To chyba moje pierwsze pieczone ciasto na blogu. Jestem z niego bardzo dumna. Jest bardzo proste w wykonaniu. Wystarczy zblendować składniki, ułożyć truskawki i upiec.
Składniki:
– 200 g mąki kukurydzianej
– 1 mango
– 150 ml mleka roślinnego
– 1 łyżeczka sody
– 1 łyżka octu jabłkowego
– 1 łyżka oleju kokosowego
– 5 łyżek ksylitolu
– 10 truskawek do ułożenia na wierzch
- Obrane i pokrojone mango oraz pozostałe składniki (z wyjątkiem truskawek) wrzucamy do jednego naczynia i blendujemy na gładką masę.
- Ciasto przelewamy do tortownicy (średnica 18 do 25 cm), wyłożonej papierem do pieczenia.
- Układamy na wierzchu połówki truskawek i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180 stopni na około 40-50 minut.
Na zdrowie! 🙂
8 Komentarze
Emilia
Ciasto właśnie siedzi w piekarniku. Potrzebowałam szybkiego (nie układa mi się współpraca z drożdżami), prostego (im więcej składników tym większa szansa, że czegoś nie będę mieć) ale nietypowego (bezgluten, bez drożdży, z owocami, wegańskie) przepisu. Dodałam aromatu waniliowego, przepieknie pachnie, a goście już się nie mogą doczekać. Dziękuję
Ewa Ługowska
Bosko! Trzymam mocna kciuki.
Joanna
ocet jabłkowy można czymś zastąpić? 🙂
Ewa Ługowska
Możesz dodać sok z cytryny.
Justyna
Czym można zastąpić mango?
Ewa Ługowska
Możesz użyć banany, ale to nie będzie to samo.
karina
dobry wieczór, a ja podpytam czy można zmiejszyć ilośc sody lub ją pominąć? wyczuwam każdą jej ilość nie za bardzo to toleruje smakowo 🙁
Ewa Ługowska
Możesz wszystko, ale bez spulchniacza zrobisz gniot nie ciasto.