Ciasto kokosowe powstało, by wykorzystać produkty, które nie zostały zużyte do innych „wypieków” i dań: ugotowana kasza jaglana, która miała być składnikiem innego ciasta, mleko kokosowe – prawie pełna puszka oraz spód od sernika.  Wyrzucić? Nie ma mowy! Trzeba było coś z tym wszystkim zrobić. I tak powstało ciasto kokosowe. Zachęcam was do takiej zabawy w kuchni. Wszystko da się wykorzystać. :)

Składniki:

Spód:

– 100g ziaren słonecznika

– 100g rodzynek

Masa:

– 200g kaszy jaglanej

– około puszka mleka kokosowego

– 4 łyżki ksylitolu

– 100 g wiórków kokosowych + 20g do posypania

  1. Mielimy drobno ziarna słonecznika ( ja używam do tego kruszarki do lodu z zestawu do blendera ręcznego), dorzucamy do nich rodzynki i mielimy, aż składniki się połączą.
  2. Spód rozgniatamy palcami na dnie blaszki (min. 21 cm) i wstawiamy do lodówki.
  3. Kasze dokładnie płuczemy i gotujemy w wodzie w proporcji 1:2. Zostawiamy pod przykryciem do przestygnięcia.
  4. Do ugotowanej i lekko przestudzonej kaszy dodajemy pozostałe składniki i blendujemy do uzyskania gładkiej masy.
  5. Masę wylewamy na spód, posypujemy wiórkami kokosowymi i po wystygnięciu wkładamy do lodówki.
  6. Ciasto powinno chłodzić się w lodówce minimum 2 godziny.

Na zdrowie! :)

Zostaw komentarz

  1. […] kokosowe Ewy wyglądał tak nęcąco i prosto, że nawet ja nie mogłam już się oprzeć. Tutaj znajdziecie oryginalny przepis na to ciasto Ewy, mój jest lekko zmieniony w dwóch […]

    • Ewa Ługowska 2018-09-12 at 19:19 - Reply

      Dzięki serdeczne! Fakt, jest bardzo proste i smaczne. :)