Ciasto bananowe z jagodami, jogurtem jagodowym i skórką cytrynową jest jak upragniony kawałek słodyczy. W szczególności jeśli nie jesz glutenu, nabiału i jaj, a do tego ograniczasz cukier i inne słodziki. Ciepłe ciasto z owocami to esencja letnich dni. Nie można mu się oprzeć.



Ciasto bananowe z jagodami, jogurtem jagodowym i skórką cytrynową
Składniki na blaszkę 23cm:
- 400 g bardzo dojrzałych bananów pokrojonych w plasterki (waga bez skórki)
- 250 g maki kukurydzianej (opcjonalnie gryczanej lub owsianej)
- ½ łyżeczki sody
- 20 g oliwy z oliwek do ciast oraz oliwa do skropienia
- szczypta soli
- 1 łyżka soku z cytryny
- 20 g jagód do ciasta + 20 g do posypania
Dodatki:
- jogurt zblendowany z jagodami
- skórka otarta z cytryny
Wykonanie:
- Rozgrzej piekarnik do 190 stopni C.
- Banany zblenduj z sokiem z cytryny i oliwą na gładki mus.
- Dodaj pozostałe składniki i wymieszaj.
- Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia, wyłóż ciasto, posyp jagodami i skrop oliwą. Piecz 40-50 minut.
- Ciepłe ciasto pokrój, polej jagodowym jogurtem i posyp cytrynową skórką.
Zobacz również przepis na „sernik” na zimno z jagodami
Na zdrowie!








