Ciasto bananowe z jagodami, jogurtem jagodowym i skórką cytrynową jest jak upragniony kawałek słodyczy. W szczególności jeśli nie jesz glutenu, nabiału i jaj, a do tego ograniczasz cukier i inne słodziki. Ciepłe ciasto z owocami to esencja letnich dni. Nie można mu się oprzeć.
Ciasto bananowe z jagodami, jogurtem jagodowym i skórką cytrynową
Składniki na blaszkę 23cm:
  • 400 g bardzo dojrzałych bananów pokrojonych w plasterki (waga bez skórki)
  • 250 g maki kukurydzianej (opcjonalnie gryczanej lub owsianej)
  • ½ łyżeczki sody
  • 20 g oliwy z oliwek do ciast oraz oliwa do skropienia
  • szczypta soli
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 20 g jagód do ciasta + 20 g do posypania
Dodatki:
  • jogurt zblendowany z jagodami
  • skórka otarta z cytryny
Wykonanie:
  1. Rozgrzej piekarnik do 190 stopni C.
  2. Banany zblenduj z sokiem z cytryny i oliwą na gładki mus.
  3. Dodaj pozostałe składniki i wymieszaj.
  4. Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia, wyłóż ciasto, posyp jagodami i skrop oliwą. Piecz 40-50 minut.
  5. Ciepłe ciasto pokrój, polej jagodowym jogurtem i posyp cytrynową skórką.

Zobacz również przepis na „sernik” na zimno z jagodami

Na zdrowie!

Zostaw komentarz