Chrupiące gofry dyniowe, to wyraz mojej miłości do dyni, którą dostałam od teściowej, a właściwie zerwałam ją z jej grządki (za pozwoleniem oczywiście). Nie mogłam się zdecydować, którą wybrać. Wszystkie wyglądały bardzo zachęcająco i  dorodnie.

W wakacje dość często jeździmy na działkę, czyli do domu rodzinnego G. Mamy tam kilka grządek z warzywami, nad którymi czuwają teściowie. Wiosną i wczesnym latem nie możemy doczekać się zbiorów warzyw, które znamy od nasionka. Na przełomie lipca i sierpnia zaczyna się prawdziwe szaleństwo. Grządki wybuchają kolorami i obfitością. Co roku staram się być mądrzejsza i zasiać rzadziej, czyli też mniej. W tym roku było już o wiele lepiej niż za pierwszym razem. Wygląda na to, że jesteśmy w stanie ogarnąć  tę ilość. Tym bardziej że część nie wyrosła… Najbardziej szkoda arbuzów i melonów, które co roku cieszyły oko i podniebienie. To było oczko w głowie teścia. Myślę, że przyczyną była wyjątkowo zimna wiosna.

Nasze grządki otoczone są uprawami teściowej. Tam to dopiero dzieje się magia! Wszystko, czego dusza potrzebuje i… zapragnie! Niczego nie brakuje: włoszczyzna, buraki, koperek, szczaw, fasolka, cukinie i… dynie! Piękne pomarańczowe, dorodne i pyszne! Oczami wyobraźni widziałam potrawy, które z nich przygotuję. Nie mogłam się im oprzeć!

Po ulewnym deszczu wyruszyłam na łowy. Brodząc w błocie po kolana, znalazłam idealny okaz, nie za duży, nie za mały i intensywnie pomarańczowy. Po powrocie do domu rozkroiłam dynię, żeby zobaczyć, jak wygląda w środku. Była jeszcze młoda, pestki słabo wykształcone, skórka miękka. Można zjadać w całości, bez wyżłabiania i obierania! Na pierwszy ogień poszedł budyń dyniowy z sosem tahini i jagodami. Boszzzz… więc niebo istnieje!

Następnego dnia ruszyłam z produkcją chrupiących gofrów dyniowych. Obłęd! Chciałam zrobić do nich moją popisową wegańską śmietanę z żywymi kulturami bakterii, ale zamiast śmietany wyszedł serek homogenizowany! Lepiej być nie może. Na wierzch łyżka jagód, a wszystko polane syropem klonowym. Oprzesz się? Bez szans!

gofry dyniowe, dynia

Chrupiące gofry dyniowe

Składniki na 8 gofrów:

– 250 g dowolnej dyni

– 100 g mąki kukurydzianej

– 50 g skrobi ziemniaczanej

– 50 g mąki z ciecierzycy

– 150 – 200 ml mleka roślinnego (dowolne)

– 12 g proszku do pieczenia

– sok z ½ cytryny

– szczypta soli

– wybrana substancja słodząca do smaku (opcjonalnie)

– 10 g oleju do ciasta + olej do posmarowania gofrownicy

Wykonanie:

  1. Dynię pokrój na kawałki (jeśli skórka jest miękka, nie musisz obierać), dorzuć pozostałe składniki i zblenduj na gładką masę.
  2. Gofrownicę posmaruj olejem przy pomocy pędzelka i dobrze rozgrzej. Smaż gofry.
  3. Gofry są gotowe, gdy z gofrownicy przestaje wydobywać się para.

Uwagi do przepisu:

Gofry można przygotować w formie słodkiej oraz wytrawnej.

Polecam przetestować również opcję z dynią startą na tarce.

Dynia ma różny poziom nawodnienia, dlatego należy dostosować ilość mleka roślinnego. Konsystencja ciasta jest dość lekka. Przypomina masę na biszkopt.

Użyj oleju przeznaczonego do obróbki termicznej. Informację znajdziesz na opakowaniu.

Z proszkami do pieczenia jest mały dylemat. Może spulchniać mniej lub bardziej. Proszek Celiko ma bardzo sodowy posmak, więc należy używać go w mniej niż w przepisie.  Proszek marki Dary Natury używam w większej ilości (22 g -opakowanie). Użyj sprawdzonego proszku i przetestuj.

Żeby lepiej spulchnić ciasto, możesz sok z cytryny wylać bezpośrednio na proszek, co dodatkowo go zaktywuje.

Spróbuj również gofry z cukinii.

Na zdrowie!

Zostaw komentarz

  1. Gosia 2021-08-06 at 07:49 - Reply

    Czy dynia ma być surowa?

    • Ewa Ługowska 2021-08-06 at 10:38 - Reply

      Tak, surowa.

  2. Karolina 2021-08-07 at 07:57 - Reply

    Czy można spróbować z upieczoną już dynią?

    • Ewa Ługowska 2021-08-09 at 09:22 - Reply

      Jasne!

