To ciasto jest świetnym przykładem na to, że słodycze mogą być zdrowe. Sekret smaku Nutelli tkwi w pieczonych orzechach laskowych, które po podgrzaniu nabierają niepowtarzalnego boskiego aromatu.

Idealne będzie, jeżeli kupicie tofu ekologiczne. Jedząc je w takiej ilości bardzo ważne jest, żeby było dobre jakościowo.

Ciasto jest mega, mega pysze!

 

Składniki:

Spód:

– 1 szklanka orzechów laskowych

– 1 szklanka daktyli

– 2 łyżki kakao

 

Masa:

– 1 szklanka orzechów laskowych

– 1 szklanka daktyli

– 400g tofu

– 5 łyżek kakao

– syrop daktylowy ( opcjonalnie)

– ½  szklanki mleka roślinnego (opcjonalnie)

 

  1. Orzechy laskowe podpiekamy około 15 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 stopni. Po wyjęciu z piekarnika skórka z orzechów sama zaczyna odpadać. Należy w miarę możliwości dokładnie ją skruszyć, wybrać wyłuskane orzechy i zmielić w kruszarce do lodu.
  2. Daktyle zmiękczamy na parze.
  3. Przygotowujemy spód. Połowę daktyli, zmielonych orzechów oraz kakao łączymy w kruszarce. Wykładamy na blaszkę o średnicy 20 cm ( może być trochę większa lub mniejsza) i dokładnie ugniatamy na dnie.
  4. Przygotowujemy masę. Tofu odcedzamy, wyciskamy przez ściereczkę i dodajemy pozostałe składniki ( zmielone orzechy, kakao, daktyle) i wszystko dokładnie blendujemy. Jeżeli uznacie, że jest za mało słodka, można dodać syropu daktylowego. Jeżeli będziecie mieli problem ze zblendowaniem można dodać mleka.
  5. Masę wylewamy na spód i wkładamy na noc do lodówki.
  6. Rano ciasto jest już gotowe. Możemy posypać je jeszcze kakao lub ozdobić orzechami laskowymi.

 

 

Na zdrowie! :)

 

Zostaw komentarz

  1. Kasia 2018-03-03 at 14:49 - Reply

    Ciasto jest przepyszne! Faktycznie ma delikatny posmak nutelli. Lezy w lodowce, nam nadziejet, ze jutro da sie je normalnie ukroic, bo na razie ma konsystencje musu.

    • Ewa Ługowska 2018-03-05 at 09:09 - Reply

      Ciesze się, że smakuje. :) Trzymam kciuki za konsystencję!

  2. Karolina 2020-11-27 at 08:09 - Reply

    Daktyle mogą być suszone czy wyłącznie świeże?

    • Ewa Ługowska 2020-11-27 at 08:21 - Reply

      Mogą być suszone, tylko trzeba je wcześniej namoczyć.