Ciasto kukurydziane z owocami

To chyba moje pierwsze pieczone ciasto na blogu. Jestem z niego bardzo dumna.  Jest bardzo proste w wykonaniu. Wystarczy  zblendować składniki, ułożyć truskawki i upiec.

 

Składniki:

– 200 g mąki kukurydzianej

– 1 mango

– 150 ml mleka roślinnego

– 1 łyżeczka sody

– 1 łyżka octu jabłkowego

– 1 łyżka oleju kokosowego

– 5 łyżek ksylitolu

– 10 truskawek do ułożenia na wierzch

 

  1. Obrane i pokrojone mango oraz pozostałe składniki (z wyjątkiem truskawek) wrzucamy do jednego naczynia i blendujemy na gładką masę.
  2. Ciasto przelewamy do tortownicy (średnica 18 do 25 cm), wyłożonej papierem do pieczenia.
  3. Układamy na wierzchu połówki truskawek i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180 stopni na około 40-50 minut.

Na zdrowie! 🙂

8 Komentarze

  • Emilia
    Opublikowane 2019-02-24 17:21 0Polubienia

    Ciasto właśnie siedzi w piekarniku. Potrzebowałam szybkiego (nie układa mi się współpraca z drożdżami), prostego (im więcej składników tym większa szansa, że czegoś nie będę mieć) ale nietypowego (bezgluten, bez drożdży, z owocami, wegańskie) przepisu. Dodałam aromatu waniliowego, przepieknie pachnie, a goście już się nie mogą doczekać. Dziękuję

  • Joanna
    Opublikowane 2019-05-05 09:52 0Polubienia

    ocet jabłkowy można czymś zastąpić? 🙂

  • Justyna
    Opublikowane 2020-05-01 17:49 0Polubienia

    Czym można zastąpić mango?

  • karina
    Opublikowane 2020-09-16 19:03 0Polubienia

    dobry wieczór, a ja podpytam czy można zmiejszyć ilośc sody lub ją pominąć? wyczuwam każdą jej ilość nie za bardzo to toleruje smakowo 🙁

Zostaw komentarz


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.