To ciasto jest świetnym przykładem na to, że słodycze mogą być zdrowe. Sekret smaku Nutelli tkwi w pieczonych orzechach laskowych, które po podgrzaniu nabierają niepowtarzalnego boskiego aromatu.
Idealne będzie, jeżeli kupicie tofu ekologiczne. Jedząc je w takiej ilości bardzo ważne jest, żeby było dobre jakościowo.
Ciasto jest mega, mega pysze!
Składniki:
Spód:
– 1 szklanka orzechów laskowych
– 1 szklanka daktyli
– 2 łyżki kakao
Masa:
– 1 szklanka orzechów laskowych
– 1 szklanka daktyli
– 400g tofu
– 5 łyżek kakao
– syrop daktylowy ( opcjonalnie)
– ½ szklanki mleka roślinnego (opcjonalnie)
- Orzechy laskowe podpiekamy około 15 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 stopni. Po wyjęciu z piekarnika skórka z orzechów sama zaczyna odpadać. Należy w miarę możliwości dokładnie ją skruszyć, wybrać wyłuskane orzechy i zmielić w kruszarce do lodu.
- Daktyle zmiękczamy na parze.
- Przygotowujemy spód. Połowę daktyli, zmielonych orzechów oraz kakao łączymy w kruszarce. Wykładamy na blaszkę o średnicy 20 cm ( może być trochę większa lub mniejsza) i dokładnie ugniatamy na dnie.
- Przygotowujemy masę. Tofu odcedzamy, wyciskamy przez ściereczkę i dodajemy pozostałe składniki ( zmielone orzechy, kakao, daktyle) i wszystko dokładnie blendujemy. Jeżeli uznacie, że jest za mało słodka, można dodać syropu daktylowego. Jeżeli będziecie mieli problem ze zblendowaniem można dodać mleka.
- Masę wylewamy na spód i wkładamy na noc do lodówki.
- Rano ciasto jest już gotowe. Możemy posypać je jeszcze kakao lub ozdobić orzechami laskowymi.
Na zdrowie! 🙂
4 Komentarze
Kasia
Ciasto jest przepyszne! Faktycznie ma delikatny posmak nutelli. Lezy w lodowce, nam nadziejet, ze jutro da sie je normalnie ukroic, bo na razie ma konsystencje musu.
Ewa Ługowska
Ciesze się, że smakuje. 🙂 Trzymam kciuki za konsystencję!
Karolina
Daktyle mogą być suszone czy wyłącznie świeże?
Ewa Ługowska
Mogą być suszone, tylko trzeba je wcześniej namoczyć.