To chyba moje pierwsze pieczone ciasto na blogu. Jestem z niego bardzo dumna.  Jest bardzo proste w wykonaniu. Wystarczy  zblendować składniki, ułożyć truskawki i upiec.

 

Składniki:

– 200 g mąki kukurydzianej

– 1 mango

– 150 ml mleka roślinnego

– 1 łyżeczka sody

– 1 łyżka octu jabłkowego

– 1 łyżka oleju kokosowego

– 5 łyżek ksylitolu

– 10 truskawek do ułożenia na wierzch

 

  1. Obrane i pokrojone mango oraz pozostałe składniki (z wyjątkiem truskawek) wrzucamy do jednego naczynia i blendujemy na gładką masę.
  2. Ciasto przelewamy do tortownicy (średnica 18 do 25 cm), wyłożonej papierem do pieczenia.
  3. Układamy na wierzchu połówki truskawek i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180 stopni na około 40-50 minut.

Na zdrowie! :)

Zostaw komentarz

  1. Emilia 2019-02-24 at 17:21 - Reply

    Ciasto właśnie siedzi w piekarniku. Potrzebowałam szybkiego (nie układa mi się współpraca z drożdżami), prostego (im więcej składników tym większa szansa, że czegoś nie będę mieć) ale nietypowego (bezgluten, bez drożdży, z owocami, wegańskie) przepisu. Dodałam aromatu waniliowego, przepieknie pachnie, a goście już się nie mogą doczekać. Dziękuję

    • Ewa Ługowska 2019-02-24 at 17:43 - Reply

      Bosko! Trzymam mocna kciuki.

  2. Joanna 2019-05-05 at 09:52 - Reply

    ocet jabłkowy można czymś zastąpić? :)

    • Ewa Ługowska 2019-05-05 at 12:07 - Reply

      Możesz dodać sok z cytryny.

  3. Justyna 2020-05-01 at 17:49 - Reply

    Czym można zastąpić mango?

    • Ewa Ługowska 2020-05-05 at 11:53 - Reply

      Możesz użyć banany, ale to nie będzie to samo.

  4. karina 2020-09-16 at 19:03 - Reply

    dobry wieczór, a ja podpytam czy można zmiejszyć ilośc sody lub ją pominąć? wyczuwam każdą jej ilość nie za bardzo to toleruje smakowo :(

    • Ewa Ługowska 2020-09-17 at 13:07 - Reply

      Możesz wszystko, ale bez spulchniacza zrobisz gniot nie ciasto.