz przez internet. Ten produkt sprawia, że chlebek jest miękki i puszysty. Można ją wymienić na siemię lniane, ale efekt będzie inny.

Na zdrowie! 🙂

8 Komentarze

  • Ewa
    Opublikowane 2019-09-27 07:11 0Polubienia

    Czy to jest chlebek na słodko? coś jak babka?

  • Kasia
    Opublikowane 2019-10-05 18:21 0Polubienia

    A czy może to być najzwyklejsza dynia, w typie Halloweenowym? 😉

  • Miriam
    Opublikowane 2020-01-05 00:41 0Polubienia

    Czym mogę zastapic mąkę kukurydziana?

    • Ewa Ługowska
      Opublikowane 2020-01-05 07:33 0Polubienia

      Przy wypiekach zastępniki nie są wcale oczywiste, bo potrafią całkowicie zmienić ciasto. W tym wypadku trzeba będzie poeksperymentować.

  • Magda
    Opublikowane 2021-05-01 18:45 0Polubienia

    Zaskakująco pyszny chlebek, gdy jest się na diecie bezglutenowej nie koniecznie z własnej woli. Dziękuję za przepis 🙂 Babka jajowata przeleżała u mnie w szafce kilka miesięcy, a tu okazuje się, że działa takie cuda!

Zostaw komentarz


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.