Przepisy Słodycze

Ciasto kukurydziane z owocami

Dodany przez on Czerwiec 26, 2017

To chyba moje pierwsze pieczone ciasto na blogu. Jestem z niego bardzo dumna.  Jest bardzo proste w wykonaniu. Wystarczy  zblendować składniki, ułożyć truskawki i upiec.

 

Składniki:

– 200 g mąki kukurydzianej

– 1 mango

– 150 ml mleka roślinnego

– 1 łyżeczka sody

– 1 łyżka octu jabłkowego

– 1 łyżka oleju kokosowego

– 5 łyżek ksylitolu

– 10 truskawek do ułożenia na wierzch

 

  1. Obrane i pokrojone mango oraz pozostałe składniki (z wyjątkiem truskawek) wrzucamy do jednego naczynia i blendujemy na gładką masę.
  2. Ciasto przelewamy do tortownicy (średnica 18 do 25 cm), wyłożonej papierem do pieczenia.
  3. Układamy na wierzchu połówki truskawek i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180 stopni na około 40-50 minut.

Na zdrowie! 🙂

TAG
Podobne wpisy
4 komentarze
  1. Odpowiedz

    Emilia

    Luty 24, 2019

    Ciasto właśnie siedzi w piekarniku. Potrzebowałam szybkiego (nie układa mi się współpraca z drożdżami), prostego (im więcej składników tym większa szansa, że czegoś nie będę mieć) ale nietypowego (bezgluten, bez drożdży, z owocami, wegańskie) przepisu. Dodałam aromatu waniliowego, przepieknie pachnie, a goście już się nie mogą doczekać. Dziękuję

    • Odpowiedz

      Ewa Ługowska

      Luty 24, 2019

      Bosko! Trzymam mocna kciuki.

  2. Odpowiedz

    Joanna

    Maj 5, 2019

    ocet jabłkowy można czymś zastąpić? 🙂

    • Odpowiedz

      Ewa Ługowska

      Maj 5, 2019

      Możesz dodać sok z cytryny.

Dodaj odpowiedź

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.