Ciasto kokosowe

Ciasto kokosowe powstało, by wykorzystać produkty, które nie zostały zużyte do innych „wypieków” i dań: ugotowana kasza jaglana, która miała być składnikiem innego ciasta, mleko kokosowe – prawie pełna puszka oraz spód od sernika.  Wyrzucić? Nie ma mowy! Trzeba było coś z tym wszystkim zrobić. I tak powstało ciasto kokosowe. Zachęcam was do takiej zabawy w kuchni. Wszystko da się wykorzystać. 🙂

 

Składniki:

Spód:

– 100g ziaren słonecznika

– 100g rodzynek

Masa:

– 200g kaszy jaglanej

– puszka mleka kokosowego

– 4 łyżki ksylitolu

– 100 g wiórków kokosowych + 20g do posypania

 

  1. Mielimy drobno ziarna słonecznika ( ja używam do tego kruszarki do lodu z zestawu do blendera ręcznego), dorzucamy do nich rodzynki i mielimy, aż składniki się połączą.
  2. Spód rozgniatamy palcami na dnie blaszki (min. 21 cm) i wstawiamy do lodówki.
  3. Kasze dokładnie płuczemy i gotujemy w wodzie w proporcji 1:2. Zostawiamy pod przykryciem do przestygnięcia.
  4. Do ugotowanej i lekko przestudzonej kaszy dodajemy pozostałe składniki i blendujemy do uzyskania gładkiej masy.
  5. Masę wylewamy na spód, posypujemy wiórkami kokosowymi i po wystygnięciu wkładamy do lodówki.
  6. Ciasto powinno chłodzić się w lodówce minimum 2 godziny.

Na zdrowie! 🙂

2 Comments

Zostaw komentarz