  3. Magda 2021-08-10 at 16:12 - Reply

    Ewa, czy możesz napisać jaki to model gofrlwnicy ? z góry dziękuję czy to 301.6 czy 301,7

    • Ewa Ługowska 2021-08-12 at 13:31 - Reply

      Gofrownica Dezal 301.5 1300W Biała Gruba Kratka

  4. Ola 2021-08-26 at 17:35 - Reply

    Czy gofry powinny być w środku wilgotne bo nie wiem czy dobrze mi wyszły

    • Ewa Ługowska 2021-08-28 at 09:42 - Reply

      Można tak powiedzieć. Nie jest to suche ciasto biszkoptowe.

  5. Magdalena 2021-08-30 at 19:21 - Reply

    Czy mozna zastapic make kukurydziana jakas inna maka?

    • Ewa Ługowska 2021-08-31 at 11:41 - Reply

      Z pewnością, ale trzeba przetestować. Nie stosowałam innych mąk w tym przepisie.

  6. Dorota 2021-09-02 at 16:56 - Reply

    Moje gofry się rozwarstwiające gdy otwieram Dezala. Gofrownica jest dobrze rozgrzana i wysmarowana tłuszczem. Czy to może być kwestia zbyt rzadkiego ciasta ? Co radzisz ?

    • Ewa Ługowska 2021-09-03 at 11:14 - Reply

      Może tak być, albo za szybko otwierasz gofrownicę. Zasada jest taka, że gofry są upieczone gdy przestają parować. Zwróć uwagę, w jakim momencie otwierasz gofrownicę i czy wydobywa się z niej para.

  7. Ania 2021-09-08 at 09:33 - Reply

    Brzmi super, a czy można zastąpić czyms mąkę z ciecierzycy jak jej też nie możemy?

    • Ewa Ługowska 2021-09-08 at 11:28 - Reply

      Jasne. Dodaj tą, którą możesz i przetestuj. Nie sprawdzałam innych połączeń.

  8. Katarzyna 2021-09-09 at 10:49 - Reply

    Czy możesz polecić jaka mąka jest najbardziej zbliżona właściwościami do kukurydzianej ? Nam alergię na kukurydzę.

    • Ewa Ługowska 2021-09-09 at 15:37 - Reply

      Być może jaglana się sprawdzi.

  9. Magda 2021-09-14 at 18:53 - Reply

    Hej Ewa. Wychodzi mi gofrowy zakalec Jakieś pomysły gdzie popełniłam błąd ? Dzięki za odpowiedź

    • Ewa Ługowska 2021-09-14 at 20:59 - Reply

      Spróbuj zrobić wersję ze startą na tarce dynią zamiast zblendowaną.

  10. Asia 2021-10-06 at 14:12 - Reply

    moja gofrownice nie dała rady…. I zamiast gofrów wyszły placuszki -racuszki, smażone na patelni :-) też dobre :-)

    • Ewa Ługowska 2021-10-06 at 16:23 - Reply

      Najważniejsze, że smakują. :)))

    • Gabriela 2022-04-04 at 20:29 - Reply

      Ja się zakochałam q gofrach dyniowych są przepyszne

      • Ewa Ługowska 2022-04-06 at 14:31 - Reply

        Bardzo się cieszę. Na zdrowie! :)

  11. Grażyna 2021-11-11 at 14:24 - Reply

    Ja do gofrów używam silikonowej foremki do piekarnika i gofry wychodzą pyszne. Ważna jest temperatura. Piekarnik musi być mocno nagrzany do 200 do 220 stopni C i piekę 18 do 20 min. Ten przepis jest bardzo ciekawy, lubię gofry wytrawne, można zjeść ze wszystkim. Ciekawe z czym te będą smakować? Wypróbuję. Dziękuję za przepis i pozdrawiam serdecznie.

    • Ewa Ługowska 2021-11-18 at 14:33 - Reply

      Mega! Dziękuję, że podzieliłaś się odkryciem. Super sprawa.

  12. Karolina 2022-09-25 at 14:01 - Reply

    Hej Ewa, jakiego oleju najlepiej użyć?

    • Ewa Ługowska 2022-09-26 at 11:18 - Reply

      Do obróbki termicznej.

  13. Karolina 2022-09-25 at 14:30 - Reply

    Jakiego oleju najlepiej użyć do ciasta?

    • Ewa Ługowska 2022-09-26 at 11:19 - Reply

      Dowolny. Ważne, żeby nie był to olej tłoczony na zimno, który nie nadaje się do obróbki termicznej.

  14. Renata 2022-10-14 at 15:45 - Reply

    Przepyszne Ewa! Dzięki za przepis

    • Ewa Ługowska 2022-10-14 at 18:27 - Reply

      Na zdrowie!

  15. Agata 2023-07-28 at 22:05 - Reply

    Zrobiłam na mące pszennej i krowim mleku. Wyszły genialne, więc taka modyfikacja też polecam!

  16. Zielleninka 2024-11-04 at 17:22 - Reply

    Naprawdę całe opakowanie proszku?

    • Ewa Ługowska 2024-11-13 at 17:22 - Reply

      To zależy od wielkości opakowania. :)